wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Flot vejr og intensiv kaproning karakteriserede Odense Langdistance 2017 på Odense Kanal i weekenden.

Odense Langdistance 2017 blev afholdt af Odense Roklub den 29. og 30. april, og selvom Odense Roklub stadig står uden et færdigt klubhus efter branden i 2015, så afholdt det dem ikke fra at danne rammerne om en, ifølge regatta-ansvarlig Johnny Rusbjerg, ”yderst vellykket regatta”.

Af Gustav Højmark-Jensen

Vejret endte med at vise sig fra sin bedste side, selvom det havde set en anelse sort ud tidligere på ugen. Klubhuset kan endnu ikke byde roerne indenfor i varmen, men det var lykkedes for Odense Roklub at gøre bådhallen klar til at huse mellem 20 og 30 både på opstillede bomme. Det lettede byrden en smule for en del af de næsten 200 deltagende roere.

(Alle billeder er af Svend Aage Nielsen/rowing.dk)

Ifølge Johnny Rusbjerg, der siden 1980’erne har været med til at arrangere og afholde Odense Langdistance, gik regattaen yderst godt, og med cirka 100 både fra start både lørdag og søndag var der hektisk aktivitet på Odense Kanal weekenden igennem:

”Regattaen forløb meget som den plejer, det vil sige rigtig godt. Og sidst vi talte, da spurgte du om jeg havde kontakt til de højere magter omkring vejret, og det har jeg måske haft, for det blev rigtig pænt, men vi havde dog en lille let medvind om lørdag og lille let modvind om søndagen. Hele regattaen forløb rigtig godt, vi har i hvert fald ingen klager fået fra nogle af roerne, og de plejer ellers ikke at holde sig tilbage med konstruktiv kritik” fortæller Johnny Rusbjerg.

Og med 15 sekunder mellem hver start, så var der masser af ting, der kunne være blevet en udfordring under weekendens regatta:

”Når det hele er så koncentreret som det er, med hele kaproningen afviklet på under en time, og dét at vi skal have over 100 både ud når der kan lægge 3-4 både ved broen af gangen, så kan det sagtens give nogle udfordringer. Men dem havde vi faktisk ingen af. Lørdag kom vi lidt sent afsted fordi nogle af roerne var lidt langsomme, men dommerne var overbærende. Dommerne sagde dog, at hvis det sker igen til næste år, så træder der en regel i kraft, der betyder, at man så skal starte sidst. Den lokale regel hos os har aldrig været i brug, men jeg kunne forestille mig, at det fra dommernes side handler om at give nogle en lille lærestreg, så de stiller klar til tiden” fortæller Johnny Rusbjerg.

Stabil tidtagning

Og nu kunne man måske forestille sig, at en så hektisk regatta, med så mange både fra start ville have et højteknologisk system til at tage tid, men faktisk har Odense Langdistance anvendt det samme gamle computer-system i mange år – Johnny Rusbjerg uddyber:

”Rent teknisk, så er det faktisk et æld gammelt tidtagnings-system vi bruger, men det fungerer perfekt til det formål vi har her. Vi bruger fire computere, der arbejder sammen i et gammelt MS-DOS-system. Vi synkronisere computerne tidsmæssigt med hinanden, og så kan vi se på 100 delen af et sekund, hvornår den pågældende båd er sent afsted fra start og så kommer i mål. Herefter kan vi trække tiderne fra hinanden, og udover det, så har vi også mulighed for at måle mellemtider, og det et system både trænerne og vi er meget tilfredse med, så hvorfor ændre det?”.

Både trænere, forældre, venner og bekendte cykler med ved siden af roerne. Faktisk er der næsten flere på cykel end på kanalen, og Johnny Rusbjerg estimere, at der har været omkring 400 mennesker tæt på kanalen, der kiggede på.

Athletes Own Cup
Ved Odense Langdistance regatta bliver alle bådene sendt afsted, så samles tiderne ind, og så kåres alle vinderne i de forskellige løb, men et spændende twist ved Odense Langdistance er den såkaldte Athletes Own Cup. Her kåres én samlet vinder ud fra det man kalder prognosetiden, der bygger på den nuværende verdensrekord, her kigger man altså på, hvem der har roet relativt hurtigst i forhold til bådklasser og andre faktorer. Historien har tidligere vist, at de roere, der vinder denne cup (der før hed Albani-cup), også kommer til at gøre det rigtig flot senere i internationale sammenhænge. For eksempel kan Johnny Rusbjerg fortælle om engang i 1987-88, hvor en junior-firer vandt Albani-cup, og blot et par måneder senere blev de junior-verdensmestre.

Det var Bastian Secher fra Roskilde Roklub der i juniorsculleren vandt den i år, så nu må tiden vise, om den gamle tommelfingerregel holder stik.

Kært barn har mange navne
Odense Langdistance, Odense Langtræk, Fynsregattaen – kært barn har mange navne, og den populære 6-kilometer-regatta har spor helt tilbage til 1950’erne, hvor Fynskredsen afholdt regattaen, og det er med stor sandsynlighed også her, at navnet Fynsregattaen er opstået ifølge Johnny Rusbjerg:

”Navnet Fynsregattaen er lidt af en gammel historie. Helt tilbage i 1950 afholdt man 2000 meter regatta ved Stige Ø, og på det tidspunkt hed det Fynsregattaen. Det er fra en tid hvor det hed Fynskredsen, og regattaen var faktisk ret international på det tidspunkt. International forstået på den måde, at det nok ikke har været mere eksotisk end at svenskere, tyskere og hollændere har deltaget”, slutter Johnny Rusbjerg.