wave Created with Sketch.
I dagligt rofarvand skal klubbens selv definere om redningsvesten skal bæres eller blot medbringes på roturen. På siden her er samlet nyttig viden, der ruster klubben til at udarbejde en klar politik for brug af redningsveste.

Der anvendes både oppustelige redningsveste, konventionelle “faste” redningsveste og svømmeveste i dansk roning. I Langtursreglementet og Vejledningen om Vinterroning er det fastlagt, at man skal anvende redningsveste, men til hverdag i dagligt rofarvand skal klubbens selv fastlægge en politik på området. Eneste krav er, at ALLE rednings- og svømmeveste skal være en EU typegodkendt.

En redningsvest er en vest, der sørger for, at den, der har den på, vender rigtigt i vandet og holder ansigtet over vandoverfladen. En svømmevest leverer alene opdrift. Derfor skal der være gode grunde til at vælge svømmeveste frem for redningsveste.

Rednings- og svømmeveste bør blive efterset jævnligt, mindst en gang om året. For oppustelige redningsveste omfatter dette også en afprøvning af, om vesten holder luft. Det er en god ide, at lave en logbog på alle veste – også de private.

Hvis man anvender oppustelige redningsveste skal man være opmærksom på, at de ikke kan flyde når de ikke er pustet op, og at de er svære at tage på i oppustet tilstand. Man skal altså tage redningsvesten på, før man udløser den, hvis man har manuel udløsning, og man skal sørge for at fastgøre vesten, hvis man lægger den fra sig i båden.

Oppustelige redningsveste – velegnede til roning!

Mange danske roklubber er begyndt at bruge oppustelige redningsveste, og har gode erfaringer med det. Der findes mange forskellige modeller, hvor nogle er mere velegnede til roning end andre. Men der findes faktisk oppustelige redningsveste, der er designet til roning, så den ikke hænger i vejen, når åren trækkes ind til kroppen i afviklingen af taget. Redningsvesten er ganske enkelt så kort, når den er pakket sammen, at den ikke hænger ned til punktet, hvor man afslutter taget.
Sikkerhedsudvalget har afprøvet nogle forskellige modeller, og er kommet frem til, at man med disse “ro-redningsveste” kan ro ganske ugeneret med redningsvesten på, både med en og to årer, og i brede og smalle både. Afprøvningen er i første omgang sket i Bagsværd Roklub, primært i outriggere, men de er også blevet afprøvet i andre roklubber. Vi indsamler stadig erfaringer med vestene.

De redningsveste, vi har afprøvet og kan anbefale andre at bruge, er:

  • Secufit (150N)
    En kort redningsvest særdeles vegegnet til roning med to årer. Vesten kan justeres på ryggen.
  • Mullion Compact 150 (150N)
    Er en kort redningsvest, der vurderes til at være velegnet til roning.
  • Baltic Winner 150 ZIP (150N)
    Anvendes af mange roklubber, nogle medbringer den ligesom en konventionel redningsvest, mens andre ror med den på. Vesten har den ulempe, at den er så lang, at årerne kan ramme vesten i afslutningen, hvilket generer nogle roere, mens andre ikke oplever et problem.

Alle vestene er naturligvis CE mærkede, og kan købes hos Eurow.

Gode råd

Vær opmærksom på, at oppustelige redningsveste ikke nødvendigvis kan flyde i sammenpakket tilstand, og at de er meget svære at tage på i oppustet tilstand. Man bør have ekstra patroner på lager, og med på tur, sådan at man kan sætte en ny patron i redningsvesten, hvis den har været brugt. Sørg også for at læse brugsvejledningen grundigt, og vær omhyggelig med de kontroller producenten anbefaler. Redningsvestene skal typisk testes mindst en gang om året, og holde luften i et døgn.