wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Otter-grandprix giver mulighed for at træne på en anden måde

Selvom den virtuelle 8GP-turnering ikke stiller nogen medaljer i udsigt for deltagerne, så er turneringen et kærkomment afbræk i en til tider monotone vintertræning. Sådan forholder det sig i hvert fald for drengene, der er en del af Aalborg Universitetsroning.

Af Gustav Højmark-Jensen.

Ved torsdagens 2. runde af den virtuelle 8GP turnering finder man to hold fra Aalborg Universitetsroning i toppen resultatlisterne i Åben Herre Otter 25km: “Team Alfa” og “Team Bravo” klarede de 25 kilometer på imponerende 1:07:25.6 og 1:13:28.4, men for Markus Wendt på Alfa-holdet, så er 8GP-turneringen noget andet, end bare endnu et træningspas:

“Jeg ser det som et afbræk fra den daglige træning. Vi træner ret meget i universitetsroning, og det kan godt blive lidt monotont nogle gange, når man sidder i det samme lokale, følger et bestemt træningspas og høre den samme musik. Men når vi skal ro til otter grandprix, så bliver stemningen helt anderledes. Der sker noget nyt og vi rykker to ergometermaskiner ind i opholdsstuen, i stedet for at sidde i træningslokalet. Pludselig bliver der heppet og råbt af 14 andre, mens man følger de to der ror, samtidig med at man selv er klar på at skifte så hurtigt som muligt”.

For Markus, og de andre på de to hold, puster 8GP-turneringen på den måde lidt liv i vintertræningen, og når der kæmpes for at sætte en god tid, så bærer stemningen i opholdslokalet næsten præg af et lille stævne. Men grandprix-turneringen giver også andre muligheder for Markus og Alfa-holdet:

“For mig personligt er otter grandprixet en mulighed for at se en status rent form mæssigt. Jeg har deltaget i turneringen med Aalborg Universitetsroning i 2 år, både i 2014 og i 2015. På den måde kan jeg sammenligne min form og min præstation med tidligere år. Jeg er også selv blevet bedre på de korte sprint, og i år opnåede vi som hold en endnu bedre tid på 25km’eren, så her er vi samlet set blevet hurtigere. Hvert år bliver vi også bedre til de hurtige skift, der skal til på 25km distancen”.

Når Markus taler om nødvendigheden af hurtige skift, så er det fordi Aalborgs universitetsroere følger en bestemt taktik, når de ror de lange distancer. Her er de mange skift nødt til at være præcise og hurtige, ellers mister man vigtige sekunder:

“Når vi ror en 25km, så er vi otte mand, der cirka ror 15 sekunder hver. På 15 sekunder kan vi ro lidt under 100m, og så får vi cirka 2 minutters hvil efter hvert skift. På 25km bliver det til mere end 30 skift per mand, cirka 250 skift i det hele, så det er noget vi virkeligt får trænet på de lange distancer i 8GP-turneringen, og som vi så kan bruge næste gang vi er til indendørs regatta, for eksempel til Jydske Mesterskaber”, siger Markus Wendt, der også fortæller, at det klart er på 25km-distancen, at universitetsholdet er hurtigst.

Som bonusinfo fortæller Markus Wendt til sidst, at de lidt militært-klingende holdnavne højst sandsynligt stammer fra træneren Bjarne Pedersen, der med en tid i Forsvaret, godt kan lide de meget “præcise” holdnavne. Alfa-holdet huser roerne med mest erfaring, og de nye roere kommer i den såkaldte “bravogruppe”.