wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
I juli var et hold danske roere på Færøerne på ferielangtur, og det er der kommet en masse flotte billeder og en spændende beretning ud af

Af Turledergruppen
Marie Valeur, Kalundborg Roklub
Jesper og Kate Skavin, Skovshoved Roklub

Færøerne bliver også kaldet ’The land of May Be’ og ikke uden grund. Vi ankom til øerne i strålende sol og spejlblankt vand, hvor bådholdet så både små og store hvaler på deres tur.

Men, Færøerne viste sig også fra sine mere normale sider; sol og regn, vindstille og blæsevejr, medvind og modvind og ikke mindst strøm og tåge, det sidste fik vi dog ikke fik noget af. Hvis der var regn i den ene fjord, var der sol i den anden og overskyet i den tredje. Vi fik roet i det hele, mellem 110 til 125 km. og vi blev også rigtig gode til at læsse og losse trailer, så vi kunne komme hen, hvor vejret gjorde roning muligt.

Og muligt blev det i 5 styks 2-årers inrigger, 1 coastal 4 samt 3 havkajakker. Den første rotur startede på Vágar i Sørvágsfjorden forbi skønne og fantastiske steder, som bygden Bøur, forbi en af de mest isolerede bygder og vandfald af samme navn Gasadalur, frokost på Tindholmur og med strømmen ud på sydsiden af Vágars flotte fjeldsider ned mod havet og forbi Sørvágsvatn’s vandfald Bøsdalafossur ved Trælanipa. En perlerække af fantastiske storslået naturoplevelser i blikvand og sol i ny og næ, men med Atlanterhavets bløde dønninger.

I med- og modstrømmen blev det ret vigtigt for alle bådene og deres mandskab, at man var knivskarp på hvor man lå og hvornår i forhold til strømmen. Denne kombination af strøm og et stort hav gav ind i mellem et interessant vand at ro på.

Ellers bød rodagene spredt ud over ugen på roning i Vestmannafjorden, ved bygden Vestmanna og Kvivik hvor vi boede en del dage på i et super hyggeligt forsamlingshus. Det blev også til en rotur til Leynars skønne sandstrand i blikvand, hvor en god frokost blev nydt.  Derudover roning ved Kirkjubøur og i Skalafjorden samt i Sundini- og Tangafjorden. Alle skønne steder med minder fra gammel tid af.

Turen var også en oplevelsestur, så vi kom rundt og så og vandrede på mange af øernes skønne steder. Så bl.a. Saksun med sin laguneagtige fjord, oplevede surfernes paradis i byen Tjørnuvik, hvor et af surf-rådene var, at man skulle surfe efter sine formåen. Her var der også en smuk udsigt til de 2 klippemassiver Risin og Kellingin. Det var meningen at vi skulle have roet derud, men det blæste for meget til, at det kunne lade sig gøre. Turen op til øernes højeste fjeld, Slættartindur, på 882 m blev opgivet pga. regn og blæst. Til gængæld fik vi set byen Gjogv, hvor kongeskibet har lagt til. De har fantastiske pandekager, gode vandrestier og en skøn udsigt. Byen Funningur, som var det 1. sted hvor vikingerne slog sig ned, blev også besøgt. Smuk.

Den smukke by, Kirkjubøur med sin katolske katedral-ruin (Færøernes ældste bispesæde) så vi og herfra var der flere, der gik hjem over fjeldet.

Vi så fantastiske, mere eller mindre lodrette, fjeldsider på vores roture, hvor havet havde lavet grotter og formet klipperne i finurlige former. Imponerende. Øerne har 55.000 indbyggere og 80.000 får, der gik og græssede på de mest utrolige steder. Utroligt at de kunne stå fast. På de lodrette klippesider sad fuglene og hyggede sig. Det så vi både fra robådene, fra store motorbåde og fra helikopter. At se de steder, hvor vi havde roet fra oven var en fascinerende oplevelse. Og ja, vi nåede også at være på oppe på de nordligste øer, bytur i Klaksvik og et besøg på Vidoy for at betragte klippemassivet Enniberg (754 moh.), som er blandt verdens højeste havklipper, og nyde udsigten ud over Atlanterhavet. Og selvfølgelig var vi også på sightseeing i den skønne gammel bydel i Thorshavn.

Vi var inviteret op af det Færøske Roforbund, så de færøske roere kunne se en coastalbåd – som er ved at vinde indpas der – og vi skulle ro med til deres kaproning på nationaldagen – Olaifesten. Det blev desværre kun til en opvisningsroning. Men vi fik vist både inriggere, coastalbåd og DFfR’s splitflag.  Og et er sikkert coastalbådene  C4,C2, C1 er i den grad egnet til at ro i sådan et farvand som de har.

At deltage i den fest var fantastisk. De Færøske ungdomsroere var i den grad selvkørende og tog selv deres både i og op af vandet. De mindste både vejer ca. 150 kg. og til kaproningen var det mest eftertragtede løb på 16 både. Alle går rundt i deres smukke, skræddersyede og håndbroderede, nationaldragter – eller i rotøj.

Og ja, selvfølgelig fik vi også trænet og roet færøbåd – i silende regn og vind. Det var sjovt!

At vi havde 2 baser på vores stjernerotur, et forsamlingshus i Kvivik og Thorshavn’s største Roklub, Argja Roklub, gjorde, at vores madhold forsøgte at overgå hinanden med super aftensmad og lækre nybagte boller til morgenmad. Turens afslutningsmiddag foregik i den hyggelige gamle bydel i Thorshavn.

Alt i alt en dejlig, smuk, fantastisk og lærerig tur. Og, ikke mindst, et bevis på at en DFfR Ro- og Oplevelsesture giver gode venskaber på tværs af klubberne og af bådtyper. Dejligt. Og vi mødte på vores rotur en fantastisk gæstfrihed i de små bygder. Vi er blevet fotograferet ganske meget og kom også i den private netavis på Færøerne.

Tak til Jákub Johansen fra Argja Róðrarfelag og Fróði Magnussen fra Havnar Róðrarfelag for deres store gæstfrihed og hjælpsomhed med forberedelserne og på selve turen. Og tak for at være med til jeres festmiddag.

I løbet af de kommende dage, kommer der mange flere billeder fra turen på Facebook. Du kan finde link til dem i højre side/i bunden her.

  • Kontakt:
    Bianca Toftebjerg
    Kommunikations- og SoMe-ansvarlig
    Tlf.: +45 26 21 02 47
  • Se flere billeder
    Klik her