wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
”Vi har rykket os meget rigtig meget” hører man tit fra landsholdsroerne efter en træningslejr. Men hvorfor er det lige, at det er så givtigt at være i træningslejr? Og er det i det hele taget så fedt?

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Sammenligner man med andre sportsgrene og deres atleters opfattelse er det bestemt ikke altid lige de positive ting, der bliver fremhævet. Ofte bliver træningslejre beskrevet som ”sande overlevelsesture”, hvor der især fokuseres på det monotone aspekt i at gentage de samme øvelser dag efter dag, savnet efter at smage dansk mad, de manglende muligheder for at undslippe træningslejrens afgrænsninger, lejrkuller, etc.

Fokuserer på de positive aspekter
Men sådan er det sjældent når man snakker med danske landsholdsroere og trænere. Selvfølgelig kan der opstå irritationer folk i mellem, når man skal være væk i så lang tid, man savner familien derhjemme og atleterne er naturligvis kørt i hegnet af den hårde træning. Men generelt fokuseres der altid på de positive ting fordi roerne føler, at de rent faktisk får noget ud af træningslejrene. Men hvorfor er det egentlig, at træningslejrene i Portugal og Østrig fungerer så godt for de danske landsholdsroere?

Thomas Poulsen har i tidens løb været med på utallige træningslejre både som aktiv og som træner og det tidligere besætningsmedlem af Guldfireren har sin forklaring på hvorfor træningslejre er så effektfulde for de danske landsholdsroere.

Mentalt frirum
”Der er mange aspekter i det”, siger Thomas Poulsen. ”Først og fremmest kan vi hernede få langt flere timer på vandet med begrænset vind. Men derudover er det jo generelt også altid godt at komme væk hjemmefra den daglige trumme-rum. Sådan er det jo også for almindelige mennesker. Man slapper af og selv om roerne hernede virkelig bliver udfordret, så er det også et mentalt frirum for dem i forhold til de ting, de har i dagligdagen derhjemme”, siger Thomas Poulsen. Heltidsprofessionalisme passer pr.tradition ikke så godt til danske atleter, men netop i træningslejrene kan de leve som heltidsprofessionelle, men i kortere perioder ad gangen.

”Derhjemme har atleterne deres studier eller arbejde at tænke på. Der skal gøres rent, der skal købes ind, der skal vaskes tøj og alle de andre ting, der nu en gang er en del af alle menneskers hverdag. Det behøver de ikke tænke på i træningslejrene. Der er alle de ting klaret. Det eneste, de skal tænke på, er at ro og hvile sig” siger Thomas Poulsen.

Vigtigheden af søvn
Og netop det at hvile sig er en ikke uvæsentlig ting i atleternes kamp for at opnå resultater. Som Team Danmark beskriver det er søvn er en vigtig del af basen i ens restitution, da det, ligesom ens kost og mental og social velvære – er et basalt behov, der skal opfyldes, for at ens krop og hovedet kan fungere optimalt. Med den rette kvantitet og kvalitet af søvn – og dermed de søvncyklusser man gennemgår på en nat – får man optimale betingelser for restitution.

”På træningslejrene får roerne den optimale hvile. De arbejder stenhårdt hernede og derfor har kroppen også brug for masser af hvile. Derhjemme har roerne også brug for hvile, men det er ikke altid, de kan få det fordi de måske har den ene eller anden forpligtelse. Men hernede har de mulighed for næsten altid at hvile, når de synes, de har behov for det”, siger Thomas Poulsen.

Det kan ikke komme bag på nogen, at kosten naturligvis også er uhyre vigtig for roernes ydeevne. Og mens landsholdsroerne måske ikke tidligere var forgrint af kostens kvalitet på det navnkundige Hotel Krone, så er der anderledes skik på denne del på landsholdets nye base i Völkermarkt. ”Det er virkelig lækker mad, vi får hernede. Der var nogle småting, der lige skulle rettes i starten af opholdet hernede i forhold til hvor mange kartofler, de havde fået skrællet og den slags ting, men i personalet har generelt været meget åbne over for roernes behov”, siger Thomas Poulsen, der måske glæder sig allermest over den ekstra tid, der er til rådighed på træningslejren i Østrig.

”Derhjemme har man altid travlt og det kan være svært, at kunne sætte sig ned men den enkelte roer. Og dermed er det også svært at gå i dybere ind i tingene. Hernede i Østrig oplever roerne, at træneren er langt mere til stede for dem. Der er tid til at sætte sig ned, få en kop kaffe og snakke ting igennem. Det er der ofte ikke derhjemme. Desuden skal man heller ikke undervurdere værdien af det sociale element, hvor vi alle sammen sidder og hygger efter aftensmaden. Det kan give meget til det generelle velvære for roerne”, slutter Thomas Poulsen.