wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Danmark formåede at få ikke færre end fem danske både videre til semifinalerne på førstedagen af EM i Poznan.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

M1x
Sverri Nielsens deltagelse i Poznan har været imødeset med stor interesse. Den brølstærke færing træner mere end nogensinde, og har sammenlagt med en række flotte tider vist en stor styrke og stabilitet, der giver løfter om noget stort i vente. Sverri, der sidste år fik sit gennembrud på den internationale scene, fik en meget lovende start på EM, da han i meget komfortabel stil sikrede sig sin billet til semifinalen (kun én båd ville gå videre fra Sverris indledende heat) ved at vinde sit heat i overlegen stil foran Grækenlands Stefanos Ntouskos og Spaniens Jordi Jofre Senciales. Sverri havde greb om tingene fra start til slut og allerede ved 1000 meter mærket havde han opbygget et forspring på 2,09 sek. til grækeren. Det forspring blev støt forøget ned over banen og i mål var Sverri 5,09 sek. foran grækeren på andenpladsen.

W1x
Det blev helt unødvendigt spændende, da Fie Udby Erichsen med nød og næppe fik sikret sig semifinalebilletten i fredagens indledende heat ved lige nøjagtigt at komme i mål blandt de første tre (der gik automatisk videre til semifinalen), mens italieneren Veronica Lisi ”blev sorteper” i slutfasen. Fie kom ellers standsmæssigt flot afsted efter de første 500 meter, hvor hun førte ræset foran sin gamle østrigske træningskammerat, Magdalena Lobnig. Men så begyndte Fie ifølge træner Thomas Poulsen at tvivle på sig selv eftersom hun ofte er gået for hårdt ud for derefter at miste pusten i slutfasen. Det tillod konkurrenterne at vinde ind på Fie, der måtte se Lobnig og grækeren Anetta Kyridou henvise Fie til tredjepladsen før de sidste 500 meter. Her kom Lisi også strygende med en flot finish, men Fie formåede lige akkurat af afvise Lisi med 0,22 sek. og sikre sig billetten til semifinalen.

W4-:
Den danske damefirer med Lærke Berg Rasmussen, Christina Juhl Johansen og Ida Gørtz Jacobsen fik lige præcis  den start på EM, som man på forhånd havde frygtet, da de ikke formåede at hænge på Italien og Rusland i slutfasen af deres indledende løb og endte på tredjepladsen (kun vinderen ville få en automatisk billet til finalen). ”Det gik skidt for fireren”, sagde træner Mads Haubro efter ræset. Vi har haft nogle udfordringer igennem hele sæsonen, specielt igennem foråret og sommeren i forhold til rytmen i båden og hvordan vi får fat fremme. De udfordringer har været voldsomt store. Vi syntes ellers at vi havde fået bedre fat i det på vores træningslejr, men i dag synes jeg, at vi faldt tilbage til, hvordan det så ud i foråret, hvor vi ikke får skubbet sammen og derfor ikke kan tage fat sammen. Så det var et skidt løb allerede efter et par hundrede meter, og det skal vi forsøge at have samlet op på.”

W2-:
Nina Hollensen og Trine Dahl Pedersen var kommet i et vanskeligt indledende heat, hvor de var oppe imod de forsvarende spanske europamestre, samt sidste års nr. to Rumænien, der stillede op med et nyt par. Det viste sig også at blive for stor en mundfuld for de danske piger, der endte på tredjepladsen uden for de to pladser, som ville have givet direkte adgang til finalen. Alligevel var der generel tilfredshed i den danske lejr: ”Det, som de laver idag er markant bedre end det som de lavede sidste år”, sagde træner Mads Haubro bagefter. ”I overgangsfasen fra start til bane på de første 500 meter går det lidt galt forstået på den måde, at de mister hinanden og mister kontakten med båden. Til gengæld får det fat i det på den anden 500 meter, så de laver faktisk en god anden 500 meter. Så noget af det, vi har øvet siden sidste år har de godt fat i gennem perioder i løbet. Og det positive er, at de kan registrere, når det går galt, og så få rettet op på det igen. Så vi håber, at de kan få lidt længere perioder, hvor de rammer den perfekt i lørdagens opsamling.

M2-:
Humøret var bestemt ikke i højsædet hos Frederic Vystavel efter deres indledende løb, hvor de endte uden for de tre pladser, som ville have givet dem en direkte adgang til semifinalen. Danskerne var på fjerdepladsen omtrent fem sekunder fra den tredjeplads, som ville have sendt dem i semifinalen. Men Fred og Joachim lod sig ikke slå ud af modgangen, og vandt på overbevisende vis deres opsamlingsløb, som genskabte glæden og motivationen hos det danske par. ”De skal have stor ros for den måde, de fik vendt en skidt dag til noget godt. Det var sådan set hele sæsonen, der stod på spil her, og var de endt i en C-finale, så kunne det have været svært at blive ved med at tro på mulighederne i en eventuel OL-kvalifikation næste år. De tog tyren ved hornene i opsamlingsheatet, fik vist hvilket stof, de er gjort af, og det giver et håb om, at de kan præstere det samme i lørdagens semifinale”, sagde træner Jens Vilhelmsen efter løbet.

LM2x
Emil Espensen og Oscar Petersen sluttede deres indledende løb af med at ro den hurtigste 500 meter af alle, men på det tidspunkt var det for sent for før slutfasen var danskerne distanceret af Ukraine (der på tredjepladsen lå med den sidste direkte semifinale-billet) med over tre sekunder. Danskerne kom tæt på, men var 1,61 sek. efter Ukraine i mål og derefter var det efterfølgende to slukørede danskere, der skulle finde modet og motivationen til opsamlingen. Den opgave lykkedes til fulde for Emil og Oscar vandt deres opsamling med lidt under fem sekunder ned til Østrig og bookede billetten til semifinalen. ”Det var flot at de kunne rejse sig”, sagde Jens Vilhelmsen bagefter. ”Det var en brat opvågning til international kaproning i morges, men i eftermiddags fandt de ud af, hvor gode de egentlig og fandt modet, hvor de egentlig tænkte for meget teknisk i morges”, sagde Jens Vilhelmsen.

LW2x:
Mathilde Persson og Marie Mørch kom slet ikke med, da toget gik i dagens indledende løb, hvor Italien og Spanien lynhurtigt tog teten og allerede ved 1000 meter var danskerne reelt allerede ude af kampen om de to billetter til semifinalen. Men pigerne fik i den grad taget revanche i opsamlingsløbet, hvor de løbet igennem lå fint næsten side om side med to førende både fra Grækenland og Irland og i slutfasen kunne danskerne sætte dødsstødet ind mod tyskerne, der med deres fjerdeplads blev henvist til C-finalen. Bagefter glædede træner Frederik Leicht sig over en flot dansk indsats i opsamlingsløbet. ”Man skal være vågen fra start af og da de først kom bagud i indledende løb var det ikke muligt af få udlignet forspringet i det urolige vand. I opsamlingsløbet var det meget bedre og de fik lavet en fin overgang mellem starten til banetempoet, hvor de også begyndte at lægge afstand til Tyskland. Jeg ser meget frem til semifinalen”, sagde Frederik Leicht.