wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
En tidligere håndboldspiller med et enormt fysisk potentiale er blevet symbol på en usædvanlig rekrutterings-strategi fra Danmarks Rocenter, hvor potentielle landsholdsroere skal hentes direkte fra gaden.

Af  DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Hvordan ville du reagere, hvis du pludselig blev spurgt om du ville med til OL i 2024? Det var det spørgsmål, som Marie Johannesen pludselig blev konfronteret med, da hun var i gang med sin daglige workout i et fitnesscenter i Sorø.

Spørgsmålet kom fra Astrid Haastrup, der var med til at vinde sølv i W4x ved VM i Sevilla i 2002. Haastrup havde spottet et stort fysisk potentiale hos Marie og eftersom Haastrup er gode venner med ungdomslandstræner Nils Henrik Stene fulgte en opfordring til at tage kontakt til Stene.

Nu er det ikke hver dag, man bliver spurgt om man vil med til OL, og den 23-årige Marie var også noget chokeret, da hun fik stillet spørgsmålet i fitness-centret. ”Jeg var ret paf og tænkte: Det var da et mærkeligt spørgsmål. Tager du gas på mig?” Men Haastrup fik forklaret, at Marie i forhold til højde, armlængde og fysik lignede en, der kunne være god til at ro og opfordrede derfor Marie til at få lavet en fysisk test i Danmarks Rocenter.

Fantastiske tal
Efter nøje overvejelse og en god sund snak med sin mor troppede Marie en måned senere op i DRC, hvor formodningerne om hendes store fysiske potentiale blev bekræftet. ” Hun er forholdsvis gammel i roforstand, men hun kommer med en meget stor fysisk ballast, så hun har et rigtigt udgangspunkt”, siger Talentkoordinator Anders Tranberg Andreasen. ”Hun viste nogle helt fantastiske tal, da vi havde hende inde og nu er spørgsmålet så om vi kan lære hende at ro, og det er så det, som vi sætter alle sejl ind på”, siger Anders.

Marie´s case er et godt eksempel på den udanske og aggressive rekrutterings-strategi, som DFfR og Danmarks Rocenter nu lægger for dagen for at grave de talenter frem, der kan hente metal ved kommende OL. ”Vi har haft denne ide´ længe”, siger Anders Tranberg Andreasen. “Mange gange har man måske gået forbi køen i Netto eller folk på gaden og har tænkt ”bare den person kunne blive roer”. Nu vil vi gerne have sat det lidt mere i system og vi vil også gerne have klubber og kraftcentre til at tænke i de her baner”, siger Anders, der afslører at man har fået trykt visitkort, som kan deles ud, når et talent spottes på gaden.

Utraditionel strategi
”Hvis vi skal være konkurrencedygtige er vi nødt til at reagere hurtigt, når vi kan se at det fysiske potentiale er til stede, og det giver mening at fokusere på en atlet, som man møder tilfældigvis. Og den tankegang adskiller sig fra den traditionelle rekrutteringsstrategi, der er i danske sportsforeninger. Der kommer folk ind fra gaden, og så ser man på om der er nogle, man kan gøre gode. Her er vi meget specifikke og meget ligefremme over for de unge mennesker”, understreger Anders Tranberg Andreasen.

Bliver man spottet på gaden, kan man blive inviteret til en fysisk test i Danmarks Rocenter, hvor man i en trappe-test og en maskine, der simuler benpres og armtræk fra en robåd bliver målt i forhold til bevægelsesmønter, teknik og fysisk styrke. Og hvis testen falder positivt ud, kan der så lægges en plan for, hvordan man får startet talenterne op på den rigtige måde og på det bedste sted.

Klare ambitioner
Marie Johannesen studerer i dag til fysioterapeut og spillede ind til for nylig 3.divisionshåndbold i Køge Handbold. Nu har hun stoppet håndboldkarrieren for at satse 100% på roning. ”Jeg har selvfølgelig skullet vænne mig til nogle helt andre bevægelsesmønstre og en helt anden type træning. Jeg savnede at have et klart formål med min træning i håndbolden og det har jeg fået i roning”, siger Marie, der startede langsomt op mens hun færdiggjorde håndbold-sæsonen.

I begyndelsen stod den på ergometer-træning og styrketræning i store mængder og i foråret fik hun så sin debut i en coastal-båd. ”Det er jo en båd, der er lidt mere børnevenlig, den vælter ikke så let og den kan også tåle lidt hårdere vejr. Så får man ro til at få taget nogle ordentlige ro-tag og få noget teknik ind. Og det har nok gjort det lidt lettere end bare at blive kastet ud i en singlesculler”, siger Marie, der i dag træner 13 gange om ugen og har ambitionerne klar.

”Nu blev der jo sagt til mig i starten at jeg kunne komme til OL, så der er da ingen tvivl om, at det er det, jeg sigter efter. Det er min drøm og min helt klare ambition. Det virker surrealistisk at kunne komme til OL på fire år”. Men det har altid været mit mål at kunne leve af og bruge rigtig meget tid på sport”, slutter Marie Johannesen.