4. September 2017:
Sådan gik det: Øresund Maraton 2017
- Forside
- Nyheder
- Sådan gik det: Øresund Maraton 2017
Af Bianca Toftebjerg, [email protected].
Billeder: Ragnhild Søndergård, Nina Munk og Martin Poulsen.
Amager Ro- og Kajakklub, var start og mål på ruten, og alle ti både blev sendt afsted i tidsrummet 12.00 -13.00 lørdag. Første båd kom i mål kort efter kl. 21 lørdag aften, og alle ti både klarede den lange rute på 78km.
Ragnhild Søndergård, som sidder i regattakomiteen for Øresund Maraton, ser tilbage på et veloverstået maraton:
”Maratonet var nærmest så godt, som det kunne være. Alt forløb præcis som det skulle, så på den måde har det været et drømmearrangement, hvor alle tog afsted nogenlunde samtidig. Det gjorde også at dommerne kunne nå til pauseklubben i Nivå og hjem inden den første båd kom i mål. GPS-tracking var også i år en succes, men fra arrangørernes side vil vi frem mod 2018 have fokus på at sikre systemet mod udfald.”
I pauseklubben, Nivå Roklub, blev maratonroerne mødt af 15 roere fra klubben, der hjalp med at få bådene op af vandet og i igen. En uvurderlig hjælp for trætte maratonroere der har roet ca. 35 km, og en del af dem i nogle drilske bølger – bølger der både på ud og hjemturen var med til at gøre ruten ekstra udfordrende for de ti hold.
GPS-tracking og en uheldig diskvalificering
Alle deltagende både ved Øresund Maraton skal på hele ruten følges af en GPS-tracker, således at arrangørerne kan sikre at alle deltagende både er i fortsat fremdrift, i den rigtige retning og position, og kan opgive nøjagtig position i tilfælde af en nødsituation. Samtidig sikres, at alle følger den rette rute og giver tilskuere mulighed for at følge regattaen live, en feature som også i år blev taget godt i mod, også uden for deltager kredsen. De nysgerrige kan her se trackingen af alle bådene, i hurtig gengivelse.
Desværre måtte et hold i herreklassen se sig diskvalificeret, da sikkerhedsprocedurerne i reglementet ikke blev overholdt. Ragnhild Søndergård uddyber den uheldige episode:
”Bådens tracker gik ud kort efter pausen i Nivå, og trods utallige forsøg på at komme i kontakt med båden via. opkald, sms og anråb fra en anden deltagende båd, lykkes det ikke. Da holdet kom i mål viste det sig at deres nødtelefon var gemt af vejen i agterrummet, hvilket er et klart bud på reglementet. Holdet kunne vise på deres egen GPS at de havde fulgt ruten, men sikkerheden skal være i orden, og derfor udløste den uheldige forseelse en diskvalifikation.”
Regattafrokost og fejring af vinderne
Traditionen tro sluttede Øresund Maraton med regattafrokost for deltagerne hvor der blev serveret højtbelagt smørrebrød og maraton-kage. Stemningen til frokosten var høj og roerne fik på tværs af holdene udvekslet erfaringer og sammenlignet vabler. ARKs formand Per Ottesen deltog ved regattafrokosten hvor han bl.a. gav roser til deltagerne og medarrangørerne i Nivå og inviterede landets roere til at tage kontakt til ARK, der (vist som alle landets roklubber) tilbyder at udlåne både, hvis de vil prøve at ro i Københavns Havn.
I herreklassen var det KVIK der løb med sejren, mandskabet roede distancen på 07:55:17 timer. I mix klassen var det Tissø/Kalundborg båden som leverede den hurtigste tid, de roede distancen på 07:40.28 timer. I dameklassen var der kun en båd til start, en KVIK/KR båd, og damerne roede maratonet i tiden 09:02:43.
Lægger man handicap på tiderne, er den klare vinder i stedet Tissø/Kalundborgs mixbåd med handicaptiden 07:16:31, andenpladsen går til Humlebæks mixbåd med handicaptiden 07:34:07, i skarp konkurrence med KVIKs herrebåd på tredjepladsen med handicaptiden 07:34:22.
Alle ti hold er kommet igennem de 78km, og er blevet en masse erfaring og oplevelser rigere på turen. Fra arrangørsiden, håber man på endnu større tilslutning til næste års Øresund Maraton, som roes mellem 1. og 2. september 2018.