wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Den 12. september 2020 blev Nivå Maraton (version 1) afviklet. Og det gik rigtigt godt: Alle de 16 tilmeldte både gennemførte maraton-distancen i kilometer over ruten Nivå – Skovshoved og tilbage igen

Af Anders Kabel, Nivå Roklub | Billeder: Nivå Roklub

Nivå Roklub har tidligere afviklet Karlebo Marathon 25 gange og ARK har afholdt Øresund Maraton fire gang – begge over maraton-distancen i sømil, altså ca. 78 km. Efter et par års pause har Nivå Roklub nu genoptaget klubbens stolte maraton-traditioner ved at arrangere Nivå Maraton i et nært samarbejde med Skovshoved Roklub med hjælp og støtte fra Ronetværk Nordsjælland og Langdistancekaproningsudvalget under Dansk Forening for Rosport.

Konceptet er samtidig blevet moderniseret, så der nu roes over maraton-distancen i kilometer, så regattaen afvikles over en enkelt dag, der er mulighed for enten at ro i 2-åres inrigger eller i 2X coastal, og det er muligt enten at ro en hel maraton eller vælge at ro en dobbelt halvmaraton, hvor hele eller dele af bådholdet udskiftes i Skovshoved. Desuden opdeles bådene ikke som tidligere i klasser efter herre, damer og mix, men alle konkurrerer mod hinanden, idet hver båd får et handicap, udregnet efter roernes alder og køn. Disse fornyelser skulle gerne gøre det lidt mindre ”skræmmende” at tilmelde sig Nivå Maraton.

Arrangørerne var glade for, at der var 6 coastalbåde blandt deltagerne, men til gengæld var det skuffende, at kun en enkelt båd havde tilmeldt sig til dobbelt halvmaraton. Til gengæld var de jo så sikre på at få en guldmedalje med hjem!

Vejret var rimeligt godt uden nedbør og en frisk vind, der kom fra sydvest og vest, så det var muligt at ro nogenlunde i læ af Øresundskysten. Alle både nåede da også velbeholdende tilbage til Nivå inden det for alvor blæste op og et kraftigt regnvejr kom sidst på eftermiddagen. De eneste problemer var stort set, at en markeringsbøje blæste væk (den blev dog hurtigt fundet og bjærget), og at en enkelt båd havde problemer med en svirvel, der gik løs.

For første gang i maratonlangturskaproningens historie var der i år deltagelse af to svenske coastal-både, hvoraf den ene havde den svenske mester og VM-bronzevinder Peter Berg om bord.

Tiderne var generelt set meget flotte: Hurtigste tid for coastalbådene var 3 timer og 25 minutter og for inriggerne 3 timer og 48 minutter, medens den langsommeligste båd brugte 5 timer og 2 minutter på de godt 42 km. Tidstagningssystemet er blevet opdateret, så tider og resultater løbende blev offentliggjort på regattaens web-sted www.romaraton.dk, sådan at alle kunne følge med i regattaens afvikling.

Blandt coastalbådene vandt de to svenske både fra Helsingborg Roddklubb henholdsvis guld og bronze, medens Humlebæk Roklub vandt sølv.

Blandt inriggerne vandt Kalundborg Roklub guld, Humlebæk Roklub selv og Amager Ro- og Kajakklub bronze. Nivå Roklubs egen båd fik en glimrende 6. plads for at ro i tiden 4 timer og 20 minutter.

Et kombineret Ringsted-Humlebækhold vandt dobbelt halvmaraton i coastalbåd.

Langdistancekaproningsudvalget havde udsat forbundsmesterskabsmedaljer til de hurtigste rene dame- hhv. herrebåde, men forudsatte deltagelse af mindst fire (danske) både i en klasse. Det var derfor kun dameinriggerne, der fik forbundsmesterskabsmedalje. Amager Ro- og kajakklub fik guld, KVIK fik sølv og Tissø Roklub fik bronze.

Det er første gang at maratonroningen afvikles på denne måde, så nu skal regattaen evalueres grundigt, og der er allerede en række forslag til justeringer og forbedringer, der nu skal overvejes inde Nivå Maraton 2021.

Arrangørerne håber, at de gode erfaringer fra Nivå Maraton (version 1) vil lokke endnu flere deltagere til i 2021.