wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
De fleste engagerede roere kan være med, når fire jyske roklubber inviterer til Jysk Maraton 2017 den 24. og 25. juni

Fire jyske roklubber er i år gået sammen om at skabe en unik mulighed for de roere, der vil vise deres udholdenhed og prøve kræfter med de lange distancer.

Af Gustav Højmark-Jensen

Aarhus Roklub, Roklubben ARA, Aarhus Studenter Roklub og Egå Rospor er gået sammen om at stable Jysk Maraton 2017 på benene.

Langdistancen afholdes på Aarhus Bådehavn, og den fulde maraton er hele 42,195 sømil (78 kilometer), mens at halvmaratonnet strækker sig over 21,0975 sømil (39,075 kilometer).

Det vigtigste er mental styrke
Men selvom det kræver erfaring og en god grundform at ro de lange distancer, så er det, ifølge Marcus Stauner, noget de fleste vil kunne fuldføre med det rigtige hold:

”Det vigtigste for mig var at være på et hold som jeg kunne fungere med – for mig var det ikke individets styrke, der trak båden i land, det var den mentale styrke og den fælles kapacitet, der var vigtig for os. Men jeg er sikker på, at alle der har trænet gennem vintersæsonen, og i starten af udendørssæson, godt kan være med på de 42,195 sømil”.

Marcus Stauner fra Vejle Roklub roede den fulde maratondistance ved Jysk Marathon i Vejle i 2015, og selvom Marcus kun var en relativt ny ungdomsroer, så formåede han og resten af holdet stadig at gennemføre i en flot tid:

”Jeg mener, at vi endte med at være 10-15 minutter efter den tid vi ville nå, men der kan ske så meget på dagen, og vejret er ofte en faktor man ikke rigtig kan træne sig ud af. Vi var ret tilfredse, og for mig var det gennemførelsen i sig selv det handlede om!”

 

Marcus Stauner ses i midten

Alt afhængig af holdets tempo og erfaring, så ender roerne med at sidde i båden i mange timer. Derfor har arrangørerne af Jysk Maraton 2017 indlagt en ”gratis” hvilepause på 60 minutter til de roere, der ror den fulde distance. Under pausen stoppes tiden, og roerne får altså mulighed for at komme ud af båden og få vigtige kalorier og energi indenbords. Tiden genoptages først, når roerne igen sidder i båden, klar til at ro anden omgang. Og ifølge Marcus Stauner, så er det uhyre vigtigt at man får udnyttet pausen til at få fyldt energidepoterne op:

”Sukker er helt klart vigtigt at have med til den sidste halvdel, men i pausen alene tror jeg at jeg drak en hel liter kakaomælk. Kalorierne skal bare ind så de kan brændes af. De sidste to timer har man ikke lyst til at spise noget, men det er dér, det er vigtigst”

Et maraton kræver baller af stål
Ifølge Marcus Stauner er det også vigtigt at sidde så behageligt som muligt, men man kommer ikke udenom at få ondt et vist sted:

”Selvom dét at ro et maraton i høj grad handler om disciplin, viljestyrke og om at have nogle kilometer i hænderne, så handler det godt nok også om at sidde så godt som muligt. Vi havde tapet puder fast i vores båd, for man får så sindssygt ondt i bagdelen – det er stensikkert. Derfor er det den bedste følelse at komme ud af den båd bagefter. Bare at stå op eller ligge ned, det er næsten lige meget, bare man ikke skal sidde ned”, afslutter Marcus Stauner grinende.

En oplevelse man ikke vil være foruden
Og selvom et maraton måske er noget af det hårdeste man kan komme ud for som roer, så er følelsen som man sidder tilbage med ikke til at tage fejl af ifølge Marcus Stauner:

“Det var et næsten definerende øjeblik for mig. Jeg havde det så godt. Nu skulle folk fandeme ikke sige, at jeg ikke kunne noget mere. I det øjeblik, at vi gennemførte maratonnet, da vidste jeg, at jeg var i stand til at beslutte mig for noget, og så gøre det! Den oplevelse ville jeg aldrig have været foruden”.

Hvis du selv er blevet nysgerrig på Jysk Maraton 2017, så kan du finde invitationen og læse mere via linket til højre.