wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Et ihærdigt klubarbejde og velfungerende talentprogram har skabt fundamentet for at Danmark i dag står med en meget stor gruppe af kvinder i den åbne klasse med et meget stort potentiale.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Når landstræner Mads Haubro i denne tid skal tage stilling til, hvem der skal sidde på de forskellige både i pigernes åbne klasse i forbindelse med World Cup og VM, så har han den luksus, at han kan vælge sine besætninger ud fra en konstant voksende trup af talentfulde kvinder.

Vi har fået lov til at stille ham en række spørgsmål omkring, hvordan denne gruppe er blevet skabt, hvilke udfordringer, der ligger i at arbejde med så stor en gruppe af kvinder og hvad ambitionerne er for gruppen.

Spørgsmål: Har vi nogensinde før haft så stor en gruppe af kvinder, som i enhver båd på senior-niveau har kapaciteten til at kunne gøre sig på internationalt niveau i den åbne klasse?

Mads: ”Sidst vi har haft en gruppe af dameroere i den kaliber, er hen over årtusindeskiftet og først i nullerne. Dengang var de en lille tæt og stærk gruppe. Jeg vil mene at den gruppe, der pt er i DRC er stærkere og at gruppen af kvindelige roere, der kan gøre sig gældende internationalt på seniorniveau indenfor en kort fremtid samlet, er meget stor, når vi kigger i og udenfor DRC. Den gruppe nærmer sig nok omkring 10-20 kvindelige roere”

Spørgsmål: Hvad betyder det for dansk roning, at vi har så mange kvinder med et forholdsvis højt internationalt niveau til rådighed i den åbne klasse?

Mads: ”Det er jo alt andet lige et løft af dansk roning. Det er inspirerende for unge og mindre erfarende roere, at det kan lade sig gøre at ro sig i internationale finaler gentagende gange. Det viser muligheden for, at det kan lade sig gøre og at der ikke er så langt fra en fjerdeplads ved Sorø Regattaen til de internationale finaler, såfremt man vil og kan lægge det arbejde der skal til. Når det er muligt for klubkammeraten, er det også muligt for mig – specielt hvis jeg suger til mig fra dem, der allerede har nået det høje niveau.”

Spørgsmål: I hvor høj grad kan man takke vores talentprogram for, at vi nu har gruppe af kvinder på senior niveau i den åbne klasse at vælge i mellem?

Mads: ”Det er klart, at det, at vi i dag har en god og fornuftig gruppe af kvindelige roere, skyldes ikke kun et talentprogram. Det skyldes rigtig mange faktorer og rigtig mange frivillige ildsjæle rundt om i klubberne. Der er virkelig mange i dansk roning der leverer et stort og uundværligt stykke arbejde. Der er opbygget gode velfungerende træningsmiljøer rundt om i Danmark, som er hovedårsag til denne store gruppe af roere. Disse miljøer sammen med et talentspotning og -udviklingsprogram har givet et godt indspark til dansk kvinderoning. Talentprogrammet og miljøerne vil fortsat være altafgørende for at dansk roning kan løftes yderligere.”

Spørgsmål: Når du sætter dig ned for at udvælge kvinder til de forskellige både kigger du selvfølgelig på deres fysiske og tekniske kvaliteter. Men hvor en rolle spiller det, at de også har personligheder, der matcher hinanden, hvis de skal arbejde sammen i en båd og i det hele taget tilbringe meget tid sammen?

Mads: ”Det fysiske, tekniske og mentale er alle tre vigtige og nødvendige elementer for at få en båd til at gå stærkt. Mangler de alle tre, kommer det aldrig til at blive hurtigt. Personligheder spiller også ind, men kan skubbes i baggrunden, såfremt det er en hurtig båd. Fart slår alt – dvs. de fleste roere kan ro med og acceptere hinanden i meget høj grad, hvis man vinder guld. Det er klart, at i længerevarende samarbejder eller hvis det ikke går hurtigt fra starten, kan forskelligheder og/eller irritationsmønstre hos en anden tære hårdt på en roer og i nogle tilfælde være nedbrydende. Vi forsøger at arbejde med og fokusere på de stærke sider hos den enkelte roer, så det ikke bliver de negative side der lyser op.”

Spørgsmål: Vi har i gruppen en del forholdsvis unge roere. Hvor vigtigt bliver, at de både, man i sidste ende kommer til at satse på, rummer en vis del erfaring, når man kommer i afgørende situationer.

Mads: ”Erfaring er vigtig. Men kaproningserfaring er ikke nødvendigvis vigtig. Det er til gengæld guld værd at have erfaring med at vinde. Så medaljeerfarende roere gør en stor forskel for en båd og kan ofte skære års træning væk i.f.t hvornår båden er klar til at vinde en medalje.”

Spørgsmål: Der er meget pres på for at få valgt de rigtige selektioner. Kan det holde dig søvnløs om natten at få foretaget de rigtige valg?

Mads: ”Der er ingen tvivl om, når gruppen af stærke roere er stor og tæt, bliver selektionerne meget sværere og det er ingen hemmelighed at jeg sover meget dårligt i de perioder, hvor holdene sættes. Ud over at selektere gruppen af roere, skal man også efterfølgende forholde sig til en masse snak i dansk roning. Der er altid folk, der er uenige i de valg, vi træffer. Jeg tror, man skal prøve at huske på, at vi normalt er og har været meget tæt på atleterne. Vi ser som trænere meget andet end det den enkelte klub eller tilskuer ser. Jeg forsøger at lukke af for snakken og i stedet lægge en masse kræfter i, at få foretaget de “ rigtige” valg, så jeg kan se alle involverede i øjnene og selv have fuldt ro i sindet, når finalerne forhåbentligt sættes igang. Jeg har heldigvis nogle formidable kollegaer, der er gode sparringspartnere, når valgene skal træffes. Det hjælper ligeledes på min søvn at få data struktureret så meget som muligt. Både faktuel data (tid, vejr osv.), men også den lidt mere subjektive data.
Det er unormalt, at jeg ikke har sat bådene på nuværende tidspunkt. Det skyldes at flere roere i gruppen ikke er nok samroede pga. manglende centralisering gennem vinteren, hvor nogle roere ikke trænede med gruppen. Disse roere har dog andre kvaliteter som vi er nødt til at prøve af, for at være sikre på at skabe de hurtigste både.”

Spørgsmål: Det er ikke kun en luksus at have så mange kvinder til rådighed i den åbne klasse, men naturligvis også et stort ansvar. Hvor vanskeligt er det at holde balancen i gruppen, når du har så stort et antal kvinder, som alle sammen kæmper benhårdt for at opnå en plads i en af bådene?

Mads: ”Det kan måske tænkes, at dette er en udfordring. Jeg har set langt større udfordringer med dette i tidligere år, hvor gruppen ovenikøbet havde en større spredning i kvalitet. Så balancen i gruppen handler måske ikke om størrelsen eller kvaliteten, men mere om hvilke personer, der indgår i gruppen og hvor gode de er til at acceptere hinandens forskelligheder.”

Spørgsmål: Hvad er det overordnede mål i denne sæson for dame-bådene i den åbne klasse?

Mads: ”Det overordnede mål i dameklassen er at kvalificere alle bådene og at tage medalje med på vejen. Netop derfor bliver jeg ved med at rokere rundt i bådene, indtil vi mener medaljen er en mulighed. Om det hele lykkedes i denne sæson, vil tiden vise. Men såfremt vi har både med til OL, er det selvfølgelig også vigtigere at præstere her.”