wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Atleter, ledere og FISA roser arrangørerne af U-23 EM i Duisburg for et vellykket arrangement i forhold til Covid-19 restriktionerne, hvilket sender et positivt signal før Senior-EM i Poznan.

Af Svend Bertil Frandsen og Bianca Toftebjerg

Før U-23 EM i Duisburg var der spekulationer og gisninger om den lokale organisationskomite i samspil med de lokale myndigheder og FISA ville være i stand til at løfte et arrangement af den størrelse i forhold til de Corona-restriktioner, som i øjeblikket skaber voldsomme udfordringer for sports-samfundet over hele verden.

Men arrangørerne formåede i det store og hele at gøre de fleste af bekymringerne til at skamme ved, at stable et arrangement på benene, der skabte trygge rammer for atleter og ledere i forhold til den smittefare der uvægerligt er forbundet med sportsarrangementer af denne størrelse i disse tider.

Tysk grundighed
Medlem af kaproningsudvalget, Morten Espersen, fortæller at ambitionerne om, at skabe et arrangement, der tog hensyn til de gængse samfunds-restriktioner omkring smittefaren gik hånd i hånd med ægte tysk grundighed. ”Jeg synes generelt arrangementet blev håndteret meget professionelt. De fleste lande havde kun én repræsentant med på mandskabsleder-mødet, De havde generelt godt styr på, hvor mange mennesker, der var i spiseområdet, det var hele tiden vagter, der håndhævede brugen af mundbind og ved medaljeceremonien var der så få mennesker som muligt, det fungerede godt”, siger Morten Espersen.

Ved busserne mener Morten Espersen dog, at der var brug for en opstramning af arrangementet. ”Vi havde bedt atleterne om selv at sørge for transport (bil) derned, så der var der ingen risiko. Men jeg tog selv bussen én gang, og det var ikke en god oplevelse. Den var propfyldt, og det var åbenbart et punkt, hvor de ikke havde styr på, hvor mange, der måtte være i bussen. Der følte jeg mig utryg, men ellers var der generelt meget fint styr på arrangementet”, siger Morten Espersen.

Godt styr på restriktioner
En stor del af arrangementet var naturligvis lagt an på brugen af mundbind, som restriktionerne foreskriver det. Og spørger man de danske U23-roere, så var de skærpede hygiejnekrav og kravet om at skulle bære mundbind på hele regattapladsen ikke en udfordring. Dog er der enighed om, at det med at bære mundbind er irriterende i længden.

Letvægtsroeren Amalie Brems fortæller at der i indvejningen var godt styr på restriktionerne. ”Generelt set var jeg forholdsvis rolig omkring det, også oppe i indvejningen fungerede det godt. Der var indrettet med båse hvor man skulle lægge sine ting og så kaldte de, de enkelte løb op. Der var også lagt op til, at der skulle være god afstand derinde, og vægtene blev sprittet af jævnligt.”

Tilfredshed fra FISAs side
I enkelte situationer var der dog eksempler på, at det ikke var alle, der havde lige let ved at efterleve kravene, fortæller Kaare Mortensen, stroke på BM4-: ”Jeg havde forventet, at der ville være nogen, der ikke kunne finde ud af det. Den største belastning var nok østeuropæerne, der havde svært ved at respektere, at man skulle have mundbind på og ikke altid havde det over næsen. Også i madkøen var der nogen, som havde svært ved at holde afstand”.

Jürgen Steinacker, formand for FISA´s sportsmedicinske kommission, fortæller at man generelt var meget tilfreds med organisationen omkring Covid-19 restriktionerne i Duisburg. ”Vi bestræbte os på at adskille officials og atleter så meget som muligt fra hinanden. Det er ikke en let opgave, men jeg synes generelt at der fra tysk side blev gået meget grundigt til værks og at folk også generelt tog hensyn til hinanden”, siger Steinacker, der endvidere fortæller, at man i forhold til smittefaren har nydt godt af et velfungerende samarbejde med de enkelt forbund op til arrangementet.

”Man skal huske på, at roning ikke er fodbold. Der er ikke uanede ressourcer til at håndtere sådan et arrangement. Det er ikke muligt at teste alle atleter ved sådan et arrangement. Og derfor havde vi også op til U23-EM indledt et samarbejde med de enkelte nationale forbund, som skulle fremlægge godkendte helbredsattester for de enkelte atleter, og det har fungeret rigtig godt”, slutter Jürgen Steinacker.