wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Sportschef Finn Trærup-Hansen fortæller, at det fremover kan blive sværere og sværere for det danske landshold at finde gode træningsmuligheder i udlandet.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Det danske landshold forbereder sig pr. tradition næsten altid på de helt store stævner i Völkermarkt i Østrig og dette år er ingen undtagelse. VM i Bulgarien lurer lige rundt om rundet, og Völkermarkts blikvand, begrænsede vind og kilometervis af sø tilbyder de ideelle forberedelsesmuligheder for de danske landsholdsroere.

Magtkamp om gode forhold
Sandsynligheden for gode danske resultater ved VM i Plovdiv vil vokser i trit med træningslejrens kvalitet og i Völkermarkt har roerne muligheder for at forberede sig under forhold, som langt de fleste er fortrolige med eftersom den østrigske ferie-perle gennem rigtigt mange år har dannet træningsbase for landsholdet.

Men selv om kærligheden til stedet og faciliteterne, der tilbydes, er meget stor hos såvel roere, trænere og ledere i Danmarks Rocenter, så kan landsholdet måske fremover blive tvunget til at søge nye græsgange. Det skyldes at Danmark er under stærkt stigende pres fra store ro-nationer for at finde ideelle træningsmuligheder op til de store stævner, fortæller Finn Trærup-Hansen.

Speciel fokus på Østrig i 2019
”Völkermarkt er speciel fordi næste år foregår kvalifikationen til OL i Linz, så det er klart, at der har været mange nationer, der har været interesseret i muligheden af, at finde træningsmuligheder i Østrig. Vi regner med at være dernede traditionen tro til næste år, men kommer også til at have selskab af New Zealand og Tyskland”, siger Finn Trærup-Hansen.

Men det er såmænd ikke kun i Østrig, at landsholdet føler et øget pres fra andre nationer for at beholde sine ”gamle jagtmarker”. Også ved Avizagua rocentret i Avis i Portugal, et rocenter, som dansk roning selv har taget del i at etablere, føler landsholdet sig i stigende grad tilsidesat i konkurrence med store nationer. I foråret 2017 måtte landsholdet acceptere, at blive flyttet til Montargil, da ejerne havde dobbeltbooket det danske landshold med englænderne, hvilket blot er et symbol på den magtkamp, som landsholdet står over for for at finde egnede træningsmuligheder.

Manglende kvalitetstid på vandet
”Vi er nødt til at indrette os i træningslejren efter hvordan det britiske hold har planer for at bruge Avis. Det er en udfordring fordi de store nationer kommer med mange både og mange mennesker. De har flere økonomiske ressourcer end vi har og samtidig er de mere attraktive for hoteller end vi er. Og det er en svær kamp, at kæmpe”, siger Finn Trærup-Hansen.

Magtkampen er naturligvis ikke centreret om kost og logi men i høj grad også forbundet med kvalitetstid på vandet. Og det kan i sig selv være en meget stor udfordring, når holdene fra de forskellige nationer træner på de samme tidspunkter, forklarer Finn Trærup-Hansen.

Samme træningsrytme
”Rytmen på de forskellige landshold ligner jo hinanden, hvor roerne går ud og træner om morgenen og så går de ud og træner sent om eftermiddagen. Og det vil sige, at trafikken på søen rammer de samme tidspunkter. Hvis man skal ro på på udlagte baneanlæg og man skal ro på tider og alle de ting, så er der lige pludselig nogle andre end os selv, som vi skal aftale tingene med. Så det er helt sikkert et problem, at der er mange nationer og mange roere samlet på ét sted”, siger Finn Trærup-Hansen.

Som en naturlig følge af de indskrænkede træningsmuligheder, fortæller sportschefen afslutningsvis at DRC er på stadig udkig efter lokaliteter, som vil kunne opfylde landsholdets krav i fremtiden. ”Det er selvfølgelig en udfordring, at finde den kombination af mange forskellige ting (Fordelagtige hotel-priser, god mad, god indkvartering, adgang til bådhus, adgang til sø, etc..), som vi har brug for. Men vi kigger selvfølgelig på om der er andre relevante steder end dem, vi allerede kender inden for Europas grænser”, slutter Finn Trærup-Hansen.