wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
”Danmark er på rette vej, hvis man skal følge den internationale trend”. Det konstaterer Sportschef Lars Christensen om udviklingen i dansk roning efter at have tilbragt den 23.-29. januar med verdensroningens absolut største træner-kapaciteter ved FISAs 2017 World Rowing Coaches Conference.

Konferencen, der blev afholdt i Vancouver (CAN) hvor bl.a. velkendte navne som Jürgen Grobler, Jutta Lau og Nikola Bralic var på talerlisten, tog fat på centrale emner som bl.a. skadesforebyggelse, motivation, alternativ træning, talentudvikling samt mange andre relevante emner. Og bedømt på de erfaringer, han gjorde sig i Vancouver, kunne Lars Christensen pakke kufferten igen og sætte kursen mod Bagsværd bestyrket i troen på, at man er på rette spor i forhold til den generelle udvikling i dansk eliteroning.

Skal tilpasses den danske model
”Ud fra det, som jeg har hørt på denne konference, så er jeg meget fortrøstningsfuld i forhold til den måde, som vi gør tingene på. Vi gør det ikke 100% ens i forhold til nogle af de talere, der har været herovre, men vi har mange af de samme tanker, hvor vi skal have det til at passe ind i den danske model, hvor også studier og arbejde ofte skal passes ind”, fortæller Lars Christensen således fra Canada.

For at skulle overkomme den enorme træningsmængde, som det kræver at være i toppen af international roning, er motivation en absolut nøglefaktor. Derfor var det også et af de mest omdiskuterede emner på konferencen, beretter Lars Christensen. ”Ligegyldig om det drejer om en lille ronation eller en større, som f.eks England, hvor de økonomiske rammer er klart større, så er det utroligt vigtigt, at man formår, at skabe nogle rammer der er motiverende for atleterne og der var enighed blandt talerne om, at alternativ træning kan være vigtig i den henseende”, siger Lars Christensen og fortsætter:

Fylder core-træning for meget?
”Hvis du sidder i romaskinen eller ude i båden hele tiden, så er risikoen for at du kan miste motivationen så meget større fordi det kan bliver for monotont. Det handler meget om, at atleterne skal kunne finde lysten og have det drive, der skal til for at bevare hårdheden og intensiteten i træningen. Samtidig kan alternativ træning være en form for skadesforebyggende træning fordi du får fokuseret på nogle andre muskelgrupper end ellers”, siger Lars Christensen.

I Canada var der blandt verdensroningens absolutte eksperter bred enighed om, at der er meget stor fokus på core-træningen (kropsstammetræning med fokus på at stabilisere indre og ydre muskler, som ligger omkring din mave og ryg dvs. hele kropskorsettet). Fremover vil der ifølge Lars Christensen måske blandt trænerne være endnu mere opmærksomhed omkring træningen af de små muskelgrupper, som man måske ikke helt får fat i, hvis det kun er rotaget, der fokuseres på. ”Hos os laver vores fysioterapeut Anders Madsen mobilitets- og stabilitetsøvelser sammen med roerne en gang om ugen med henblik på at styrke kropsstammen og samtidig med mulighed for at lave individuelt tilpasset skadesforebyggende træning, så der føler jeg, at vi er godt med”, siger Lars Christensen.

”Keep it simple but not too simple”
Ifølge Sportschefen var et af de helt centrale budskaber på konferencen ”keep it simple but not too simple”. ”Det er en balancegang, der er mange tilbud om nye redskaber, forskere der har nye ideer, og det kan være svært at finde ud af, hvad kan vi bruge og hvad vi ikke kan bruge. Vi får rigtigt mange henvendelser om alle mulige nye produkter: Hvordan man kan optimere åndedrættet, optimere det biomekaniske, kosttilskud, etc.. Det blev ofte nævnt på konferencen at man, ”ikke skulle kaste for meget økonomi efter de her ting”, så man skal prioritere og have fokus på det basale”, siger Lars Christensen og uddyber:

”Der kommer hele tiden nye elementer og nye redskaber til, hvilket er meget positivt for udviklingen i roning, men vi skal også være kritiske i forhold til, hvad det er, vi vælger at bruge vores tid og midler til. Der synes jeg, at vi har en rigtig god tilgang til det for jeg synes, at vi har fokus på innovation og vi har et rigtig godt samarbejde med Team Danmarks eksperter, som kommer med gode forslag til, hvad det er man kan og bør undersøge. Og det er selvfølgelig vigtigt at vi fokuserer på og undersøger de områder, hvor vi mener at det har en værdi for os”, slutter Lars Christensen.