wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
I Nordborg Roklub går man meget op i miljø, faktisk så meget at roklubben har en klimahandlingsplan

Af Bianca Toftebjerg, billeder: udlånt af Nordborg Roklub

På Als i Sønderjylland ligger Nordborg Roklub, og her er man i gang med et større projekt – nemlig at få opgraderet klubben med en tilbygning i højden. Men tilbygningen skal ikke kun være flot, og give bedre plads til medlemmerne i klubben, den skal også være CO2 neutral.

I Nordborg Roklub går man nemlig meget op i miljøet, og det at være en grøn klub.

Hans Jørgen Fredsgaard Rasmussen, kasserer og en af de helt store drivende kræfter bag den nye overbygning, uddyber hvorfor klubben har besluttet at arbejde hen i mod at blive CO2-neutral:

”Sønderborg Kommune er en grøn kommune, og så er vi hoppet med på bølgen. Vi har været i gang med at spare energi i mange år, både på vand og el. Det betyder jo at vi har samvittigheden i orden, og at vi ikke sviner så meget. Når den nye overbygning er færdig, så skulle vi gerne have solceller på taget, og vores ventilationsanlæg skal køre med genbrugsvarme”.

Ikke noget der startede i går

Nordborg Roklub, har som de færreste andre roklubber, en klimahandlingsplan. Den nuværende klimahandlingsplan strækker sig fra 2017 til 2021, men klubben har passet på miljøet meget længere end det.

Ser man på klubbens hjemmeside, starter projektet med at opgradere klubhuset, og samtidig gøre det mere miljøvenligt omkring 2009, hvor de gamle vinduer blev skiftet ud med nogle nye, med højere isoleringsgrad.

 

Nordborg Roklub kommer tættere og tættere på en afslutning af byggeriet, men der bliver stadig arbejdet hårdt på at nå i mål

Målsætningen i klimahandlingsplanen lyder, at roklubben skal være CO22-neutral i 2018, og med den nye overbygning er man godt på vej i Nordborg. Men m ed en klub som ligger så tæt på kysten, har det ikke været helt nemt at få tilladelse til at lave en overbygning. Hans Jørgen Fredsgaard Rasmussen uddyber:

”Vi har kæmpet lidt, for at få tilladelse fra Kystdirektoratet. Man får jo ikke sådan ’bare lige’ lov til at bygge noget så tæt på kysten. Så der er gået noget energi i at få godkendelsen til at føre byggeprojektet ud i livet.”

Også økonomisk har der været meget arbejde, for der har skullet findes omkring 2 milioner, for at kunne realisere byggeprojektet.

Overetagen skal være CO2-neutral

De senere år er medlemmerne blevet mange, i roklubben på Als og derfor er der brug for større og bedre rum i klubben. Der skal være bedre plads til træning om vinteren, og sociale arrangementer bliver med en ny overbygning nemmere at arrangere. De nye faciliteter er godt undervejs, og det bliver nemmere og nemmere at se en ende på det omfattende byggeri.

Byggeriet skrider frem, og det er hjulpet godt på vej af engagerede medlemmer i roklubben som møder op i weekenderne med arbejdstøjet på. Det er vurderet, at når overbygningen er færdig, vil der bl.a. ligge omkring 700 frivillige arbejdstimer bag, udført af Nordborg Roklubs medlemmer.

Når klubhuset står færdig, vil Nordborg Roklub have et flot klubhus med god plads til sine medlemmer. Derudover vil det skabe værdi for klubben, og blive meget lettere at afholde sociale arrangementer hele året rundt.

På billedet til venstre kan du se hvordan Nordborg Roklub så ud, inden byggeriet gik i gang. På billedet til højre kan du få en idé om hvordan udsigten kommer til at være når overbygningen står færdig