wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
I mange år har nervøsitet fyldt så meget hos landsholdsroer Lærke Berg Rasmussen, at DM i ergometer har været udelukket

Af Bianca Toftebjerg | Billeder: Dorthe Jensen

De fleste roere, som har stillet op ved et indendørs mesterskab, kan nok genkende følelsen af at være nervøs. Det kan være tanken om, ikke at ramme den tid, som er målet, at skulle sidde i en stor hal med mange mennesker. Eller måske er det forventninger uanset om det er egne, eller andres.

Men nervøsiteten er der.

Netop nervøsiteten, kender landsholdsroer Lærke Berg Rasmussen (DSR), alt til. Hun kender faktisk nervøsiteten så godt, at det i mange år har afholdt hende fra at stille op ved DM i ergometer, fordi følelsen har været altoverskyggende og bare tanken har næsten kunnet ødelægge en hel indendørssæson.

Men nu er hun Danmarks hurtigste på 2000m i ergometer, i den åbne dameklasse.

Målet var faktisk ’kun’ at gennemføre

For Lærke har det været et stort mål at gennemføre, for en gang var nervøsiteten for at ro DM i ergometer så stor, at den ødelagde alt, fortæller hun:

”Det var kæmpestort at ro DM. Målet var at få en god oplevelse og have en god dag. At jeg så ender med at ro en rigtig god tid og vinde, det kunne ikke rigtig blive bedre. På et tidspunkt var jeg der, hvor det ødelagde hele min indendørssæson, at jeg skulle ro DM. Jeg kunne ikke slappe af i mine træningspas, fordi de også blev påvirket af det. Så vi tog en beslutning om, at jeg ikke skulle ro DM, fordi det ødelagde for meget.”

Rigtig mange gentagelser blev strategien for Lærke

En ting er at ro 2000m på vand, noget helt andet er at ro distancen i ergometer, og så er det en verden til forskel, at ro den i en travl Gladsaxe Sportshal fyldt med forventninger.

Der er ingen gylden opskrift, som virker for alle, når det gælder om at ro en god 2000m, men for Lærke har det virket at køre de 2000m mange gange, så hun kender distancen indgående og ved hvad hun skal.
I august satte hun sig for, at hun gerne ville stille op til DM og en af brikkerne, der har været med til at få det til at gå op i en højere enhed, har været gentagelse, fortæller hun:

”Jeg har roet rigtig mange 2k. Jeg startede i august, hvor jeg roede en 2k hver mandag. Ved den første sagde til mig selv ’du behøver ikke at ro hurtigt. Du skal gå efter en tid du kan ro på, selv på den dårligste dag, og så starter du der’.”

Mandagen efter var målet så at ro et sekund hurtigere på snittet, og sådan gik der et par måneder med den taktik – at lære distancen at kende.

Til selve mesterskaberne, forberedte hun sig anderledes end de fleste andre:

”Jeg kørte tre 2k i ugen optil DM. Normalt plejer man ikke at køre 2k op til DM, men jeg vil gerne vide hvad jeg skal være forberedt og kende distancen. Man kan hurtigt blive bange for smerten og bange for at det kommer til at gøre ondt. Men når man har kørt distancen tre gange i ugen optil, så kender man det.”

Fortæller Lærke og fortsætter:

”På dagen var jeg virkelig nervøs, og jeg tror også jeg fik skældt Mads (Haubro, Cheftræner for damegruppen) ud over noget ligegyldigt. Men jeg vidste hvad jeg kunne og følte at tingene gik op i en højere enhed, da jeg sad der.”

Et enkelt råd

Selvom metoden med gentagelse har fungeret for Lærke, så er det vigtigt at huske på, at den ikke gælder for alle. Men en anden ting, som hun også har arbejdet med, har været det mentale under selve løbet, og her har hun et godt råd til andre, der også kan miste sig selv i nervøsitet før et løb:

”Start med at sætte forventningerne ned. Der sker rigtig mange ting i hallen, der er mange forstyrrelser og du kan høre dem, der sidder ved siden af dig, og deres trænere der råber. Du kan ikke sidde i din egen boble. Jeg har lavet en strategi, hvor hver gang jeg mister fokus, så skal jeg tænke på en teknisk ting, så jeg kommer tilbage til mit eget løb igen.”

Udover målet om at gennemføre og overvinde nervøsiteten, var Lærkes mål også at ro en tid der kvalificerede hende til at komme tilbage på landsholdet. Det opnåede hun naturligvis også, og er pt på træningslejr med de andre landsholdsroere i Avis, Portugal.