wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Inklusion bliver fremover et nøgleord i Danmarks Rocenter, hvor de dygtigste roere skal hjælpe med at udvikle og uddanne næste generation af kommende landsholdskollegaer

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Det første år efter et OL er i roningens verden ofte karakteriseret ved, at OL-roerne kører på lavt blus eller helt holder pause for at samle kræfter og motivation og forsøger at danne sig et overblik over om de har mod på at satse på endnu et OL. Sådan forholder det sig også i Danmarks Rocenter og landets første træningslejr, som i øjeblikket afholdes i Aviz i Portugal er også uden visse af landsholdets største profiler som Sverri Nielsen, Lærke Berg Rasmussen, Fie Udby Erichsen, etc..

Ikke desto mindre indeholder årets første træningslejr, som går fra 8-22 februar en række meget interessante dimensioner for fremtiden af dansk roning. Ikke alene er det første skud i en fire-trins raket af træningslejre, som skal gøre landsholdsroerne toptunede før sæsonens absolutte højdepunkter ved EM i München og VM i Rasice senere på året. Det er også første mulighed for DRC´s nye Sportschef, Thor Juul Kristensen for at sætte sit personlige aftryk på, hvordan vi bedst skaber de rigtige forudsætninger for, hvordan dansk roning kan høste international succes og hente medaljer ved OL, som kontinuerligt har været tilfældet siden OL 1996.

”Genvej til landsholdet”
Men måske er træningslejrens mest interessante islæt det faktum, at der skal skabes en ”genvej” til landsholdet, hvor en række af landets ypperste talenter – selv om de ikke nødvendigvis er en del af de både, der satses på i den igangværende sæson – skal kunne ”læne sig op” af den absolutte elite, suge læring og inspiration til sig fra potentielle rollemodeller og ikke mindst føle sig integreret som en del af landsholdet.

”For mig er det afgørende, at landsholdet ikke bliver afgrænset til få satsningsbåde og en lille lukket gruppe af roere. Jeg arbejder ud fra, at vi på sigt skal have et større landshold med endnu flere OL-satsningsbåde. Hvis det skal lykkes, bliver de dygtigste roere nødt til at hjælpe til med at udvikle og uddanne næste generation af kommende landsholdskollegaer”, siger Thor Juul Kristensen således.

Vigtig at være inkluderet
En af de spirende talenter, der har fået mulighed for at blive en del af landsholdets første træningslejr, hvor 20 roere plus trænere er inviteret, er Roskilde Roklubs Oliver Tolstrup. Oliver indgår i det, der hedder træningsgruppen og ved, at han ikke kommer på en satsningsbåd i år. Men alligevel er han med på træningslejren for, at man kan give ham de bedste forudsætninger for at holde motivationen oppe og understøtte hans udvikling. Og Oliver, der har roet kaproning siden 2014, er meget taknemmelig for at få chancen for at træne med de allerbedste under optimale træningsbetingelser.

”Det er superfedt, at selv om man ikke er en del af landsholdet, så bliver man ikke bare tilsidesat og så kan man egentlig bare passe sig selv. Selv om jeg ved, at jeg ikke er en del af satningsbådene, så føler jeg mig alligevel som en del af landsholdet på sådan en tur, jeg føler at jeg bliver inkluderet. Og jeg har kunnet prøve mig selv af mod nogle af de allerbedste og finde ud af hvor langt der er der op til dem, og hvad jeg mangler for at blive lige så god som dem”, siger Oliver Tolstrup.

Øget motivation
Oliver er for nylig skiftet over til at skulle ro med kun én åre, og derfor kommer træningslejren på et perfekt tidspunkt, hvor der er meget at lære. Det er en udfordring, men i starten har Oliver også kunnet se en klar forbedring fra træning til træning, bl.a takket være de optimale forhold i Portugal.

”Det giver helt sikkert en øget motivation, når man kommer hjem igen, og jeg får en chance for at vise, hvad jeg kan. Det er noget helt andet end at ligge hjemme på en grå Bagsværd Sø eller inde i et træningslokale fordi man måske ikke kunne komme på vandet. Det holder en inde i varmen, og holder motivationen oppe, det er rigtig fedt. Mentalt har det givet et fantastisk boost, og vi har været heldige med vejret. Vi kom ned til solskin og varme og det gør jo bare alting bedre, at kunne træne i en trikot og måske en enkelt t-shirt i stedet for at være pakket helt ind og fryse ude på vandet”, siger Oliver og fortsætter:

Væk fra hverdagen
”Man bliver taget væk fra hverdagen derhjemme og kan koncentrere sig fuldt ud om træningen. Forholdene er fantastiske hernede. Man skal ikke tænke på at lave mad, købe ind og gøre rent og så kan man egentlig lægge al sin energi og alle sine kræfter i at ro”, siger Oliver Tolstrup.

22. februar sætter landsholdroerne igen kursen hjemad og Thor Juul Kristensen håber, at træningslejren har været med til at tænde en olympisk ild, som kan have en positiv effekt på talenternes videre trænings-indsats og karriere:

”Selvom chancerne for nogle af de roere, vi inviterer ind i DRC i efteråret er små i forhold til at komme på en satsningsbåd, skal alle, som træder ind i DRC opleve, at de udvikles teknisk og fysisk og samtidig får boostet motivationen for at træne og konkurrere. På en træningslejr som denne får man virkelig mulighed for at se, hvad det kræver at være olympisk roer, og det er mit håb at oplevelsen tænder en olympisk ild i alle landsholdsboblernes sportslige drømme”, Thor Juul Kristensen