wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Sådan gik det de danske både ved fredagens indledende løb ved EM i Varese.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

M1x:
Som forsvarende europamester er Sverri Nielsen gået ind til EM i Varese med favoritværdigheden på sine brede færøske skuldre. Og Sverri begyndte sin EM-kampagne i det norditalienske som han sluttede sidste år i Poznan, nemlig på førstepladsen. Og det var bestemt ikke nemme betingelser, som ”Watt-monstret” måtte kæmpe med i dagens indledende løb, hvor det op til Sverri´s løb var blæst op, hvilket skabte en hård modvind. Kun vinderen ville gå videre fra dagens heat og Sverri rundede de første 500 meter på andenpladsen efter russeren Nikolay Pimenov. Men derefter sagde Sverri farvel til konkurrenterne og øgede støt sit forspring ned over banen ind til de sidste 500 meter, hvor han kunne spare på kræfterne og alligevel vinde komfortabelt med 3,09 sek ned til nr. 2, hollænderen Finn Florijn. Bagefter sagde træner Thomas Poulsen: ”Det var bestemt ikke en nem begyndelse. Der var strid modvind og Sverri kæmpede med at holde båden på ret kurs. Grundet de svære vejrbetingelser var det svært for Sverri at vurdere om han er formmæssigt, hvor han skal være. Det bedste, man kan sige, er at han gik videre.”

W1x:
Uvisheden om hendes form og formåen har præget Fie Udby Erichsen op til EM. Og om hun blev klogere i dagens løb er tvivlsomt eftersom vejret gjorde betingelserne så vanskelige, at der blev roet væsentligt langsommere end i de andre heats. Der var tre billetter på spil til en plads i semifinalen, og det stod hurtigt klart, hvordan de ville blive fordelt. For mens den tidligere verdensmester Jeanine Gmelin tog teten fra start, lagde Fie sig på tredjepladsen efter hollænderen Sophie Souwer. Fie´s tredjeplads kom aldrig i fare for Viktorija Senkute fra Litauen på fjerdepladsen var mere end 20 sek. efter Fie i mål, og der blev sparet behørigt på kræfterne i den danske båd for de kommende dages udfordringer. Bagefter sagde træner Thomas Poulsen: ”Fie havde de samme udfordringer som Sverri med meget svære betingelser. Det bedste at sige om dagens indsats var at hun gik videre for det er helt umuligt, at have en god fornemmelse på vandet, når modvinden er så strid.”

LW2x:
Mathilde Persson og Marie Mørch har gennemgået en fin proces siden deres internationale senior-debut ved EM sidste år. Parret er trænet af Ian Baden og Morten Espersen og de har udviklet sig gradvist i håbet om at kunne kvalificere sig til OL. Om deres udvikling rækker til en OL-plads er for tidligt at sige, men de fik i hvert fald vist meget fine takter i dagens indledende ræs ved EM i Varese, hvor de via en andenplads efter England kvalificerede sig til semifinalen. Tre både ville kvalificere sig direkte videre og Mathilde og Marie indtog størstedelen af løbet på tredjepladsen før de med en meget flot spurt gik forbi den polske båd i slutfasen og sikrede sig andenpladsen. Efter løbet sagde Mathilde: ”Alt i alt et fint løb med både gode momenter og ting, vi skal gøre bedre. Vi fik slået boksen af i starten, så tempoet blev på fornemmelsen og vi kæmpede med rytmen i modvind. Men vi fulgte planen, og er tilfredse. Vi kan mærke, vi har flyttet os meget og bundniveauet er markant højere end tidligere.”

LM2x:
Emil Espensen og Oscar Petersen måtte igennem en lidt omskiftelig fredag, som heldigvis endte godt og danskerne kan se frem til en god nattesøvn forvissede om, at de er med i lørdagens semifinale. Tre både ville automatisk kvalificere sig fra indledende løb, men danskerne blev taget lidt på sengen i starten og kom ikke med, da Italien, Schweiz og Storbritannien skød hurtigt fra start. Ved 1000 meter lå man nr. 5, 2,43 sek efter Schweiz på tredjepladsen og danskerne formåede ikke at blande sig i kampen om de tre billetter og sluttede på fjerdepladsen. Til gengæld var der ingen vaklen i eftermiddagens opsamlingsløb. Man lå lige med Rusland efter 500 meter, men derefter så danskerne sig ikke tilbage og kunne ro en komfortabel semifinale-billet i land. ”Det er også et stykke tid siden, vi har racet, vi skulle lige i gang, og vejrbetingelserne var heller ikke optimale. Vi var ikke med i starten af indledende løb og det måtte vi betale for. Men til gengæld fik vi vist, hvad vi kan i opsamlingen selv om vi var nervøse og det er en stor forløsning at vi er i semifinalen i morgen”, sagde Emil og Oscar efterfølgende.

W2-:
Ida Gørtz og Trine Dahl Pedersen er en af de konstellationer, der er vokset frem af forårets selektioner i træningslejren i Portugal. Parret har derfor ikke haft meget tid til at arbejde med samarbejdet i båden og derfor var det ikke overraskende, at parret havde vanskeligt ved at gøre sig gældende i fredagens indledende løb i Varese. To både ville gå videre til semifinalerne, men det stod hurtigt klart, at de første to pladser ville blive for stor en mundfuld for danskerne, der blev distanceret af Rumænien, Irland og Tjekkiet og måtte tage til takke med fjerdepladsen. Bagefter sagde træner Mads Haubro: ”W2- har sloges lidt med højintense programmer den sidste periode op til EM. Det har, pga den meget korte tid sammen i båden, været svært at ramme hinanden stabilt nok i længere tid. De har godt kunnet finde det, men har svært ved at holde fast i det. Deres bundniveau, som ofte er det, man rammer, når præcisionen misser, bliver derfor for lavt, hvilket også er tilfældet i dag. I morgen prøver vi noget nyt af og håber, det kan give en indikation af om det er den vej, vi skal søge fremover.”

M2-:
Joachim Sutton og Frederic Vystavel er klar til semifinalerne i M2-. Men de to drenge måtte igennem lidt af et drama i fredagens indledende løb, hvor de efter 750 meter lå og duellerede med Rumænien og England om føringen, hvorefter de gik næsten i stå grundet problemet med roret og en åre, der blev fanget i ,banetorvet. Og på den baggrund var det imponerende, at drengene fik roet sig op og sikret den uhyre vigtige tredjeplads, der lige nøjagtig gav adgang til semifinalerne.  Træner Jens Vilhelmsen var bagefter tilfreds med indsatsen. ”Fin damage-control fra deres side i dag. De havde problemer med deres ror, og fik fanget deres åre i styrbord i banetorvet, så båden stoppede helt ved 750 meter. Så de måtte arbejde sig op igennem feltet på ny og fik ikke helt den start, vi gerne ville have haft på regattaen. Men vi må få styr på styringen i morgen, så de kan få lov at ro uden forstyrrelser.”

W4-:
Der var set frem med spænding til damefirerens præstation efter at Nina Hollensen i foråret har afløst Ida Gørtz i båden. Damefireren sled sidste år med at finde den form, som de tidligere har vist (bl.a ved VM 2019), og dagens indledende ræs viste, at der stadig er ting at arbejde med i forhold til forberedelserne til OL. Kun vinderen ville gå direkte videre fra dagens indledende ræs og den position satte Holland sig hurtigt tungt på, mens danskerne specielt på midterstykket blev distanceret, og før den sidste 500 meter havde de reelt havde udspillet deres rolle i kampen om førstepladsen. Pigerne endte på tredjepladsen 7,90 sek. efter Holland, der vandt løbet. Bagefter sagde træner Mads Haubro: ”Pigerne kom skidt fra start og specielt i overgangen til midterstykket kneb det med at holde roningen og dynamikken skarp nok i yderpunkterne. Det er ofte det hold, hvor vinteren tvinger roere væk fra udendørstræning og race, slås med i foråret. Fireren får samlet lidt op omkring 800 meter og får en bedre dynamisk rytme resten af vejen hjem. Da var løbet desværre kørt og de formår derfor ikke at være med, hvor det er sjovest.”