wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Blandede danske præstationer på EM's første dag, men de internationale erfaringer kom i behold

Af DRC Pressechef, Svend Bertil Frandsen

Det blev en af de dage, hvor man ikke rigtig vidste om man skulle le eller græde, da danskerne fik taget hul på deres deltagelse ved EM. Der var præstationer hos enkelte roere, der bekræftede, at formen er lige præcis der, hvor den skal være før OL. Andre fik ikke helt den start, de havde håbet på, mens de unge talenter fik værdifuld international rutine. Sådan forløb dagen for de danske deltagere:

M1x:
Sverri S.Nielsen (DSR) var en del af en trio med Belgiens Hannes Obreno og Litauens Mindaugas Griskonis, der dominerede færingens indledende løb. Men da kun to ville gå direkte videre til semifinalen, var Sverri uheldigvis den, der trak det korteste kort. Det var også en pæn stor mundfuld for den færøske kæmpe, at lægge ud med for Obreno vandt bronze ved World Cup i Varese tidligere på året og den tidligere europamester Griskonis vandt bronze ved VM i Aiguebelette sidste år. Sverri indtog fjerdepladsen efter de første 1000 meter, men rykkede så forbi Frankrigs Cedrics Berrest, men desværre var der ikke benzin nok i den danske motor til at fange hverken Griskonis eller Obreno.
I opsamlingsheatet, der blev roet senere fredag satte Sverri dog streg under, at han hører til i semifinalen, der roes lørdag. De tre første både ville kvalificere sig videre til semifinalen, og det var aldrig et problem for Sverri, der i konkurrence med både fra Letland, England, Tyskland og Ukraine skiftevis indtog anden-og tredjepladsen. Sverri havde lidt mindre end tre sekunders forspring til ukraineren Heorhii Verteletskyi med 500 meter igen, men så satte Sverri turboen til i slutfasen og efterlød ukraineren såvel som tyskeren Phillip Syring i kølvandet.

Samlet resultat: Opsamlingheat:
1) Alan Campbell, 1.43.75
2) Sverri, 4. 32 sek. efter (klar til semifinale)

LW2x:
Juliane Elander Rasmussen(Odder Roklub)/Anne Lolk (DSR) har vist rigtig flot form lige siden starten af sæsonen, og som forventet satte parret sig også på en af de billetter, der blev tildelt til semifinalen i indledende løb. Danskerne virkede til at have kontrol over løbet fra start til slut. Juliane og Anne roede de første 500 meter i 1:51:88, hvilket gav dem en tredjeplads 1:43 sek. foran den russiske båd. Danskerne rykkede forbi den polske båd med Joanna Dorociak/Weronika Deresz efter 1000 meter, men røg igen ned på tredjepladsen i slutfasen. Der var dog aldrig tvivl om, at den semfinalegivende tredjeplads var i hus, da danskerne i mål var mere end syv sekunder foran russerne på fjerdepladsen.

Samlet resultat: 
1) Schweiz, 7:39:32
2) Polen, 1,80 sek. efter
3) Juliane/Anne, 2.06 sek. efter (klar til semifinalen)

LW1x:
Aja Runge Holmegaard (Roskilde Roklub) begyndte, hvor hun sluttede sidste sæson med at vinde bronze i sin kun anden internationale A-finale i Luzern. Efter at hun havde rundet de første 500 meter i tiden 2:00:74, hvilket gav hende en tredjeplads, rykkede hun allerede fra 1000 meter mærket uimodståeligt fra konkurrenterne og satte sig solidt på den førsteplads, der gav hende en stensikker adgang til A-finalen. Kun polakken Martyna Mikolajczak havde nogenlunde snor i danskeren og kom godt mod slutningen af løbet. Det var dog ikke nok til at fravriste Aja den flotte førsteplads, som blev sikret med en margen på 1,83 sek. ned til polakken.

Samlet resultat:
1) Aja, 8:23:99 (klar til finalen)
2) Polen, 1.83 sek. efter

LM2-:
Emil Espensen (DSR) og Jens Vilhelmsen (Bagsværd Roklub) er en ny konstellation, der har set dagens lys i denne sæson. De har vist positive takter hjemme i Bagsværd og blev dermed udtaget til Brandenburg. Parret er med for at tanke international rutine, og i dagens indledende løb måtte parret også sande, at der mangler lidt for at nå til den absolutte elite i denne bådklasse. Parret indtog fjerde-og sidstepladsen fra start til slut, og var ikke med i kampen om den førsteplads, der gav direkte adgang til finalen. Der blev kæmpet bravt i den danske båd, men trods masser af fighterhjerte kunne danskerne ikke undgå at indtage fjerdepladsen 6, 74 sek. efter den spanske båd, der vandt heatet.

Samlet resultat:
1) Spanien, 6:56:36
2) Tyskland, 0,80 sek. efter
3) Schweiz, 5.05 sek. efter
4) Emil/Jens, 6.74 sek. efter (skal i opsamling)

W2-:
At medieinteressen for Anne Dsane Andersen(KVIK)/Hedvig Lærke Berg Rasmussen (Bagsværd Roklub) bare stiger og stiger er der ikke noget, at sige til for de to bomstærke piger viste endnu engang denne eftermiddag, at de er lavet af et helt specielt stof. I et heat, som også inkluderede Polen, Frankrig, Ukraine, Rumænien og Holland, viste danskerne sig uimodståelige fra start til slut. Anne og Lærke tilbagelagde de første 500 meter i tiden 1:48:77, 1.18 sek foran Rumænien med Laura Oprea, som var med til at kvalificere rumænerne til OL ved VM sidste år. Danskerne øgede støt afstanden til konkurrenterne ned over banen og var i mål 6, 70 sek foran rumænerne, der havde langt ned til de efterfølgende både.

Samlet resultat:
1) Anne/Lærke (klar til finalen)
2) Rumænien, 6.70 sek. efter
3) Frankrig, 15.74 sek. efter

W2x:
Det er sin sag, at blive kastet for løverne i ens internationale senior-debut ved EM, og Emma Kiehn (DSR) og Astrid Steensberg (Sorø Roklub) måtte også sande, at de mangler en del for at kunne følge med helt fremme i den internationale top. Emma og Astrid er nogle af de største talenter i dansk roning, og på sigt har de potentialet til at blive hele nationens kæledægger. Men denne eftermiddag i det tyske måtte de tage til takke med en plads længere nede i hierakiet i et heat, hvor Englands Victoria Thornley og Katherine Granger dominerede stort set hele vejen. Danskerne indtog femte-og sidstepladsen fra start til slut  og sluttede i tiden 07:38:06, hvilket var ca. 16 sek. fra englænderne.

Samlet resultat:
1) England, 7:22:06
2) Tjekkiet, 1.79 sek. efter
3) Grækenland, 3.06 sek. eftet
4) Ukraine, 15. 12 sek. efter
5) Emma/Astrid, 16.02 sek. efter (skal ro opsamling)

M4-:
På forhånd var der naturligvis stillet store forventninger til Guldfirerens debut hos de tunge drenge. Men Kasper Winther Jørgensen (Roskilde Roklub), Morten Jørgensen (Næstved Roklub), Jacob Barsøe (Roskilde Roklub) og Jacob Søgaard (Bagsværd Roklub) formåede på ukarakteristisk vis ikke, at være med, da toget gik i de svære vejrlige betingelser i Brandenburg. Danskerne var kommet i heat med Rusland, Rumænien, Holland, Grækenland og Tyskland, men formåede aldrig, at gøre sig gældende i et heat, hvor de indtog sidstepladsen fra start til slut. Det skal bestemt siges til drengenes forsvar, at den stærke sidevind bestemt ikke var til fordel for de lette roere, på den positive side kan man sige, at drengene fik indledt sæsonen i et stærkt selskab, som vil styrke båden i forberedelserne til Rio. Og lørdag venter opsamlingsløbet og en ny chance for at komme i finalen.

Samlet resultat:
1) Rusland, 6.15.79
2) Rumænien, 3.80 sek. efter
3) Holland, 4.62 sek. efter
4) Grækenland, 5.50 sek. efter
5) Tyskland, 6.83 sek. efter
6) Danmark, 7.73 sek. efter