wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Danmarks Rocenter høster stor ros fra trænere og atleter efter at den første Race-weekend løb af stablen i den forgangne weekend i Odense.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Konceptet omkring race-weekenderne er blevet født i kølvandet på aflysningen af sæsonens iagttagelsesløb. Og Race-weekenderne kommer dermed til at udgøre grundlaget for udtagelser til EM eller optagelse i DRCs bruttogruppe for VM 2021 (for roere uden for DRC). I en tid hvor konkurrencevilkårene har været yderst begrænsede, er det alligevel lykkedes Danmarks Rocenter at stable en række race-events sammen, som skal give trænere og ledere et signal om atleternes øjeblikkelige formkurve.

Race-weekenderne er skabt i samhørighed med de anvisninger om afspritning, afstandstagen og forsamlingsforbud for mere end 50 mennesker, som myndighederne foreløbig har angivet. Derfor var roerne i Odense eksempelvis modsat traditionen også inddelt i forskellige afdelinger og der var etableret en solid struktur omkring, hvem og hvornår man kunne opholde sig på bådbroen og andre steder takket være en  velfungerende kommunikation.


God kommunikation
Viktor Lous, træner i Roskilde roser Danmarks Rocenter for afviklingen af årets første regatta i Odense. ”Jeg synes, at det blev afviklet super-fornuftigt i Odense. Det gav god mening af lave opdelingen i forskellige afdelinger, så man ikke kom for mange sammen på samme tidspunkt. Både på land, men også i forhold til, hvordan man kom ned til broen. Der var rigtig god kommunikation hele vejen rundt, og der var taget store hensyn til, at man skulle indordne sig efter de retningslinjer, som myndighederne nu har foreskrevet”, siger Viktor Lous.

Et af Danmarks spirende talenter, den 18-årige Ida Blomstrand fra Hadsund Roklub var var en del af den eksklusive skare af roere, der endelig fik lov til at teste formen af under Race-weekendernes premiere. Og Blomstrand var meget positiv over for de nye tiltag under weekendens koncept, hvor løbene blev afholdt afdelingsvis i små både (1x og 2-), på 6 km langdistance og 2 km time-trials.


Kunne koncentrere sig om at ro
”Der var godt styr på arrangementet, kommunikationen var god, og jeg var aldrig et sekund i tvivl, om hvor jeg skulle være på hvilket tidspunkt og hvordan jeg skulle forholde mig. På den måde skulle jeg kun bekymre mig om at ro”, siger Ida Blomstrand, der håber på at komme til U-19 EM i slutningen af september. ”Jeg kunne ikke være sammen med alle de samme roere, som jeg normalt ser, under normale forhold ved regattaer i Danmark. Men jeg har stor respekt for indskrænkningerne i forhold til den nye situation, og strukturmæssigt fungerede alt rigtig fint, siger Ida, der for første gang fik mulighed for at prøve kræfter med en 2 km time trial.

”Jeg havde ikke prøvet 2 km som time trial før. Det er noget anderledes end når man har konkurrenter på sin side. Det blev klart mere en mental øvelse, hvor man hele tiden skulle holde sig selv oppe, for man havde ikke nogen synlige konkurrenter, som kunne animere en til at give den ekstra gas. Men jeg synes det var en god øvelse, som er med til at udvikle en”, siger Ida Blomstrand

Eftersom Viktor Lous havde roere i alle heats blev cyklen brugt ekstra meget, da roerne var opdelt i grupper og roede afdelingsvis. Men det gav nogle andre fordele tilkendegiver træneren fra Roskilde: ” Det gav mig mulighed for at se langt flere af vores roere end hvis det havde været en typisk Odense Langdistance. Normalt ville jeg måske have haft mulighed for at se 1000 meter af hver enkelt roer, mens man halsede frem og tilbage. Men denne gang havde jeg ikke kun mulighed for at se vores egne roere hele vejen, men også iagttage nogle af de andre roere, og se hvordan de arbejder i bådene”, siger Viktor Lous. Lous glædede sig specielt over, at han endelig havde haft mulighed for at se sine roere i aktion i en tid, hvor kontakten til roerne ellers har været
begrænset.


En vigtig gulerod
”Det er supervigtigt, at trænerne har en gulerod, som de kan kaste efter roerne. At roerne i den her svære periode ikke bare falder ned i et eller andet hul. At de ved, at nu kommer der en periode på omkring en måned, hvor vi kan måle os selv i forhold til træningsindsatsen og blive iagttaget i konkurrence. Og det er meget givtigt at se, at dem, der rent faktisk har holdt deres træning bliver belønnet nu”, siger Viktor Lous.

Den første Race-weekend kom så godt fra start, at Ida Blomstrand allerede glæder sig til opfølgeren i Sorø, hvor roerne får mulighed for at konkurrere på 2 gange 1500 meter. ”Jeg glæder mig til den fornemmelse man har, når man ligger klar til start og mærker spændingen i kroppen. Vi har gået derhjemme og trænet, men vi har ikke rigtig vidst, hvad vi trænede henimod. Og med race-weekenderne har vi endeligt fået et mål, og det tror jeg er supervigtigt”, slutter Ida Blomstrand.