wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
En enorm japansk velvilje og stolthed over at skulle være vært for de danske landsholdsroere, der kvalificerer sig til OL, kan vise sig guld værd i bestræbelserne på at sikre optimale betingelser i OL-træningslejren.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

I september 2017 underskrev Sportschef Finn Trærup-Hansen sammen med tidligere Sportschef Lars Christensen en aftale via Skype med borgmesteren fra Ogata, Hiroto Takahaski samt den danske ambassadør i Japan, Freddy Svane, der garanterer, at de danske roere, der kvalificerer sig til OL, får træningslejr i den lille japanske by Ogata.

Massiv opmærksomhed
Det er en aftale, der kan vise sig, at blive alle pengene værd for dansk roning. Velviljen og ønsket om at tilbyde de OL-kvalificerede danske landsholdsroere de absolut bedste forberedelses-muligheder er nemlig så markant, at man fra dansk side ser meget positivt på samarbejdet med japanerne. Finn Trærup-Hansen og landstræner Mads Haubro var i begyndelse af maj i år på inspektionstur i Ogata, hvor deres besøg således blev mødt med meget stor opmærksomhed fra japansk side.

”Der bor knapt 5.000 indbyggere i Ogata, som opstod som et lille nybygger-område i 1960’erne langt fra storbyer. Så det, at der kommer OL-atleter helt fra Danmark og skal træne i deres område, er en kæmpestor ting for dem. Vi holdt to pressemøder dernede, hvor rigtig mange kamerahold var mødt op. Og i det hele taget har vi fået meget stor opmærksomhed og er blevet mødt af meget stor velvilje fra japanernes side for at sikre, at vi får en god træningslejr hernede”, siger Finn Trærup-Hansen.

Roning blandt rismarker
I Ogata, der ligger 640 km fra Tokyo, får roerne mulighed for at forberede sig på en opdæmmet sø, hvor man for ca. 60 år siden har udgravet kanaler til afvanding af rismarker. Og det er en af de kanaler, som de danske OL-atleter skal ro på. Kanalen, der er 4-6 km lang før den slår et knæk, ligger ca. to meter under havoverfladen. Kanalen er blot 60 meter bred, og med masser af træer og buske ved bredden til at skabe læ, er der en tro på rigtig gode betingelser for roerne på vandet.

Landsholdet har ofte henlagt forberedelserne til OL i østrigske Völkermarkt, hvilket også var tilfældet i 2012 og 2016. Men allerede sidste sæson ”tyvstartede” man OL-forberedelserne ved at henlægge optakten til 2017 VM i Sarasota til Florida for at afprøve andre og mere lokale træningslokationer inden en vigtig regatta, så holdet blev vænnet til omstilling og forskellige forhold under forberedelserne til et vigtigt mesterskab. Dengang blev forberedelserne forstyrret af en kategori 5 orkan samt de forholdsvis heftige aktiviteter på søen, hvor træningen foregik. Men de kvaler behøver de danske landsholdsroere ikke gøre sig bekymringer om i Ogata, hvor man kan nyde godt af eksklusive forhold.

Eksklusive forhold i Ogata
”I forhold til roernes træning er det godt at have ro omkring holdet. Det har vi også i Völkermarkt, hvor vi forbereder os op til VM. Men til forskel fra Völkermarkt er der i Ogata ikke andre ronationer til stede, og vi kan koncentrere os 100% om os selv. Der venter dog en udfordring, når holdet skal tilbage til Tokyo og indkvarteres i OL-byen. Det bliver noget helt andet at vænne sig til, og den ændring kommer vi til at forberede os på.  Vi kigger også på, om vi kan finde en lokation og faciliteter uden for OL-byen, hvor vi har mulighed for at skabe mere ro omkring os, eftersom roning ikke kommer til at have helt egne faciliteter, som det har været tilfældet ved de sidste to OL”, siger Finn Trærup-Hansen.

Også landstræner Mads Haubro er meget tilfreds med de betingelser, som roerne får stillet til rådighed i Japan. ”På turen i maj i år blev jeg bekræftet i, at vi formentligt har valgt det rigtige sted og at forholdene ser ud til at være gode. Der er mange omkring dette projekt, der vil os det bedst muligt. De muligheder, der findes i Ogata er nok svære at finde i Europa. Det bliver desuden også afgørende for roernes præstationer ved OL, at de får tilpasset sig varmen og luftfugtigheden. Hvis Ogata ikke har samme klimatiske forhold som Tokyo, forbereder vi et varme/fugt-telt til trænings­lejren”, siger Mads Haubro.

Tilpasning spiller central rolle
Netop tilpasningen til forholdene i Japan spiller en central rolle i forberedelserne til OL i 2020. Det er også baggrunden for at man i Danmarks Rocenter arbejder på to projekter (hvis økonomien tillader det), der skal afhjælpe overgangen fra Bagsværd til Ogata for de OL-kvalificerede roere.

Junior-VM i august 2019 afholdes i Tokyo som testevent til OL. Derfor arbejder den sportslige ledelse på, at juniorholdet eller dele af holdet kommer til Ogata for at bo og træne, og dermed prøver både faciliteter og vejrforholdene af. Det planlægges også at sende de roere, der allerede har kvalificeret sig til OL ved sommerens VM i Linz, på en observationstur til Ogata i oktober 2019.

”Roning har tidligere haft gode erfaringer med at inspicere stederne før holdet skal afsted til selve konkurrencen. Her er der jo en væsentlig kulturforskel, som det er vigtigt at få et indtryk af på forhånd. Samtidig kan man få et indtryk af, hvordan arbejdet skrider frem, og der vil stadigvæk være tid til at arbejde med eventuelle forbedringer”, siger Finn Trærup-Hansen i en afsluttende kommentar.