wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Tre ekstra kvalifikationer til OL kunne landsholdet tage hjem fra Luzern med, efter 10-dages-ro-marathon

Af DRC Pressechef, Svend Bertil Frandsen

Efter et ti-dages ro-marathon, hvor de store følelser har præget landsholdsroerne både i aktion på Rotsee og såmænd også i afslappelsens stund på det mondæne Hotel Europe i Luzern, hvor landsholdet holdt til huse, er stormen langsomt løjet af. Fakta nu er, at landsholdet kunne forlade Alperne med hele tre ekstra både kvalificeret til OL, mens der så sandelig også blev vist positive takter i World Cuppen.

”Det er ikke sket før siden 1952, at vi har kunnet sende seks både afsted til OL, så det er en kæmpe præstation i sig selv. Og når jeg ser på de både, der er udtaget og ser på det niveau, som de har vist til OL-kvalifikation samt til World Cup regattaen, så er det med stor fortrøstning, at jeg ser frem til Rio”, siger sportschef Lars Christensen.

Belgien-sagen fyldte meget
Belgien-sagen har fyldt meget i sportschefens hoved, specielt fordi det to lang tid, at få en bekræftelse på, at Danmark rent faktisk får en ekstra båd med til OL selv om meldingerne i belgisk presse gav mange indikationer på det. Men nu har FISA endeligt bekræftet, at Belgien har udtaget Hannes Obreno i singlesculler til OL, og at Danmark dermed modtager en ekstra plads til OL, som dermed går til de forsvarende olympiske mestre Mads Rasmussen og Rasmus Quist i herrernes letvægtsdoublesculler.

 

Lars Christensen var derfor en glad og lettet mand torsdag efter, at bekræftelsen fra FISA var kommet. ”Belgien-sagen har fyldt utroligt meget, og det har været et irritationsmoment, at vi ikke havde den endelige bekræftelse fra FISA. Jeg drager et lettelsens suk i dag og glæder mig på vegne af Mads og Rasmus, som nu kan få lov til at fokusere på deres forberedelser frem mod OL”, siger Lars Christensen.

 

På flyveren hjem mod Danmark fra Zürich var stemningen overordentlig høj hos de danske roere, der jokede med, at ”nu laver Mads og Rasmus en EM 92” (altså vinder OL uden reelt at have kvalificeret sig). Men for, at det kan blive en realitet, har de forsvarende olympiske mestre brug for at forbedre sig på en hel del parametre for konkurrencen er benhård.

”Vi er nødt til at se om vi har overset nogle ting, og vi må grave dybere for at se om der er nogle ting, vi kan optimere for, at de får noget mere fart. Jeg synes, der ligger tre eller fire hold, der ser rigtig gode ud, og hvis de skal op på det niveau, så er der en kanin, der skal hives op ad hatten. Men man skal heller ikke sige, at det er umuligt for vi ved, at vi kan hente rigtig meget hen imod de store mesterskaber. Mads og Rasmus kan nu få et langt træningsforløb hen i mod Rio, hvor de helt sikkert vil hente noget på deres konkurrenter”, siger Lars Christensen.

Solstrålehistorien
Lisbet Falch Jacobsen var den helt store solstrålehistorie i Rio. Roeren fra Bagsværd Roklub havde i rigtig mange år forsøgt, at kvalificere sig til OL, og endelig lykkedes det i Luzern i dobbeltsculleren med Nina Hollensen. Et makkerpar, der først blev prøvet af i starten af sæsonen.

”Jeg er ovenud tilfreds med kvindernes dobbelsculler. De er virkeligt vokset med opgaven og man kan se den måde, hvor de har udviklet sig fra regatta til regatta, så jeg er meget spændt på, at se til næste opgave i Poznan (World Cup, red.), hvordan de håndterer det. De kvalificerede sig på yderste mandat, og jeg håber, at vi kan få dem til, at se snuse til en finale-placering”, siger Lars Christensen.

Sportschefen knytter også forhåbninger om, at Fie Udby Erichsen i tiden frem mod Rio kan forbedre sig. Mere end noget handler det om at komme smerterne i underarmene til livs.

”For Fies vedkommende har det handlet om, at få hende igennem kvalifikationen, fordi der er helt sikkert nogle ting, som vi kan skrue på, og det ved hun også godt selv. De her smerter, hun har fra sine underarme, dem skal hun simpelthen have væk. Sidste år sagde hun, at hun følte det efter 750 meter, og ved OL-kvalifikationen sagde hun, at de kom med 250 meter igen, så det bliver bedre. Mads (Haubro, træner for de tunge både, red.) har sammen med Fie opskriften på, hvordan det skal gøres fordi det var også et problem op til London 2012”, siger Lars Christensen.

Opløftende momenter
Luzern frembragte også opløftende momenter for de roere, der skal tegne fremtiden på landsholdet. Specielt fra Aja Runge Holmegaard, som i Luzern slog verdensmesteren Zoe McBride og sikrede sig en flot sølvmedalje i LW1x efter Tysklands Anja Noske.

”For fremtiden synes jeg at det ser rigtig godt ud. Aja gjorde det helt fremragende, og responderer utroligt godt på den fysiske og mentale træning, så det er meget positivt. Der er ingen tvivl om, at hun er noget at et guldkorn til fremtiden. Med herrernes toer ser det også godt ud, de kan stadig rykke sig fremad, så de kan begynde, at være med i kamp om medaljer.”

Endelig fik de både, der allerede er kvalificeret til Rio (LM4-, W2- og LW2x) prøvet formen af mod verdenseliten i Luzern. Og Lars Christensen er tilfreds med roernes nuværende form i forhold til forberedelserne mod Rio

”Jeg synes, at det var meget beroligende, at se, at på baggrund af den måde, som de roede deres løb, der kan jeg se, at vi kan bygge flere lag på. De ror med det, de har nu på en rigtig god og fornuftig måde, så der er ikke noget, som vi skal gøre anderledes der, vi skal bare fortsætte i samme spor. Det får enorm betydning for holdene, at de skal igennem det sidste træningsforløb, som vil gøre dem meget stærkere til OL”, slutter Lars Christensen.