12. September 2023:
VM giver os ikke tvivl på potentialet
- Forside
- Nyheder
- VM giver os ikke tvivl på potentialet
Er man ikke i inderkredsen omkring det danske landshold i roning, så kunne man godt komme til at sidde tilbage med en tvivl på om tingene kan lykkes til OL, ovenpå VM-resultaterne. Men vi er millimeter fra, at fortællingen om dette års VM havde været en helt anden positiv historie og derfor lever drømmen om et godt OL i Paris 2024 i bedste velgående.
Og selvom særligt lørdagens resultater, og de missede OL-kvalifikationer ved VM, efterlader en følelse af at være blevet slået ud, så har de ikke ændret troen på, at OL-drømmen kan gå i opfyldelse, fortæller sportschef Thor Juul Kristensen:
”Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg tror 100% på de atleter, som udgør det danske landshold og de trænere, som arbejder med dem. Alle har en dedikeret og professionel tilgang til sporten, træningen og udviklingen. Alle vores satsningsbåde, ved vi har potentiale til at kvalificere sig til OL og være med i toppen. Tilsammen har vi masser af viden og erfaring med, hvordan vi skal få tingene til at lykkes – og det skal vi hjem og arbejde benhårdt med nu. Samtidig glæder det mig, at vi har kvalificeret herresinglesculleren til OL. For nu får Sverri og hans træner Thomas, ro og fred til at arbejde hen mod målet, der er en podieplads i Paris. Og en femteplads i det stærke VM-felt vi har set i år, viser at de allerede er på rette vej.”
Vi gør hvad vi kan, med de ressourcer og muligheder vi har
En karriere som landsholdsroer i Danmark, er hverken glamourøs eller ekstravagant. Selvom atleterne modtager uundværlig støtte fra Team Danmark, så er der for de fleste roere, stadig et behov for at passe en uddannelse eller et arbejde samtidig med, at de forfølger en karriere som elitesportsatleter. Det ikke kun grundet et økonomisk perspektiv, men også en vigtig fremtidssikring, for en karriere som landsholdsroer bliver man ikke rig af.
Når det kombineres med, at forholdene på Bagsværd sø, kan være svære at træne i og at der er en økonomisk begrænsning i, hvor mange træningslejre atleterne kan komme på, i løbet af et år, så giver det betingelser, man skal være gjort af et særligt stof, for at kunne arbejde og trives i.
”Jeg drømmer om, at alvoren i det faktum at vores olympiske succes afhænger af udfaldet af næste års kvalifikationsregattaer får alle til at bakke op om vores landsholdsroere. Vi har et meget udfordret eliteset-up på Bagsværd Sø, hvor vores landsholdsroere skal finde plads til at træne mellem mange klubbåde, hele eliten i Dansk Kano og Kajak Forbund, turister på SUP boards, turbåde og turister i kanoer. Vi har ramt en sommersæson hvor dette, blandet med meget vind har hæmmet præstationsevnen for vores mandskaber.”
Siger sportschefen.
Vores landsholdsroere kæmper med alle de ressourcer de har til rådighed, men kæmper mod vilkår som ingen andre lande slås med i deres elitekoncept. Når vi historisk har kunnet klare os i kampen mod de store lande, er det fordi vi har haft en evne til at være foran på viden og været gode til at skabe vinderkultur omkring nogle udvalgte projekter. Dette er vi stadigvæk gode til, men vi oplever alligevel at blive overhalet, fordi andre nationer har rykket på flere parametre end vi har.
”Der er en række lande som Rumænien, Storbritannien, Irland og særligt Holland, hvor deres nationale elitestrategi har løftet deres olympiske set-up til nye højder. Deres præstationsevne skyldes i høj grad en national elitestrategi, større økonomisk investering i faciliteter og frikøb af atleternes tid. Dette gør de kan arbejde meget mere struktureret omkring deres elitekoncept.”
Siger Thor Juul Kristensen og beskriver videre, hvordan vi som forbund skal samle alle kræfter om at sikre et mere strømlinet elitekoncept:
”Fra forbundets højeste niveau skal vi have fokus på, hvordan vilkårene er for vores kaproere. Eliteroerne skal kunne træne på Bagsværd Sø uden dønninger. De skal have plads til at lave vintertræningen i tidssvarende faciliteter og atleterne skal føle deres enorme indsats værdsættes af hele ”Rodanmark”. ”
Strømliningen handler også om sammenhæng i vores landsholdsvej, hvordan vi prioriterer midler og kræfter til at udvikle blomstrende talentmiljøer og aktiviteter for dem, der gerne vil dygtiggøre sig. Her opfordrer Thor Juul Kristensen til relevante aktører prioriterer tiden i dette efterår til at få sammenhæng mellem forbundets forskellige strategier:
”Vi har som forbund en historie for at være gode til at sikre både breddeaktiviteter og en verdensklasseelite, men den professionalisering som gradvist har udviklet sig i andre lande de sidste 15-20 år, gør vi må lave nogle nye prioriteringer, hvis vi fortsat skal sikre et stort og leveringsdygtigt landshold. Jeg glæder mig til at sætte mig ned med Hovedbestyrelsen, DRC-bestyrelsen og Kaproningsudvalget og tage fat på analysen af, hvordan vi kan sikre endnu en gylden periode for landsholdsroning i Danmark.”
Det var ikke sidste chance
VM 2023 var første, men ikke sidste chance for at kvalificere både til OL i Paris 2024. Faktisk falder det sådan ud, at der nu er to åbne muligheder for at opjustere antallet af danske både på startlisterne i 2024 ved OL.
Første mulighed er ved European Continental Qualification Regatta i april 2024, her er der mulighed for at kvalificere damesinglesculler (top-3) og letvægtsdobbeltsculler for både damer og herrer (top-2). Der er også mulighed for at kvalificere herresinglesculler, men det er ikke relevant for os, da Sverri Nielsen allerede har kvalificeret en dansk M1x til OL i Paris.
Vi kan dog kun kvalificere en båd gennem denne mulighed, medmindre vi præsterer flere topplaceringer.
Derudover er der Final Olympic Qualification Regatta i Lucerne til maj, her gælder det top-2-placeringer i samtlige bådtyper, til gengæld er der ikke begrænsninger på, hvor mange både vi må kvalificere.
Her har vi i øvrigt gode erfaringer med at kvalificere både. Det var nemlig ved denne regatta i 2021, at M2- med Frederic Vystavel (KR) og Joachim Sutton (Roskilde) samt W2- med Fie Udby (KVIK) og Lærke Rasmussen (DSR) kvalificerede deres både til OL i Tokyo.
Og tænk sig, det lykkes os at få et fællesfoto af hele vores fantastiske landshold og teamet omkring.