wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Læs hele debatindlægget herunder

Primærfoto: Dorthe Jensen (arkivfoto)

Hvem ejer havet i Københavns Havn? Sådan lyder overskriften i debatindlægget, som vi sammen med Den blå gruppe i DIF Idrætsforum København og 18 lokale foreninger har forfattet. I DFfR arbejder vi for bedre faciliteter og adgang til vandet for roere. I blandt andet Københavns Havn kæmper vi en kamp for at bevare pladsen og retten til de rekreative aktiviteter pga. den kommercielle brug af havnen.

Op til efterårets kommunalvalg ønsker vi at skabe opmærksomhed og debat om Københavns Havn som en idrætsfacilitet og den rekreative brug af havneområdet. Vi kickstarter debatten nu.

Hvem ejer havet I København? 

Havet omkring København og kanalerne i København er noget af det reneste vand, for en  storby, man kan tænke sig. Amager Strandpark er en succes uden sidestykke og  havnebadene tiltrækker tusinder af mennesker hvert år. Dykning, sejlads, open water  svømning, roning, kajak, vinterbadning og en masse fantastiske events er blot nogle af de  mange aktiviteter som havet i og omkring København bliver brugt til, til stor glæde for byens  borgere og frivillige foreningsliv. Og det skulle det gerne blive ved med, faktisk i højere grad  end i dag. Målet bør være at få plads til endnu mere aktivitet for byens borgere og forvandle  havnen fra at være en kommerciel trafikåre til et blåt byrum med plads til de blå sportsgrene.

Vi oplever at det er noget vi skal slås for. Som del af det frivillige foreningsliv oplever vi en  stigende kamp for at få plads i og på vandet. Det kan lyde mærkeligt, for er der ikke plads  nok i det våde element? Ikke altid.

I Sydhavnen har man visse steder ikke plads til rekreativ sejlads, fordi udbygningen af  boliger har taget af pladsen. Det svarer til at bygge højhuse i Fælledparken og sige til  Københavnerne, at hvor de før kunne spille fodbold, slikke sol og hygge, det ville de ikke  kunne længere. Eller fortælle cykelrytterne, at de kan bruge Strædet til at træne cykelløb på.

Det handler også om den almindelige foreningsbrugers adgang. Det handler om børn der  går til sejlads, det handler om voksne der ikke kan svømme open water i havnen og det  handler om fritidsbrugeren der gerne vil ro på vandet i København og nyde byen fra  vandsiden. Havet i København er deres træningsfacilitet, deres blå idrætshal eller  fodboldbane. Og ikke at forglemme lystfiskerne og tursejlerne, der bruger det blå til at nyde  solen og det fri. Alle dem skal der også være plads til i fremtidens blå København.

Når svømmerne arrangerer Christiansborg Rundt, skal kanalrundfarten kompenseres, fordi  de åbenbart ”ejer” det vand hvor tusinder af glade svømmere en gang om året svømmer  Rundt om Christiansborg, og i øvrigt bringer omsætning til byen.

Når man afvikler et stort Marathon, cykel- eller motorløb i København, så er det ikke noget  problem at spærre hele byen af. Når man skal lave stævner indenfor eks. kaproning eller  andre konkurrencer på vandet I København, så er der en kæmpe berøringsangst. Vi oplever  det nærmest umuligt at få tilladelsen. Forestil jer den begivenhed, det kunne være at lave et  VM i kaproning. Hujende fans på begge sider af havnen, mens kaproerne okser afsted fra  starten ved Operaen ud til Nordhavn. Men de kommercielle interesser har desværre allerede  vundet løbet, for de forskellige kommercielle aktører i havnen har åbenbart førsteret til havet  i København.

Slutteligt vil vi gerne appellere til, at når man laver byudvikling i det blå element, så skal man  sørge for at inddrage alle brugerne. Det gælder idrætsforeningerne og det gælder brugerne  af havet/kanalerne i København. For hvor skal de være, hvis der bliver hældt jord i det vand  de bruger i dag? Hvor man skal man vinterbade? Hvor skal man ro i kajak og robåd, dykke  og stand-up paddle og ro? Vil vil derfor gerne opfordre til et totalt stop for indvinding af

vandområderne fra Kronløbet ved Nordhavn til Kalveboderne ved Amagermotorvejen. Ikke  mere jord i vandet,

For hvem ejer egentlig havet i København? Er det de store kommercielle aktører eller er det  byens borgere og fritidsbrugere?

Underskrevet af:

  • Allan Nyhus, formand Hovedstadens Svømmeklub
  • Kasper Haagensen, formand, Danske Studenters Roklub
  • Per Ottesen, Aktive fritidssejlere i Københavns Havn
  • Tine Aabye, formand, Roforeningen KVIK
  • Mathilde Dueholm, formand, Københavns Kajakklub
  • John Skovgaard Sørensen, formand, Roklubben Skjold
  • Christian Engkilde, KU Studenteridræt
  • Niels Holmquist, formand, Københavns Roklub
  • Alice Larsen, formand, Roklubben SAS
  • Ole Brandt, formand, Sejlklubben Sundet
  • Claus Brask Thomsen, formand, Sundby Sejlforening
  • Mathilde Dueholm, Københavns Kajakklub,
  • Niels Brock, formand, Bådlauget Halvtolv
  • Marie Vindal Larsen, medlem af Københavns Kajakklub
  • Jytte Agergaard, formand, Roklubben Gefion
  • B&W Roklub
  • Husbådeforeningen København
  • Bådklubben Valby
  • Den blå gruppe i Idrætsforum København
  • Kontakt:
    Kamilla Bradt Ryding
    Facilitetskonsulent
    Tlf.: +45 24 44 29 31