21. May 2024:
Stor dag for dansk, en-åres dameroning
- Forside
- Nyheder
- Stor dag for dansk, en-åres dameroning
Af Bianca Toftebjerg | Billeder: Balint Czucz | Video: Thor Juul Kristensen
At det går den helt rigtige vej for kvindernes en-åres roning i øjeblikket, er der vist ingen, der kan være i tvivl om, ovenpå dagens resultater ved kvalifikationsregattaen i Lucerne.
Først gjorde Fie Udby (KVIK) og Lærke Berg Rasmussen (DSR) det, de også gjorde for tre år siden, samme sted, på samme robane, i den samme bådtype – nemlig kvalificerede sig til OL i W2-. Glæden havde på ingen tænkelig måde nået, at lægge sig, inden Julie Poulsen (Odder), Marie Johannesen (Roskilde), Frida Sanggaard Nielsen (Bagsværd) og Astrid Steensberg (DSR) gjorde kunsten efter i W4-.
Således gik dansk roning fra at have én OL-kvalificeret båd, til at have tre – på under 30 minutter.
Pulsen kom ned mens glæden og stoltheden over dansk roning forblev, det var dog ikke længe pulsen forholdte sig i ro, for i W8+ efterlod Nikoline Laidlaw (DSR), Sofie Vikkelsøe (DSR), Caroline Munch (Roskilde), Frida Werner Foldager (Roskilde), Sára Johansen (KVIK), Clara Hornnæss (KVIK), Karen Mortensen (DSR), Nanna Vigild (DSR) og cox: Sophie Østergaard (DSR) alt på banen – lige undtagen OL-billetten, den tog de med sig.
Rohistorie på en helt almindelig tirsdag
Aldrig før har der været en dansk dameotter til start ved OL, men det kommer der i 2024. For de ni danske damer, satte Kina og Tyskland til vægs i finalen og bookede den ene af de to OL-billetter der var på højkant, mens Italien tog den anden.
Dermed bliver det danske OL-rohold også større, end det har været de sidste mange år, for det kommer til at bestå af intet mindre end 15 danske damer fordelt på W2-, W4- og W8+, samt Sverri Nielsen i M1x – 16 atleter i alt.
Stolt træner for W4- og W2-
Det er damerne i bådene, som har trukket i årerne og flyttet bådene over målstregen, men bag dem står en lettet, glad og nok også lidt overvældet cheftræner for damegruppen, Mads Haubro Petersen, som også skal tilskrives en stor del af æren for resultaterne, særligt i W2- og W4-. Og det kom også til udtryk efter W4- løbet, hvor han også løfter sløret lidt for, hvad der skal ske i den kommende tid:
“Det er helt sindssygt, helt vanvittigt, helt vanvittigt at de gør det. Vi har snakket meget om, at de skulle gå køligt til løbene, begge hold – og det gør de, de ror med stor overbevisning og stort mod. Meget flot. Nu skal vi lige have 5-6 dage væk fra hinanden. Så helt ‘low’, ingen træning eller meget lidt træning, de næste 6 dage og så går vi jo mod World Cup 3. Så er der helt klart nogle tekniske detaljer, på begge både, vi skal have styr på inden Paris.”
Stor opgave at håndtere presset
Det er klart, at nerverne sidder udenpå trikot og tøj ved en regatta som den, der er blevet afviklet i Lucerne de seneste tre dage. Men dagens resultater viser, at det er lykkes for Mads Haubro og hans damer, at håndtere det på den rigtige måde. Hør cheftræneren sætte lidt flere ord på det arbejde han har lavet med Fie, Lærke, Astrid, Frida, Marie og Julie, herunder:
Kulminationen på flere års dedikeret arbejde
Ved kvalifikationsregattaen har der været 15 danske damer på startlisten, fordelt på W2-, W4- og W8+. Og dette har kun kunnet lade sig gøre, fordi der gennem de seneste år er blevet opbygget en stor og meget solid damegruppe omkring en-åres roning i Danmark. At det hele går op i en højere enhed, og samtlige tre både sikrer en OL-plads, var som at få en drøm opfyldt. Men resultaterne beviser, at de valg der blev truffet var de rigtige og særligt den åbenhed der har været omkring damegruppen på landsholdet, har ydet stor gavn til at kunne lykkes.
Også sportschef Thor Juul Kristensen glæder sig over det flotte resultat, hvor alting omkring de tre damebåde lykkes i dag:
”At vi står her nu, med fire både kvalificeret til OL, er jeg både stolt og lettet over. Vores atleter har vist, at de er verdensklasse og jeg glæder mig over at det nu også har udløst de OL-pladser, jeg godt vidste var realistiske. Det er både overraskende og forløsende. Danmark er jo en stolt ronation, så at der ved OL i Paris til sommer, vil være fire danske både til start og intet mindre end 16 danske roere, er jo med til at videreføre den fortælling. Det er nogle dygtige og talentfulde roere, som udgør landsholdet i roning og jeg glæder mig til at se, hvor langt de kan drive det til OL.”
Siger han og fortsætter:
”Vi har skrevet dansk rohistorie i dag. For udover at vi aldrig har haft en dansk dameotter til OL før, så har vi også vist at det kan lade sig gøre at samle et hold af erfarne atleter og yngre atleter i en otter, og på kort tid få det til at fungere. Vi har været heldige at have anonym opbakning i ryggen, som har støttet os økonomisk og uden den hjælp, er det ikke sikkert det var lykkes. Men nu står vi her, med en dameotter der skal til OL for første gang nogensinde.”
Den anonyme sponsor har været med til at sikre, at dameotteren, og deres træner Frederik Taulbjerg, har kunnet komme på træningslejr og få ro til at træne sammen, for atleterne på båden er nemlig ikke fuld tid på landsholdsroning.
På broen, da W8+ kom ind igen, ville glæden ingen ende tage. Og traditionen om at smide styrkvinden i vandet, blev også holdt, således måtte Sophie Oestergaard en tur i vandet og Nikoline røg også med.