14. February 2017:
Skitur skal opbygge formen for landshold
- Forside
- Nyheder
- Skitur skal opbygge formen for landshold
Af DRC Presssechef Svend Bertil Frandsen
For en række uger siden var Sportschef Las Christensen en af deltagerne på FISAs træner-konference i Vancouver (CAN), hvor vigtigheden af alternativ træning blev understreget i forsøget på at bevare motivation hos roerne for at kunne opretholde den træningsmængde, som det kræves for at kunne ligge i den absolutte verdenstop.
Det er en viden, som man for længst har taget sig til hos DRC og netop derfor var en skitræningslejr i år skemalagt i den idylliske norditalienske naturperle Passo di Lavazè, hvor 16 roere ledsaget af tre trænere og Lars Christensen for alvor har pudset formen af til sæsonens forestående opgaver. Normalt forbinder de fleste mennesker skiferie (og det ville være synd, at kalde roernes ophold for ferie) med alpinski, afterski, hornmusik, jægerte, etc. Men det har langt fra været dagligdagen i Dolomitterne, hvor roerne fysisk er blevet kørt i bund gennem et benhårdt trænings-program.
Humøret får en tak i vejret
”Forskellen fra sidst at vi var afsted, så har vi lavet et træningsprogram til dem denne her gang”, siger træner Mads Haubro. Så typisk har de haft et program om formiddagen og så haft lidt fri leg/teknik om eftermiddagen. Anders (Tranberg Andreasen, red..) har lavet en række øvelser til dem. Om morgenen har de typisk været på ski en to-tre timer, hvor vi laver programmer, som i princippet kunne minde om ergometeret, altså fire gange tyve minutter eller intervaller”, siger Mads Haubro, der samtidig fortæller, at de fleste af roerne har været gode nok på ski til at man har kunnet køre programmer.
”I forhold til sidste gang, vi var afsted, så er der færre, der ikke har prøvet at stå på ski før. Så det er kun få, der har været lidt usikre i starten, men i løbet af tre-fire dage er de kommet meget hurtigt efter det og derfor stadigvæk har fået rigtig god træning ud af det”, siger Mads Haubro. Haubro understreger, at en skitræningslejr på mange måder er den helt ideelle forberedelse til den forestående sæson. Der er næsten ingen fysiske risici, roerne få masser af mængdetræning i helt nye rammer og humøret får et ordentligt boost i det idylliske scenarie langt væk fra ergometre og dansk gråvejr.
”Det, der er ved langrend, det er, at de ikke får nogen hård belastning i kroppen, med stød eller skarpe sving. Samtidig kan de få opbygget en ret stor træningsmængde og få trænet hele det centrale system i kroppen på en anden måde end at sidde i ergometer eller på en kondicykel. Så rent fysiologisk er det en fantastisk ide´ og det er klart, at humøret bliver også meget bedre, når de får lov til at træne i sneen med højt solskin og flot natur omkring dem. Mange af dem stråler og det er fantastisk, at vi kan lave noget andet end at sidde i ergometer og samtidig få noget rigtig positivt ud af det”, siger Mads Haubro.
Skidt start
Landsholdet fik ellers ikke den allerbedste start på turen til Nord-Italien, da bagagen blev forsinket med et døgn og man var nødsaget til at købe tøj og leje skiudstyr. Det medvirkede, at man mistede 24 timer og samtidig stod med udstyr af en mere tvivlsom kvalitet, hvilket naturligvis affødte visse frustrationer. ”Det var frustrerende at komme herned og så egentlig ikke være i stand til at gøre det, som man gerne ville i og med at vi ikke fik vores bagage, så vi missede et helt døgn og det var selvfølgelig en streg i regningen. Specielt når man tager i betragtning, at i dag (mandag) er der højt solskin og perfekte løjper, og så kunne man godt have brugt en dag mere. Desuden var det udstyr vi har i DRC helt anderledes bedre end det vi kunne leje hernede”, siger Fie Udby Erichsen.
Men alt i alt har skituren været en fantastisk oplevelse for roerne. Tobias Kempf er en af de unge nye navne, der i denne sæson er sluppet gennem nåleøjet til DRC og den talentfulde ”tunge roer” har i den grad nydt at blive testet formmæssigt i nye omgivelser: ”Jeg synes det har været superfedt og det har været skønt at få noget mængdetræning og konkurrere mod alle de andre, der løber skidestærkt. Det har været fantastisk at slippe for ergometret. Du kan ikke holde til, at sidde fire timer i ergometret, så det at stå langrend giver en hel anden mængdetræning end, hvad der ellers havde været muligt. Det giver også et ordentlig nøk opad i forhold til humøret”, siger Tobias Kempf.
Anne Dsane Andersen (KVIK) er i modsætning til de fleste relativt uerfaren på ski, men det har bestemt ikke forhindret hende i, at få maksimalt udbytte af turen, og da hun først fik fornemmelsen for skiene formindskedes frygten for at falde og blive skadet også. ”Man skulle lige i gang og finde ud af bevægelserne, men så kørte det også. Jeg har kun stået én tur før for nogle år siden og derfor tog vi en opfrisker på en én-dages tur til Sverige med Anders og Mads og Lærke. En gang i mellem kan man godt komme ud i situationer, hvor jeg lige tænker ”Wuh, det var tæt på”, men jeg tager ikke nogen chancer. Men man får også rigtig god træning i ballerne af at bremse”, siger Anne grinende i telefonen. Anne har på rekordtid vist stor fremgang på det uvante underlag. ”Det giver et boost i forhold til at man kan se, hvor hurtigt man forbedrer sig. Nogle af de bakker, vi tog i starten, da vi kom herned, der tænker jeg bare nu, at det er jo ingenting. På den måde kan man lynhurtigt se sin udvikling i forhold til, at vi jo sådan er lidt dygtige til at ro, og der ser man ikke lige så hurtigt, når man forbedrer sig”, slutter Anne.
Landsholdet rejser hjem fra Nord-Italien onsdag den 15. februar.