14. December 2022:
Oplevelser uden primærfokus på resultater skal give mere helstøbte landsholdsroere
- Forside
- Nyheder
- Oplevelser uden primærfokus på resultater skal give mere helstøbte landsholdsroere
Sæsonen 2022 er for længst et overstået kapitel i Danmarks Rocenter, og på nuværende tidspunkt er processen med at forme landsholdstruppen 2023 i fuld gang.
Men på flere måder har den overståede sæson, været anderledes end normalt – særligt for damegruppen i Danmarks Rocenter. Cheftræner for den åbne damegruppe Mads Haubro Petersen, har nemlig haft et helt særligt fokus gennem hele sæsonen: At gøre mere for fællesskabet og give roerne et stærkere socialt tilhørsforhold til hinanden.
De konkrete og langsigtede mål
Siden Thor Juul Kristensen trådte til som sportschef, har han arbejdet målrettet på at skabe ’et åbent landshold’ og et nyt træningsfællesskab i Danmarks Rocenter hvor atleterne træner på tværs af satsningsbåde, udviklingshold og U23.
Netop dette spiller godt sammen med Landstræner Mads Haubros tanker med kvindegruppen om at gentænke kaproningskulturen, og lade andre mesterskaber end kun EM, VM og OL indgå i sæsonplanerne og bidrage med oplevelser og anderledes sportslige mål.
Resultaterne kan træde i baggrunden
I kvalifikations- og OL-år, er det ikke nemt at indtænke landsholdsaktiviteter, der ikke har resultater som hovedformål, men fordi sæsonen 2022 hverken har haft det ene eller det andet, så har det været muligt.
Og selvom man selvfølgelig ikke tager afsted for at blive nummer sidst, så har det givet god mening at lade resultaterne ryge ned på prioriteringslisten fortæller Mads Haubro:
”Selvfølgelig vil man gerne vinde når man er til Henley Royal Regatta eller Head of The Charles. Men hovedformålet var de andre ting, som roerne får ud af at være afsted – altså det sociale og oplevelserne. Det skal styrke fællesskabet i båden, samtidig med at der også er læring i det, selvom det ikke er resultatet der er i højsædet.”
Udover at skabe et mere harmonisk landshold og give roerne andre oplevelser, så er ønsket fra Mads Haubro og fra Danmarks Rocenter, også at se hvornår vi kan lave en dameotter, der kan klare det godt til VM. Men hvis det skal kunne lade sig gøre, så er det nødvendigt at have en stor damegruppe, og et vidensgrundlag at bygge på, fortæller han:
”Vi har gjort det for at samle erfaring, og for at se hvad der skal til, og hvor langt vi er fra at kunne lave en dameotter der kan gøre det godt ved et VM. Men en af de vigtigste ingredienser i dét formål, er at skabe en større damegruppe, som vi er godt på vej mod. Lige nu, der ser jeg mellem 20 og 25 kvinder i dansk roning, som kan gøre det godt inden for den næste årrække”
Nikoline Laidlaw, som har været en del af damegruppen i sæson 2022 og stadig er det, kan også mærke, at denne sæson har været anderledes end de tidligere:
”Jeg synes det har givet meget – det er ikke kun banen og hotelværelset vi har set, når vi har været afsted. Vi har haft nogle oplevelser ude i verden, samtidig med at det romæssigt har givet os mere erfaring. Det har været en fed sæson og vi har oplevet andre ting end vi plejer.”
Roerne, der har været afsted, særligt damegruppen, har fået lov at opleve roning i stor skala ved både Henley Royal Regatta og ved Head of the Charles som bliver betragtet som ’The Super Bowl of Rowing’. De har fået lov at opleve sporten gennem en anden kultur, hvor det fylder meget mere.