23. November 2017:
Øget fokus på muskeltilvækst skal mindske afstand til verdenstop
- Forside
- Nyheder
- Øget fokus på muskeltilvækst skal mindske afstand til verdenstop
Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen
Hård vægttræning er normalt ikke det, der har stået øverst på programmet for de lette danske herreroere. Teknik, udholdenhed, samroning og mental styrke har som oftest været hovedpunkterne, når letvægterne har lagt træningsgrundstenen til en ny sæson. Men det bliver der nu lavet om på i Danmarks Rocenter, hvor et samarbejde med Team Danmarks sportsfysiolog Thue Kvorning og sportsernæringskonsulenten Majke Jørgensen danner fundamentet for et vægttrænings- og kostprogram, der skal formindske afstanden til den absolutte verdenselite for de danske letvægtsroere.
Formålet er, at de danske letvægtsroere skal have opbygget en større muskelmasse, når de første regattaer står for døren næste år, og dermed kan stå endnu bedre rustet til at tage kampen op mod verdenstoppen. ”For de lette herrer er det ny praksis, at vi sætter dem til at lave traditionel hypertrofi træning i en længere periode fordi det betyder, at vi øger deres muskelmasse og også deres vægt, men vi bliver nødt til at prøve noget nyt, hvis vægttræningen skal kunne give mening for letvægterne”, siger Jens Vilhelmsen, der forklarer, at man tidligere har haft et andet approach til vægttræningen for de lette herrer.
Muskeltilvækst i høj kurs
”I mange år har vi forsøgt at lave styrketræning for de lette med få gentagelser og mange kilo på vægtstangen fordi vi har ønsket, at de skulle få styrke og ikke muskeltilvækst af hensyn til at de ikke skulle veje for meget. I bedste fald har det ikke gjort dem dårligere, men jeg synes ikke at det virkelig har givet noget ekstra i forhold til, hvis de ikke havde lavet noget. Og hvis vi skal være inde i vægttræningsrummet, så skal vi sørge for, at vi får noget ud af det”, siger Jens Vilhelmsen. Og at få maksimal udnyttelse ud af vægttræningen er en af de helt store ambitioner for Brian Richardson og Jens Vilhelmsen i bestræbelserne på at hente hundrededele og sekunder på de allerbedste.
”Jeg synes de lette har manglet noget i styrke. Når jeg har set på nogle af vores konkurrenter, så er det altså nogle fyre som, hvis de var 30 cm højere, så ville jeg være bange for dem. Så der er plads til forbedring. Rent konkret, så har man kunnet se i år, at Mathias og Emil mangler noget for at komme ordentligt ud af starthullerne for at kunne være med til at dominere løbet. Deres grundform er meget god, og de er godt med henover midten, men den periode, hvor man kan forlade sig på sit anaerobe arbejde, den skal være bedre. Det er ikke fordi de skal blive klar til rosæsonen med to kg mere muskelmasse, det er urealistisk, men hvis de kan have få hundrede gram mere end hvad de havde sidste år, så vil det også kunne mærkes i den klasse de konkurrerer i”, siger Jens Vilhelmsen.
Lette og tunge roere forenes i træningsfællesskab
Det intensiverede fokus på vægttræningen og ønsket om at opbygge en større muskelmasse hos de lette roere er en del af nyt initiativ, hvor man i højere grad end før forsøger, at skabe et træningsfællesskab mellem de lette og tunge mandlige roere, hvor man arbejder med de samme værdier på tværs af kategorier og kropsvægt.
”Jeg synes før, at der er gået noget vidensdeling tabt, når vi ikke har haft de lette til at træne med de tunge. Det er ikke fordi de lette og de tunge skal træne på helt samme måde, men de kan have gavn af træningsfællesskabet, og derigennem få nye forskellige impulser til arbejdet med teknik og fysik og på den måde bedre presse sig i den daglige træning på tværs af grupper.
Samtidig med at det er vigtigt de træner sammen, så er det simple faktum, at de sidder sammen og hygger sig bagefter træningen utrolig vigtigt, så der oparbejdes en stor grad af samhørighed på et stort hold”, slutter Jens Vilhelmsen.