2. September 2020:
Mange overvejelser forud for U23 EM
- Forside
- Nyheder
- Mange overvejelser forud for U23 EM
Af Bianca Toftebjerg
Derfor har der været mange overvejelser forbundet, med beslutningen om at sende et landshold til U23 EM. DFfRs hovedbestyrelse har skønnet det forsvarligt, og under en række hensyn, herunder de mange forholdsregler arrangørerne har taget, at U23-landsholdet kan deltage i U23 EM samtidig med at det er vigtigt at få roerne afsted.
Når Danmark i den kommende weekend har i alt 20 roere og deres trænere afsted til U23 EM i Duisburg i Tyskland, så er det selvfølgelig med alle de restriktioner og følger, som et internationalt mesterskab kræver i en coronatid.
Rent formelt er det DFfRs Kaproningsudvalg (KU), som udtager ungdomslandshold til internationale mesterskaber. En udtagelse sker dog altid på vegne af DFfRs hovedbestyrelse (HB), som i forbindelse med U23 EM, har været med til at bakke op om beslutningerne.
Ikke en let eller hurtig beslutning
For HB har en tungtvejende faktor været, visheden i uvisheden omkring hvor lang tid, vi skal være underlagt corona-restriktioner. Helt grundlæggende ved ingen, om det er måneder eller år, så derfor har det også været vigtigt at finde en vej i, at Danmark stadig kan være velrepræsenteret på de internationale kaproningsbaner.
Og fordi roerne ikke skal længere væk, end til Tyskland, har det været en prioritet at finde en forsvarlig måde at sende landsholdet afsted på, fortæller DFfRs formand Henning Bay Nielsen:
”Vi er tæt på Danmark og derfor har KU anbefalet, at deltagelse i U23 EM sker som et kør-selv-arrangement, så roerne kan komme trygt både til og fra regattaen i egne biler. Derudover har det været vigtigt at få afklaret forsikringsforholdene, hvilket der er styr på med de aftaler, der foreligger mellem Danmarks Idrætsforbund og Tryg. I Tyskland er der påbud om at bære masker og der er under regattaen endvidere en række forholdsregler alle skal indrette sig efter. Således vil man sikkert kunne opleve, at arrangørernes ”Sneeze Guard” holder et vågent øje med alle. Arrangørernes ”Infection Prevention Plan”, der er godkendt af de tyske myndigheder og forelagt både WHO og IOC, skal efterleves. Når det sundhedsmæssige synes forsvarligt, er det vigtige netop, at roerne kommer afsted, så vi ikke risikerer at tabe et helt landshold på gulvet.”
Siden Danmark lukkede i marts, har KU været i dialog med både FISA og de forskellige arrangørkomiteer for de mesterskaber der har været i kalenderen. Og fra starten, har holdningen i KU været, at man selvfølgelig ikke ville gå på kompromis med myndighedernes retningslinjer, fortæller KU-forkvinde Lea Sletting Jakobsen:
”Tidligt tog vi en beslutning om, at vi til enhver tid skal følge Udenrigsministeriets rejsevejledninger og ikke vil gå på kompromis med den ’Infection Prevention Plan’ som FISA og arrangørkomiteerne fastsætter. Men et vigtigt perspektiv har været, hele tiden at opveje den risiko der er forbundet med at sende et landshold afsted, op mod den fordel det er for de unge roere at have et mål at ro frem mod. Og til alle de iagttagelsesløb vi har været til, har vi fået et stærkt indtryk af, at folk har været meget interesserede i at komme afsted.”
Fortæller Lea Jakobsen og fortsætter:
”Samtidig har vi været klar til at aflyse turen, hvis situationen pludselig skulle ændre sig. For vi ved godt at smitterisikoen ikke er nul. Men i de samtaler vi har haft, både med FISA Sports Medicine Commission og med arrangørkomiteen, er vi blevet bekræftet i, at de har gjort deres forarbejde ordentligt.”
Der har naturligvis også været andre overvejelser, eksempelvis i forhold til det forsikringsmæssige spørgsmål, skulle en roer gå hen og blive syg i Tyskland. Men med den lange liste af foranstaltninger og forholdsregler, der kommer til at være ved mesterskaberne, så har en enig Hovedbestyrelse vurderet at roerne sikkert kan rejse til mesterskaberne og deltage, bare de er gode til at passe på sig selv og hinanden, og holder fast i de gode vaner vi har herhjemme også.
Når de unge roere, og alle andre i øvrigt, skal færdes ved mesterskaberne, så er det med håndsprit og mundbind i rigelige mængder. Listen af forholdsregler fra arrangørkomiteen er lang, og stemmer naturligvis overens med både de retningslinjer som WHO har udstukket, samt de ’safe event guidelines’, World Rowing/FISA har udfærdiget.
Som hos andre rejsende skal Udenrigsministeriets anbefalinger efterleves, hvilket kan omfatte testning for coronavirus ved hjemkomst, som det fremgår af anbefalinger på udenrigsministeriets hjemmeside.
Hvis du har lyst til at læse om alle de restriktioner som FISA har udstukket, kan du finde link til dokumenterne i højre side/i bunden af siden her.
U23 EM begynder lørdag d. 5. september og slutter søndag d. 6. september. Du kan følge mesterskaberne både her på roning.dk, på vores Facebook-side, på Instagram og se livestream fra mesterskaberne.