1. August 2016:
Kan du se dig selv med OL-guldmedaljen?
- Forside
- Nyheder
- Kan du se dig selv med OL-guldmedaljen?
Af DRC Pressechef, Svend Bertil Frandsen
”Det, der gør London så specielt er, at vi vidste, at vi havde rigtig god fart i båden. Så selv om den engelske båd var foran med et sekund med 500 meter igen, så vidste vi, at den føring havde været dyr for dem. Så selv om vi var bagud før spurten, så sad vi med en rigtig god fornemmelse i båden. Vi var sikre på, at hvis vi fokuserede på os selv og lavede en lang spurt, så ville englænderne betale prisen. Og det gjorde de.”
Sådan ser Mads Rasmussen tilbage på finalen fra OL i London, da han sammen med Rasmus Quist lå bagefter Englands Zac Purchase og Mark Chunter på de første 1500 meter i finalen for blot at oversprinte dem på de sidste 500 meter og vinde guld. Et løb, som måske mere end noget andet blev symbolsk på den tro på tingene, der var i den danske båd, der hjalp Rasmussen og Quist til at lave et fantastisk comeback, da oddsene ikke så ud til at være i deres favør.
Troen kan flytte bjerge
At ”troen kan flytte bjerge” er blevet en kliche´…ikke kun i sport. På aviser, websider og TV bombarderes vi med påstanden om, at ”hvis de ikke tror på det, så når de heller ikke målet”. Ikke desto mindre bør troen på egne evner og det, at kunne visualisere vejen mod målet aldrig undervurderes. Spørg bare Sportschef Lars Christensen om den oplevelse han havde i 1995 med Martin Haldbo før VM-finalen i Tampere (FIN).
”Vi havde visualiseret den finale rigtigt mange gange. Vi havde diskuteret, hvad der kunne ske i løbet, og hvordan vi ville reagere på det. Så da vi sad derude, var der ingenting, der kunne overraske os. Faktum er, at når du kan se, at muligheden er der og du har troen på, at du kan realisere det, så går du bare SÅ meget stærkere ind til et løb end hvis det modsatte var tilfældet. Hvis to både er lige stærke mentalt og fysisk, så er det meget ofte, at troen og viljen er det, der afgør et løb”, siger Lars Christensen.
At sætte delmål og mål for dine anstrengelser såvel som, at visualisere vejen mod målet har i en lang periode været en stor del af det danske landsholds mentale forberedelser. Før du kan opnå et mål, må du først finde ud af, hvordan målet ser ud. For at simplificere det, skal du kunne se det før du kan opnå det. Visualisering er simpelthen en teknik til at skabe et mentalt billede af en fremtidig begivenhed. Når vi visualiserer vores ønskede resultat, ser vi muligheden for at opnå det. Derved kan man få et glimt af en “foretrukken fremtid”, hvilket igen skaber motivation og lyst. Når dette sker, er vi motiverede og parate til at forfølge vores mål.
”Når tilfredsheden indfinder sig, er det slut”
Undersøgelser viser, at visualisering øger atleternes præstationer ved at forøge motivationen, koordinering og koncentration. Det hjælper også med, at reducere frygt og nervøsitet, og hvis der er en mand i dansk roning, som kender vigtigheden af, at tro på tingene og sætte mål for sig selv er det Brian Richardson, træner for herrernes og kvindernes letvægtsdoublesculler. ”Det er vigtigt, at du ikke kredser om emnet, at vinde en guldmedalje fordi hvis du ikke kan tale om det, så kommer det heller ikke til at ske”, siger Richardson hvis mandskaber igennem tiden har vundet 65 OL-og VM-medaljer.
Richardson understreger vigtigheden af, at sætte sig mål tidligt i karrieren. ”Du er nødt til at sætte dig selv realistiske mål, som ikke er udenfor din umiddelbare rækkevidde. Når du er 18 år gammel, så kan du drømme om at vinde olympisk guld, men for, at du kan realisere det, er du nødt til at sætte nogle delmål. Richardson pointerer samtidig, at hvis du skulle nå dine mål i løbet af en konkurrence (der ikke er slut), er du nødt til hurtigt at skabe en ny målsætning. ”Jeg har set mange hold kvalificere sig til en OL-finale og derefter ende på fjerde- eller femtepladsen blot fordi de allerede havde indfriet deres forventninger ved at nå finalen. Du kan se på en atlet, når tilfredsheden indfinder sig. Hvis det er tilfældet, så er det allerede forbi. Du opnår aldrig noget, hvis du stopper på halvvejen”, siger Brian Richardson.
Gå ikke på kompromis med dig selv
Richardson understreger, at det, at sætte mål vil afsløre, hvor langt du er forberedt på at gå for at nå dine mål: ”Jeg har set mange atleter, der var bange for at definere deres mål klart fordi, hvad nu hvis de ikke nåede deres mål? At lade være med, at definere dine mål er det samme som, at bygge et sikkerhedsnet under dig selv fordi så kan ingen bebrejde dig, hvis alt går galt. Det er et klassisk eksempel på frygten for at tabe”, siger Richardson.
Det er vigtigt, at du ikke går på kompromis med dig selv eller laver undskyldninger, når du sætter dig mål for dig selv ifølge Richardson, som på toppen af en flot ro-karriere som en del af Australiens besætning blev den første ikke-amerikaner, der vandt Americas Cup sejladsen i 1983. ”Ægte vindere kommer ikke med undskyldninger, at vejret var dårligt, at de havde fået en dårlig lodtrækning eller der var noget galt med båden. De fortsætter bare. When the going gets tough, the tough get going”, siger Richardson. Richardson slutter interviewet ved at fortælle historien om en tidligere Vietnam-soldat for at understrege vigtigheden af at visualisere dine mål for at opnå dine ambitioner.
“En amerikansk soldat (som også var en god golf-spiller) blev taget til fange I Vietnam-krigen og sat i isolation i to år. Da han blev løsladt og kom tilbage til USA var det første han gjorde, at tage ud til sin elskede golfbane, hvor han til alles forbløffelse gik banen rundt i par. Alle spurgte ham, hvordan han gjorde det. Og han svarede, at det eneste, der fik ham igennem isolationen var, at han spillede den golfbane hver eneste dage inde i sit hovede I to år. Det er visualisering!!”