9. March 2017:
Interview med Mads Kruse-Andersen, kandidat til Aktivkomitéen i DIF
- Forside
- Nyheder
- Interview med Mads Kruse-Andersen, kandidat til Aktivkomitéen i DIF
Af Gustav Højmark-Jensen
Aktivkomitéen under DIF arbejder på at forbedre vilkårene for danske eliteidrætsudøvere, både for den enkelte udøver, men også ved at samarbejde med DIF og Team Danmarks bestyrelser og udvalg. Nuværende som kommende medlemmer af aktivkomitéen får indflydelse på, hvilke områder, der skal fokuseres på, og hvordan der kan sættes ind.
Aktivkomitéen sammensættes af 12 medlemmer, der både skal repræsentere sommer- og vinterolympiske specialforbund, ikke olympiske specialforbund og Dansk Handicap Idræts-Forbund. Medlemmerne af aktivkomitéen har alle baggrunde fra mange forskellige idrætsgrene, og rosporten er, efter DFfR’s overbevisning, bedst repræsenteret ved det mangeårige medlem Mads Kruse-Andersen.
Mads Kruse-Andersen har en lang karriere som eliteroer bag sig, og vandt i 2008 OL-guld i Beijing som en del af Gulfireren. Siden 2009 har Mads Kruse-Andersen været medlem af både DIF’s Aktivkomité, og også den Europæiske Olympiske Aktivkomité. Den sidstnævnte komité træder Mads Kruse-Andersen dog ud af, med udgangen af 2017.
Enorm erfaring
“Jeg har været en del af det her projekt i otte år, og jeg har opbygget en enorm viden om det politiske system indenfor dansk og international idræt, og jeg ved præcis. hvor jeg kan gøre mine indflydelser gældende. Derfor har jeg taget beslutningen om at stille op til endnu fire år som medlem af Aktivkomitéen. Jeg har i de sidst 8 år været vidne til en udskiftning blandt medlemmerne, og os der har været med i noget tid, vi har et ansvar for en god overlevering af den viden og de netværk, som vi har opbygget. Den overlevering sker bedst, hvis nogle, der sidder noget tid, kan hjælpe de nye, der er på vej ind, og det ville jeg elske at få mulighed for”.
Gennem sine otte år som medlem af aktivkomitéen under DIF har Mads Kruse-Andersen arbejdet for at forbedre forholdene for danske eliteidrætsudøvere, på tværs af disciplinerne. Det arbejde har nu udmøntet sig i to primære fokuspunkter, som Mads Kruse-Andersen vil kæmpe for at påvirke i en retning, der gavner særligt de danske eliteroere:
1. Eliteidrætsudøvere skal anerkendes, og selv anerkende deres unikke kompetencer
Ifølge Mads Kruse-Andersen, så er det vigtigt at gøre op med den gængse betragtning af eliteidræt som en hobby. De unikke kompetencer, man tilegner sig som eliteidrætsudøver må ikke negligeres, og så skal der gøres mere for at skabe fokus omkring det hårde arbejde udøverne står overfor, forud for store mesterskaber som EM, VM og OL:
“Bogstaveligt talt, så har mange af de lidt mindre idrætsgrene deres 15 minutes of fame, når de op til specielt OL, kommer i mediernes søgelys. Det er enormt vigtigt at få skabt fokus på, at imellem de store mesterskaber, og bag de medaljer, som bliver vist på TV, dér ligger blod, sved og tårer og ekstremt hårdt arbejde. Og det skal anerkendes, både af udøverne selv, men også af den almindelige dansker. Hvis man kan få skabt fokus på det, så håber jeg også, at vi kan blive bedre til at fastholde eliteudøverne i længere tid, og skabe et miljø, hvor de selv bliver bevidste om, at de får nogle unikke ting med herfra. For mange er sport jo bare fritid, en hobby – men hvis du for eksempel har været til OL, så ved du godt, at det er umådeligt meget mere end en hobby. Det er en livsstil”.
Mads Kruse-Andersen fortæller, at han selv har brugt mange af de, både personlige men også faglige kompetencer han fik fra sin tid som eliteidrætsudøver i sit nuværende job som director i en stor insulinfabrik under Novo Nordisk:
“Når du har været eliteidrætsudøver, så får du et helt specielt klarsyn, og en utrolig evne til at bide tænderne sammen, og gøre det nødvendige. Samtidig får du utrolige samarbejdsevner, og du opbygger en utrolig forståelse af konstruktiv kritik, og hvordan du kan forbedre dig. At sætte mål er afgørende, men du skal også kunne lave delmål frem mod det store mål, og dét glemmer mange i erhvervslivet”, siger Mads Kruse-Andersen og forsætter:
“Mange af de kompetencer bruger jeg i mit job i dag, og da jeg startede i komiteen fokuserede vi på at få politikkerne til at forstå det. Men nu er vi nødt til, også at få de aktive til at anerkende deres egne kompetencer. Jeg oplever, at de aktive udøvere tror, at de ikke kan bruge de kompetencer de har lært, for ‘det er jo bare en hobby’, men nej, det er det ikke! Vi er som eliteudøvere vant til at gå blandt mennesker, der kan det samme som os, og tænker på samme måde, men når vi kommer ud i samfundet, så er vi ret unikke! I roning er vi for eksempel utroligt ydmyge. Vi roere er vant til at bide tænderne sammen og arbejde. Men vi skal turde at skyde brystet frem og siger; ‘det her, det er det jeg har lært’. Tag den administrerende direktør for Dansk Erhverv, han er gammel elitesvømmer, og det er sådan nogle vi skal have fat i, og tale med, og prøve at få udbredt anerkendelsen af eliteudøveres kompetencer. For tiden er til, at vi kan gøre det nu, og det er noget af det, jeg vil arbejde hårdt for, som medlem af Aktivkomitéen”.
2. Det nationale elitesportscenter skal placeres rigtigt
Allerede nu, er der fuld gang i diskussionerne om, hvor det nye, nationale elitesportscenter skal ligge, og for Mads Kruse-Andersen er det uhyre vigtigt, at det ikke bliver en politisk beslutning, men en beslutning, der træffes på baggrund af, hvad der giver bedst mening for de eliteudøvere, der bliver tilknyttet centeret:
“Hele grundtanken i det nationale elitesportscenter er erfaringsudveksling og samhørighed på tværs af sportsgrenene. Derfor er det afgørende, i mine øjne, at der er en campus-idé i det, at det hele bliver samlet ét sted. Det duer ikke, at centeret spredes ud over det hele, hvis det skal virke som i for eksempel New Zealand. Det skal være tæt på hvor udøverne bor, studerer og har deres liv, det går ikke, at det ligger i Herning, hvis ikke det er der, udøverne er. Vi må erkende, at rigtig mange eliteudøvere bor i København, og det skal placeringen også afspejle. Rigtig mange kommuner vil gerne have sportscenteret til at ligge hos dem, og derfor er det vigtigt, at vi får så meget indflydelse på beslutningen, som muligt”, fortæller Mads Kruse-Andersen og fortsætter:
“Konstant skal vi presse på, for at komme med i beslutningsprocesser og arbejdsgrupper på det her område. Jeg har arbejdet med det i fire år indtil nu, og jeg vil arbejde hårdt på det i de fire kommende år også. Alt andet end lige, så er aktivkomitéen er et Advisory Board for DIF og Team Danmark, der i sidste ende skal tage beslutningen, men hvis vi er med, og investere tid, og viser at vi vil, så bliver der også lyttet – og det er dét jeg vil kæmpe for”.
En stor beslutning:
Der følger hverken penge eller ekstra timer i døgnet med i posten som medlem af DIF’s aktivkomité, og selvom Mads Kruse-Andersen har masser af arbejde i sit nuværende job, så er han fast besluttet på gå hele vejen med en mulig plads i aktivkomitéen:
“Op til den endelige beslutning har jeg været i lang overvejelse omkring det her, men jeg har besluttet mig for at gøre det 100%. Hvis jeg bliver valgt ind til aktivkomitéen, så vil jeg også gå efter at blive formand! Nu skal jeg have udnyttet den viden jeg har opbygget gennem otte år, og jeg håber på at kunne få så meget indflydelse som muligt på det vigtige arbejde som aktivkomitéen står for”.
Dansk Forening for Rosport anbefaler alle, der har mulighed for at stemme, til at støtte Mads Kruse-Andersen ved det kommende valg til Dansk Idrætsforenings aktivkomité.
Hvis du mener, at du burde have en modtaget en ‘stemmeseddel’, men ikke har fået en, så kan man henvende sig til [email protected].