7. October 2016:
Guldfirerens træner går på pension
- Forside
- Nyheder
- Guldfirerens træner går på pension
Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen
Den mangeårige træner for Guldfireren, Bent Fransson, har besluttet sig for at gå på pension. Den 65-årige fynbo, der de sidste ni år har stået i spidsen for dansk idræts i særklasse mest succesrige kvartet, trækker sig tilbage i slutningen af året fordi han ønsker at tilbringe mere tid omkring sin familie og hjemmet i Svendborg.
”Det har været meget vemodigt, at tage den beslutning fordi det har været en helt igennem sublim tid, hvor jeg har haft æren af, at komme helt tæt på nogle fantastisk atleter og mennesker . Men det dræner også meget at skulle være afsted på de langvarige rejser, så derfor ønsker jeg nu at tilbringe hovedparten af min tid i Svendborg og samtidig ikke være bundet til at skulle tilbringe en stor del af ugen i København”, siger Fransson.
OL-medaljer højdepunktet
Under Bent Fransson ledelse vandt Guldfireren guld ved OL i 2008, bronze i 2012 og sølv i 2016. Desuden vandt Guldfireren guld ved både EM og VM i 2013 og 2014. Bent Fransson fik i 2014 et håndgribeligt bevis på, at han har sat et uudsletteligt aftryk på rosporten, da han blev kåret som Årets bedste træner af det Internationale Roforbund FISA. Fransson, der selv var en del af verdenseliten i sin aktive karriere, og vandt VM-guld med letvægtsotteren i 1981 i München, nævner OL-medaljerne som højdepunktet i karrieren.
”OL er højdepunktet i roning og det er det vi alle arbejder for. Så det har været en enorm tilfredsstillelse, at de mandskaber, jeg har haft ansvaret for, har præsteret så fantastisk ved OL”, siger Fransson.
Verdens bedste træner
Morten Jørgensen, der selv har vundet OL-guld i Guldfireren med Fransson som træner, siger at dansk roning bliver en kæmpe trænerkapacitet fattigere. ”Han er den bedste træner, som jeg nogensinde har haft”, siger Morten Jørgensen. ”Der er en grund til at han er blevet kåret til verdens bedste træner. Han har aldrig været en diktatorisk type, men i stedet givet os frihed under ansvar. Han har været der for os altid, og givet os den plads, som vi havde brug for. En gang i mellem har vi været uenige om tingene, men vi har altid kunnet kigge hinanden i øjnene bagefter. Ud over, at han har været god til at skabe en god stemning har han haft en formidabelt øje, hvornår båden går stærkt og hvornår den ikke går stærkt. Desuden har han lyttet meget til den fornemmelse, vi har haft i båden og det har skabt en fantastisk dialog.”
Sportschef Lars Christensen understreger, at Bent Franssons betydning for dansk roning gennem årene ikke kan overvurderes. ”Det er meget vemodigt, at tage afsked med ham. Han har haft en enorm betydning for dansk roning. Han har haft en unik evne til at skabe en positiv dialog om, hvordan man bedst løfter store projekter sammen. Han har stillet store krav til sine roere og det har også gjort, at de er kommet så langt. På det personlige plan kommer jeg til at savne ham meget, han har været træner for mig, vi har været træner-kollegaer og så har jeg også ansat ham, så det er et langt samarbejde, der rent formelt stopper”, siger Lars Christensen.
Bent Fransson fortsætter dog formentlig på konsulent-basis med at hjælpe landsholdet i roning fremover og vil også være at finde bag rattet når nogle af bådtransporterne skal køres.