21. February 2017:
Dansk letvægtsfirer opløses i kølvand på FISA-afstemning
- Forside
- Nyheder
- Dansk letvægtsfirer opløses i kølvand på FISA-afstemning
Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen
Den danske letvægtsfirer med Steffen Bonde Jensen (Odder), Peter Holmquist (Lyngby), Emil Hjorth Espensen (DSR) og Jens Noll Nielsen (Hadsund) er blevet opløst efter at afstemningen ved FISAs ekstraordinære generalforsamling i Tokyo magede det således, at letvægtsfireren efter al sandsynlighed bliver taget af det olympiske program.
Det var ellers oprindeligt meningen, at den danske letvægtsfirer skulle deltage i EM, VM og World Cup i denne sæson, men efter at Sportschef Lars Christensen samt landstrænerne har taget besætningen med på råd er man blevet enige om, at lade de fire roere forfølge deres drømme om at kunne kvalificere sig til OL i andre bådklasser.
Vigtigt at tage roere med på råd
”Vi har sagt fra starten, at vi gerne ville køre projektet videre lige meget hvad der skete”, siger Lars Christensen. ”Men vi syntes også, at vi skyldte de roere, der sad på letvægtsfireren, at tage en dialog med dem om, hvordan de så på det. Og der kunne vi mærke på dem, at de ikke rigtig vidste, hvordan de skulle forholde sig til det her. De var alle dybt skuffede over, at båden var røget af OL-programmet og det er fuldt forståeligt. Deres drømme har selvfølgelig været, at de skulle kvalificere sig til OL i Tokyo 2020 i båden og den chance er i dag næsten ikke-eksisterende”, siger Lars Christensen.
Sportschefen ærgrer sig over resultatet af afstemningen, men pointerer, at det drejer sig om at se fremad. ”Det er en demokratisk proces, der har været omkring beslutningen og den forventer jeg, at IOC støtter op omkring. Man kan sige meget om processen, men det ændrer ikke noget på, at letvægtsfireren ikke længere figurerer på det olympiske program, og det må vi tage til efterretning. Så derfor har vi haft en individuel snak med roerne, hvor det viste sig, at vi sammen med roerne var meget enige om deres potentiale og om, hvordan fremtiden skal strikkes sammen for hver af dem”, siger Lars Christensen.
Derfor har man i samråd med roerne besluttet, at Steffen Bonde Jensen og Peter Holmquist går over i den tunge klasse mens Jens Noll Nielsen og Emil Hjorth Espensen nu bliver flyttet over i den lette sculler-gruppe. ”For Peter og Steffen bliver udfordringen nu at få bygget noget muskelmasse på mens vi med Jens og Emil og sammen med de tre, der allerede indgår i den lette sculler-gruppe skal forsøge, at sætte et eller flere slagkraftige mandskaber sammen”, siger Lars Christensen.
Motivation stadig intakt
Emil Hjort Espensen ærgrer sig over, at have måttet vinke farvel til en drenge-drøm om at sidde i Guldfireren, men understreger, at motivationen om at kvalificere sig til OL er helt intakt selv om han nu må indstille sig på en justering i forhold til at skulle ro med to årer. ”Det er en meget ærgerlig fornemmelse, som man står med nu. Det har været en drengedrøm, at komme til og sidde i fireren. Det har været det, man har kæmpet for gennem de seneste år, at få lov til at sidde i en olympisk bådtype. De foregående år har været rigtig gode og når man så endelig kommer til det, man har stræbet efter, så bliver det taget væk fra en”, siger Emil Espensen og fortsætter:
”Motivationen er der i høj grad stadigvæk for OL har hele tiden været målet og det tror jeg stadigvæk kan lade sig gøre. Nu drejer det sig bare om at sadle om, og det føler jeg også i høj grad, at jeg er i stand til, også selv om det var helt tilbage til 2015, hvor jeg roede dobbeltfirer, at jeg har roet med to årer. Men det er bedre at tage springet nu end at gøre det til efteråret, så man har et forspring. Det ville have været tungt, at sidde i fireren og vide, at den ville blive taget af programmet, når man kunne have brugt tiden mere fornuftigt”, siger Emil.
Afslutning på drengedrøm
Også Peter Holmquist er meget ærgerlig over FISAs beslutning, og erkender, at han står over for en meget stor udfordring ved at gå op i den tunge klasse: ” Jeg har altid boet ved Bagsværd og har roet siden jeg var otte år, så det har altid været en drengedrøm, at sidde i fireren. Jeg har altid vidst, hvem det var, der sad i fireren og fulgt dem så meget som muligt. Så det er det, som jeg er gået efter i min karriere. Der er altid op- og nedture i roning, som man selv har haft indflydelse på. Men den her nedtur har man ikke selv kunnet gøre noget ved, det har ligget i andres hænder. Jeg var meget glad for at fået pladsen på fireren og jeg så mig selv som en kandidat til en plads i båden frem mod 2020. Så det er selvfølgelig meget ærgerligt, at det har taget den drejning” siger Peter Holmquist og fortsætter:
”Jeg er tilfreds med den beslutning, der er blevet taget. Der vil altid være udfordringer i sport, og det er noget, som jeg glæder mig til. Jeg ville ikke have overvejet, at gå op i tung, hvis ikke fireren var blevet taget af programmet. Jeg føler selv lidt, at det er en chance at tage, men jeg er villig til at prøve den. Og jeg mener også selv, at jeg har viljen til at gøre det. Og det er noget, som jeg har brug for støtte til for jeg vil ikke kunne gøre det alene. Men fire år er ikke meget tid at løbe på, så vi har ikke råd til at spilde tid”, slutter Peter Holmquist.