wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Den danske dameotter fik trods megen beskeden forberedelse and voldsomt svære baneforhold sat et rigtig fint aftryk på Mirabaud BaselHead regattaen, der blev roet i Schweiz tidligere på måneden.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Danmark var af organisationskomiteen blevet inviteret til Basel på baggrund af indsatsen ved VM, hvor Danmark for første gang i 25 år stillede til start med en dameotter. Arrangørerne betalte hotel-opholdet, mens pigerne og deres respektive klubber betalte for resten af opholdet.

Pigerne stillede om formiddagen til start i den såkaldte ”Sprint de Rois”, en 350 meter sprint, som kom til at danne en slags appetitvækker for eftermiddagens langdistance-ræs på 6,4 km, hvor ikke færre end 100 både i elite-, u-19-, og masters-klasserne kæmpede om sejren i hver deres klasse.

Hård konkurrence
Pigerne (Anne H. Larsen, Trine Dahl Pedersen, Nina Hollensen, Nicoline Laidlaw og Louise Lund Hansen, Martha Kempf , Silja Davidsen, Cecilie Brünning og styrmanden Andreas Hunskjær) sluttede nr. tre i sprinten om formiddagen og endte på en femteplads i langdistance-ræset, hvor de bl.a var oppe i mod A.S.R. Amsterdam 1 (med flere gengangere fra den hollandske VM-otter), VK Slavia Prag, som har vundet regattaen flere samt gange samt et sammensat europæisk hold med deltagelse af bl.a. Schweizs Jeannine Gmelin og Østrigs Magdalena Lobnig.

Træner Henrik Mortensen var bestemt også tilfreds med indsatsen på baggrund af, hvad han havde set i Basel. ”Det gik rigtig fint. Pigerne var lidt skuffede bagefter fordi de gik efter at vinde, men de gjorde det godt i betragtning af, hvem de var oppe i mod og når man også tænker på, at de reelt ikke har trænet sammen”, siger Henrik Mortensen, som også roste det tekniske niveau, som pigerne havde vist trods svære betingelser på Rhinen.

Højt niveau trods svære betingelser
”Teknisk har de en høj topfart, men de er ikke sammentrænede nok til at kunne holde den hele vejen. Der er nogle svære lokale forhold i Basel, så egentlig for at lave en top-præstation er man nødt til at være dernede nogle dage for at vænne sig til det. Pigerne blev så at sige kastet lige ud i det og roede flot i meget svære forhold med både broer og sving og ekstremt meget strøm. Turen op til vendepunktet (start og mål var samme sted) var virkelig hård med masser af modvind og når man så vendte skulle pigerne vænne sig til medvinden. Og det er sjældent, at man i så høj grad skal vænne sig til at ro på to forskellige måder i ét løb, siger Henrik Mortensen.

Anne H. Larsen synes også man generelt havde roet tilfredsstillende. ”Selvfølgelig går man altid efter at vinde. Men vi gik forholdsvis afslappede ind til det fordi vi har jo ikke forberedt os specielt på det. Det var svært at vide, hvad man skulle forvente selv om vi selvfølgelig alle kender hinanden. Men vi var positivt overraskede over udfaldet. Jeg tror vi var overraskede over den fart vi formåede at skyde og generelt var vi rigtig godt tilfredse med indsatsen”, siger Anne H. Larsen, der understreger, at regattaen fandt sted på meget uvante betingelser for pigerne.

Ros til ung styrmand
”Der var rigtig mange ottere, der skulle ud på samme tid, der var en meget snæver tidsplan, og der var ikke meget plads at manøvrere på. Så det var meget anderledes end vi var vant til fra Danmark Vi var meget overraskede over, hvor meget strøm, der egentlig var, og så var det også meget svært at skulle vænne sig til at ro i voldsom modstrøm ud og dernæst medvind hjem, men det var en spændende og meget anderledes oplevelse”, siger Anne H. Larsen.

Både pigerne og Henrik Mortensen uddelte i øvrigt masser af ros til den blot 17-årige styrmand Andreas Hunskjær fra Holstebro, der havde vist stor interesse for at afprøve sig selv i den rolle. ”Det var en fornøjelse at følge Andreas, han gjorde det virkelig godt under svære betingelser. Og hvis man kan få en styrmand med den professionelle tilgang, som Andreas har til tingene, vil det virkeligt være en gave for dansk roning”, siger Henrik Mortensen.