19. July 2022:
Danmark dejligst… Sønderjylland 2022
- Forside
- Nyheder
- Danmark dejligst… Sønderjylland 2022
Af Arne Ladegaard, Herning Roklub
Lejrskolen Solhjem (markeret med en gul firkant) var base for sommerturen og de 3 hele ro dage bragte deltagerne til Dyvig, Augustenborg og Sønderborg. Alle 3 steder besøgte vi de lokale roklubber, som venligt tog imod os. Dejligt med et sted at spise madpakken og samtidig tage nye ideer med hjem til ens egen roklub. Klubhuset i Sønderborg var ny renoveret. Det stod skarpt og med imponerende orden på værkstedet.
Torsdag eftermiddag fik en del af deltagerne en helt speciel oplevelse. Tæt på Solhjem ligger NYDAM TVEIR, som er en nybygget kopi af Nydambåden, som blev lagt i en mose for ca. 1700 år siden. Båden vejer 3 tons, er 23 m lang og 3,5 m bred og er en klinkbygget egetræsbåd. I anledning af Touren, som havde opløb i Sønderborg, skulle båden roes dertil. Heldigvis var der også erfarne Nydams roere med, for en båd af den størrelse er ikke bare sådan at ro. Da vi roede til Sønderborg om lørdagen var vi på besøg på skibet og fik fortalt skibets historie og alt det som ligger bag.
Vejret
På langtur er vejret ikke en uvæsentlig faktor. Vi havde lidt af det hele, regn, sol og mellemgråt. Vinden voldte ikke problemer, dog blæste det lige til den gode side, da vi fra Sønderborg ville ro lidt syd på og hen langs kysten. Der måtte vi vende op, bølgerne var for store.
Augustenborg Roklub
Helt ned til vandet (som i helt ned) ligger klubhuset som er en ældre træbygning. Den unikke placering betyder, at de sidste 500 m ned til klubhuset skal foregå på gåben. Vi kom fra søsiden, så det var ikke noget problem. Imponerende var bådparken, som bestod af nye glasfiber inriggere og en Coastal. På billedet spiser vi vores madpakke, inden vi gik op til byen som er helt domineret af det flotte slot. I slotshaven fandt vi en meget lækker café. Liggestolene blev hurtigt optaget af en række roere som så muligheden for at trække solhatten ned over øjnene, nyde skyggen fra trækronerne og den milde vind.
Vi skal have noget at spise
Det er et fællesprojekt at sørge for, at der er mad på bordet. Lise og Allan har dog påtaget sig det store arbejde med at planlægge måltiderne og købe alt ind, så vi som deltagere kan nøjes med at skulle tilberede maden. Det gik fint og afslutningsmiddagen stod på den traditionelle laks med kartofler og salat.
Nordborg Roklub
Det var gråt og lidt regn, da vi lagde til ved Nordborg Roklub. Til venstre ligger det smukke Dyvig Badehotel.
Vi fik spist vores madpakker. Besøget trak lidt ud, da vi ventede på, at regnen skulle holde op. De flinke mennesker i roklubben serverede kaffe for os, så vi var godt tilpas, da vi kom på vandet igen.
Vi tog derefter en lille afstikker ind i Mjels Vig, hvor der i bunden er en lille lystbådehavn. Utroligt smukt område.
Som noget nyt i år, havde Lite Boat lagt en to’er med styrmand på stranden til fri afbenyttelse. Den blev brugt kl. 06 til morgenroning og som billedet viser – en solnedgangstur på et blikstille Alssund. For flere af de lidt yngre roere var det en fin mulighed for at være endnu mere på vandet og samtidig få afprøvet en ny bådtype.
Det handler om roning, gode oplevelser og et givende fællesskab.
Sønderjyllands turen bød på det hele. Vi fik roet omkring 90 km og fik set en del af Danmark, hvor vi måske ikke kommer så tit. I Sønderborg kom vi op på 16 etage i det nye højhushotel Alsik, hvor der var indrettet en hel etage kun til ”udsigt”.
Vi boede tæt på hinanden på Solhjem, men det var nok med til at styrke fællesskabsfølelsen. Hvor er det dejligt, at man kan samle 24 roere fra 14 klubber, som alle møder op med ønsket om at få nogle gode dage. Og det fik vi.
Lise og Allan kunne der skrives meget om, men først og fremmest skal de have en stor tak for endnu engang at have arrangeret en super tur. Jeg tror, vi er mange, der allerede nu glæder os til turen næste år.