wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Der er fire år til næste OL, men allerede nu er ønsket, at flere roere har deres daglige træningsgang på Danmarks Rocenter.

Af Brian Martin Rasmussen | Billeder: Balint Czucz & arkiv

Læs også artiklen om Drømmeotteren her: En drøm og en satsning: Sådan kom Drømmeotteren til OL

Danmark skal tilbage på det olympiske medalje-spor i roning ved OL i Los Angeles 2028. I den næste olympiade skal danske eliteroere konkurrere mere internt, og så skal ro-Danmark stå sammen for at sikre en fødekæde af kaproere op til landsholdet, mener landstræner-teamet.

Planen i den næste olympiade er klar
“Vi tænker allerede på OL i 2028 og har en klar plan for strukturen på både herre- og damesiden. Der kommer ændringer, men vi fastholder alt det gode, som har skabt det glade og store, åbne træningsmiljø. Samtidig må der godt foregå mere individuel kropslig læring hos den enkelte, og at der kommer et lidt mere kompetitivt miljø end de foregående tre år. I årene før har det været mere kompetitivt, og vi har konkurreret mere internt op mod Rio i 2016 og Tokyo i 2021 end op mod Paris 2024, så det skal vi have indarbejdet i det miljø, vi har nu. Det skal være kompetitivt, men åbent, og det er en balance, som kan være svær, men vi tror på, at det kan lade sig gøre,” siger Mads Haubro, landstræner for damegruppen.

Flere roere er kommet til rosporten fra andre sportsgrene og har hurtigt skulle lære at ro, og her har et positivt fokus og respekt og accept af forskelligheder gjort, at nye roere er blevet taget godt imod, så man kan være i det samme miljø og præstere.

“Det er ikke så svært at håndtere nye roere fra andre sportsgrene samt folk, der har roet på universitet i USA, som det måske kunne lyde, men det kræver, at man har en gruppe, der er gode til at tage imod nye folk. Det giver selvfølgelig nogle udfordringer, når man er anderledes skolet teknisk og fysisk, så det kræver en masse snakke og forbilleder man kan læne sig op af og støtte sig til, og jeg håber, at vi også i fremtiden kan arbejde med de roere, der er i USA – det kræver bare en helt anden struktur og organisering, hvis de skal indgå i de satsningsbåde, der er i Danmark,” siger Mads Haubro.

Et samlet ro-Danmark: Fremtidens resultater kræver en stor kaproningsgruppe
Drømmen er at have en stor gruppe på både dame- og herresiden, så miljøet skærpes på den daglige konkurrence. Men 40 kvinder og 40 mænd er økonomisk dyrt – og så fylder de meget rent fysisk.

“At have 80 roere tilknyttet elitecentret kræver et budget på mindst 40 millioner, og det er vi ikke i nærheden af nu, så økonomisk kræver det meget mere ift støttekroner, sponsorater og andre samarbejder, men det kræver også et ro-Danmark, der står sammen om at skabe en stor kaproningsgruppe i Danmark, for vi er for nedadgående på kaproningsdelen lige nu,” siger Mads Haubro.

Det forestående efterår bliver meget afgørende for konstruktionen af det fundament, der skal bære disse ambitiøse målsætninger, mener sportschef Thor Juul Kristensen:

“Situationens alvor og behovet for, at DFfR og DRC skal tilpasse sig en ny virkelighed, gennemsyrer lige nu hele organisationen. Der er derfor også et utrolig stort momentum for at få de rette forandringer initieret, og vi skal bygge bredt i bunden for at nå højt i toppen. Jeg glæder mig til at gå i krig med at skabe de kulturelle og organisatoriske forandringer som skal drive vores forbund ind i en kaproningsmæssig lys fremtid,” udtaler sportschefen.

Fødekæden skal genskabes efter corona
Specielt på U19 og U23-niveau er mange stoppet under corona og det har skabt et stort hul i fødekæden:

“Vi skal have gang i mange nye roere, hvis det skal kunne lade sig gøre. Samtidig skal talentarbejdet med fx Fast Track til OL videreføres- og udbygges i det omfang, det er muligt. Det kan ikke stå alene, for det vil være svært at lære at ro, hvis ikke der er roere, der er opvokset i rosporten og kan lære fra sig. Men det er et stærkt ben i forhold til at skabe en stor og stærk gruppe,” mener Mads Haubro.

Der har ofte været kulturbærere i rosporten, og i enåres-gruppen startede det med Fie Udbys OL-sølvmedalje i 2012. Nu kvalificerede Drømmeotteren sig i år, og fortællingen om de 9 kvinder, der satte sig sammen og gjorde det umulige, kan være den H. C. Andersen-fortælling, der inspirerer den næste generation:

Det umulige kan lade sig gøre
“Jeg håber, vi kan få en gradvis udbygning af kvindegruppen de kommende år, for lige nu har vi mange roere, som unge piger kan se sig selv i, på vores danske både. Den tilgang til at lykkes som et hold, som otteren har, er utrolig vigtigt, og det er essentielt for at komme hurtigt til det mål vi har om at skabe en stor, konkurrencedygtig gruppe. De overraskede mange ved at klare den i Luzern og kvalificere sig til OL i Paris, og de åbnede folks øjne for, at det, der virker umuligt, stadig kan lade sig gøre. Det er vigtigt at vise, at vi som lille nation kan kvalificere en båd, der har været ‘forbeholdt’ de store ro-nationer, og derved viser vi unge piger, der drømmer om OL, at det kan lade sig gøre.”

Mads Haubro vil skabe fremtidige roere, som får gode oplevelser og udvikler sig i et sundt miljø, for kun sådan kan Danmark også i fremtiden ro med om medaljerne:

“Vi kan jo kun styre, hvad vi selv gør, men vi kan se, at flere og flere lande poster flere penge i roning og ror stærkt, så kigger man på de bådtyper, der er i dag, bliver det både sværere at kvalificere sig til OL, og endsige at tage medaljer. Hvis vi skaber balancerede roere, der samtidig udvikler sig som mennesker, mens de ror voldsomt stærkt, kan det også afføde medaljer i fremtiden, men et fokus på medaljer alene, giver ikke nødvendigvis medaljen, da der internationalt bliver rykket voldsomt disse år,” siger Mads Haubro.

Kigger mod USA, England og Holland
Mads Haubro kigger mest mod Holland, England og USA, når han kigger på lande, hvis eksempel han kan følge:

“Det er de tre lande jeg beundrer mest ift. setup og rostil. Rumænien ror lidt utraditionelt og med højt tempo, men de skaber virkelig hurtige både, velvidende at de har en motivation med livsvarig pension, hvis de vinder,” siger han.

Mads Haubro om, hvad kræver at vinde OL-medaljer igen i Los Angeles:
– Økonomi
– Et stort og kompetitivt miljø
– Opbakning fra ro-Danmark. Vi er så lille et land, så opbakning fra klubber og kraftcentre, og at vi står sammen om at lave de store projekter – ellers kan vi ikke lave dem.