6. September 2017:
Turberetning fra DFfRs første coastal langtur
- Forside
- Nyheder
- Turberetning fra DFfRs første coastal langtur
Tekst og billeder: Jesper Skavin
Coastal-langturen/oplevelsesturen, Bornholm Rundt 17-21 august, sluttede mandag eftermiddag i Rønne Roklub efter fire dages roning i Østersøens bølger og blæst. Vi startede i Rønne og roede mod Hammeren i pæn medsø og medvind i to C4X+, en C2X og to C1X. På tre timer nåede vi Hammerhavnen til en velfortjent hvilepause og frokost. Dagens roning sluttede med 7 km rundt om Hammerodde i campingpladsen i Sandvig.
Nu tog vestenvinden til, men da vi nu var på østsiden af øen kunne vi ro hele vejen til Nexø – 42,5 km på en dag uden de store udfordringer fra vinden. Men udfordringen kom så ved det sidste stykke rundt om Dueodde og til Rønne, for vinden havde ikke lagt sig. En C4X+ og en C2X roede derfor så langt som muligt ned til Dueodde for at checke bølgerne fra vest. Holdet i C4X+ fik således prøvet at ”lege” lidt i de 1 til 2 meter høje bølger, som Dueodde bød på.
Med aftalte sikkerhedscheck med landholdet og et godt mandskab kunne fireren og toeren godt have klaret distancen til Rønne, men det ville have været en ”frisk” tur. Men tilbage i Nexø blev bådene pakket på trailer og turen gik over land til Rønne igen. Dagen efter bød så på bølgetræning ud for Rønne Havn for et par friske mandskaber i C2X, som virkelig fik prøvet bådens muligheder af i 1-2 meter høje bølger uden problemer. Styring i modsø og medsø, surfing på bølgetoppe og vendinger på de rette tidspunkter blev prøvet af.
Turen var DFfRs første langtur udelukkende i Coastalbåde, og derfor var der på forhånd stillet særlige fysiske krav til deltagerne (bl.a. nyt 600 m svømmebevis, 250 km roning med to årer) samt krav om roning iført redningsvest. Desuden skulle man ro i neoprentøj, hvis det blev påbudt af turledelsen.
Turen bekræftede, at alle typer af Coastalbåde kan bruges til langture rent ro-mæssigt, og også hvad angår transport på trailer og landgang på strande og i havne. Turen viste også i al tydelighed, at disse coastalbåde kan klare meget, men at der selvfølgelig også skal være nogle fysiske krav til deltagerne. Det er jo klart at der er en sammenhæng mellem den enkelte roers fysiske tilstand kombineret med en båd, der er beregnet til bølger.
Eneste minus ved bådtypen er den begrænsede plads til bagage i bådene, hvorfor turen havde et permanent landhold, der fragtede telte og andet grej med rundt.
Ligeledes fik vi vist, at styrmandsskift i C4X+ sagtens kan lade sig gøre på åbent vand og at C1X og C2X godt kan følges med fireren over lange stræk. Så næste skridt for at komme videre i coastalroningens udvikling bliver at lave en coastal-camp et eller andet sted i Danmark, hvor vi kan øve, træne, ro og lege i coastalbådene.
Tak til Rønne Roklub og Nexø Kajakklub for lån af klubhuse og også tak til Skovshoved Roklub, Hellerup Roklub, Rønne Roklub og AVE Rowing for lån af både. Rosportens selskab Eurow ApS, som er en stor leverandør af både, årer og redningsveste til danske roere og roklubber sponsorerede turen – også stor tak til dem.
Turledelsen,
Claus Lerche, Kate Skavin, Jesper Skavin