wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Projekttrænerne er en uvurderlig del af holdet, når gælder om at udvikle talentfulde ungdomsroere, der kan markere sig i international sammenhæng - både nu og i fremtiden. DFfR har interviewet ungdomslandstræneren om den nye struktur, og fire projekttrænere om deres arbejde med de unge talenter

Dansk Forening for Rosport satser på projekttrænerne, når det kommer til udvikling af talentfulde ungdomsroere.

Af Gustav Højmark-Jensen

Fænomenet ‘kraftcentertræner’ har efterhånden eksisteret i mange år, men selve strukturen omkring rollen som træner for et hold med internationalt potentiale I U19 og U23 aldersgrupperne har fået et gedigent løft.

I slutningen af 2016 lancerede DFfR, i samarbejde med Team Danmark og Danmarks Rocenter en ny projekttrænerstruktur, der skal resultere i en hurtigere udvikling og bedre støtte af de ungdomskaproere, som i fremtiden, forhåbentlig skal være med til at sikre dansk roning OL-medaljer.

Ifølge ungdomslandstræner Nils Henrik Stene gælder det om at komme så tidligt i gang med projekterne som muligt, og dermed sikre så meget træningstid sammen i hver enkelt båd:

“Alle projektopgaverne er blevet delt ud og vi vil gerne så tidligt i gang i sæsonen som muligt for at give projektholdene så mange kilometer som muligt. På den måde får roerne mere tid til at ro sammen og forhåbentlig opnå et højere niveau”.

Det er projekttræneren, der har ansvaret for træningen af de roere, der udgør projektbåden. Derfor er projekttrænerne en yderst vigtig del af det mandskab, der med tiden skal skabe nogle af Danmarks bedste kaproere.

Ungdomslandstræneren uddyber:

“Det gælder om at blive konkurrencedygtige på et felt, hvor rigtig mange hold i forvejen er rigtigt gode. Så hvis vi hurtigt kan sætte gode hold sammen, og finde de bedste og hurtigste kombinationer, så har vi en fordel, fordi vi får mere tid til at arbejde med roerne på denne måde”.

Det er på mange måder denne “søgen” efter fordele, der har gjort, at projekttrænerstrukturen er blevet som den er. Og nu vil tiden vise, om den nye struktur har været den rigtige satsning.

Prestigefyldt at være projekttræner

Selvom ungdomslandstræner Nils Henrik Stene gerne vil høre fra alle de trænere, der har lyst til at prøve kræfter med rollen som projekttræner, så er det ikke nemt at få lov til at få ansvaret for en projektbåd. For at være helt sikker på, at træneren har den tid der skal til for at rumme en projektbåd, så har man med den nye struktur indført en ansøgningsproces, som man skal igennem, hvis man stræber efter at blive projekttræner.

Dels kræver det erfaring at komme i betragtning til hvervet som projekttræner, og dels kræver det en høj grad af dedikation.

Som projekttræner kommer man til at samarbejde med nogle af dansk ronings mest erfarne trænere. Man tilegner sig ny viden og erfaring i sparringen med de andre projekttrænere, en viden man fx kan byde ind med, når man skal arbejde med ungdomsroere i sin egen klub. Og dermed skal det også gerne være udviklende for trænerne at bidrage som projekttræner for U19 og U23 mandskaber.

Hvad siger projekttrænerne selv?

Alexander Sørensen fra Bagsværd Roklub er i denne sæson projekttræner for LW4x i U23. Ifølge ham, er det både enormt givende, men også enormt krævende, at være projekttræner:

“Jeg har arbejdet med de her piger i 3-4 år snart, så jeg kender dem jo på et lidt andet niveau, men det er spændende at få lov til, både at forme de unge roere som roere, men også som mennesker. Det er spændende er, at få flere forskellige typer til at arbejde sammen om et fælles mål”.

“Som projekttræner har jeg været med til både VM i Rotterdam, og junior VM i Rio. Men selvom det er fedt at se det hårde arbejde kulminere til et stort stævne, og være med til at fordybe sig på træningslejr, så er det det lange, seje træk som man skal synes er sjovt, når man er træner”.

“Der ligger rigtig meget arbejde bag det, så man skal have overblik over sin tid, når man ansøger om at blive projekttræner. Her i vintermånederne er jeg med til træningen fire gange om ugen, og når vi snart kan komme på vandet, så er det næsten hver dag. Det vigtigste er, at man ikke pludselig melder fra midt i forløbet, det kan smadre en hel sæson for roerne, og det gælder både roere og trænere”.

“Man skal stole på sig selv som projekttræner”

Johnny Rusbjerg fra Odense Roklub er i denne sæson projekttræner for M4- i U23:

“For mig at se, så er det bedste råd til kommende projekttrænere, at man skal stole på sig selv og ens evner som træner. For fire-fem år siden, da jeg skulle træne den første store båd, da tænkte jeg: kan jeg magte det? Er mine evner gode nok til at udvikle dem? Roerne investerer rigtig meget tid i det, og det skal være fair for dem at bruge tid med mig, derfor er man som projekttræner nødt til at stole på sig selv og de evner man har. Og man skal vide, at når man starter et projekt op, så skal man være helt sikker på, at man kan bære det hele vejen”.

“Personligt får jeg flere ting ud af at være projekttræner: Dels får jeg noget fagligt ud af, det i forhold til det tætte samarbejde og sparringen med de andre trænere og landsholdstrænerne, og dels for jeg en masse input fra de roere jeg træner. De udvikler mig som træner, ligesom jeg skal udvikle dem som roere. Det er en utrolig følelse, at se dem præstere og udvikle sig. Og så er det bare spændende at være med, der hvor det sker”.

“Jeg blev selv hjulpet dengang jeg var ung kaproer, og nu kan jeg betale noget tilbage, selvom det lyder lidt klicheagtigt”.

 

“Det er den daglige iver og det daglige engagement, der driver mig”

Søren Madsen fra Holstebro Roklub er i denne sæson projekttræner for W2- i U23, og JW2-/4-:

“Som projekttræner er det ikke sådan, at jeg bruger 51 uger om året, kun for at komme med til en uges VM. Nej det er den daglige iver, og det daglige engagement fra de unge, der driver mig. Det er fedt, når det lykkedes – det er kronen på værket, men det er ikke dét, der får mig til at vælge at være projekttræner. Det er dét at få lov til at være en del af de unge roeres hverdag”.

“Som projekttræner betragter jeg det som min opgave at lave en så retfærdig udvælgelse som muligt, og en realistisk målsætning for de roere jeg træner. Jeg mener ikke, at man som projekttræner partout skal sigte efter VM, hvis niveauet ikke er til det. Opgaven som projekttræner består for mig i at skabe en god sæson for hele holdet, på det rette niveau i forhold til de enkelte roere”.

“Erfaringsmæssigt, så er det super fedt at være afsted på træningsweekender. Her bliver der for alvor delt erfaringer og sparret med de andre projekttrænere. Det giver enormt meget, som man kan tage med sig videre som træner.

“Man skal også håndtere svære beslutninger”

Jens Toft fra Hadsund Roklub er i denne sæson projekttræner for JM2x i U19:

“Jeg får en masse oplevelser med de unge, og jeg får en tilfredsstillelse ved at se, at jeg kan hjælpe dem til at udvikle sig. Opgaven som på projekttræner kræver, at jeg er oppe på mærkerne når de unge er det. Hvis jeg har en dårlig dag, så overtager de den hurtigt, og så er det svært at træne ordentligt”.

“Det vigtigste er at få de roere du har, til at fungere sammen, både på land og i båden, og så er det vigtigt at lægge de rigtige træningsprogrammer. Nogle tonser bare på, men det duer altså ikke altid. Derudover, så skal man kunne afsætte den tid, der kræves – og ikke være bange for at tage nogle af de svære beslutninger, der også ligger i at sætte det stærkeste hold. Man må fra starten forberede sig på, at nogle må sættes af et hold, og det kan være svært, men vi lærer at tackle det, hvilket er noget vi kan tage med os som trænere senere hen”.

“Jeg tror godt jeg vil være projekttræner igen næste år. Der er mange oplevelser forbundet med det. Man får mulighed for at være på vandet rigtigt mange sommerdage, og man kommer ud og oplever mesterskaber rundt omkring i verden. Bare dét at mærke stemningen, når man er afsted, er fantastisk, og så får man glæden af at se de unge, når de klare sig godt – det er sku en fed følelse!”

At afsætte tid er det vigtigste

For ungdomslandstræner Niels Henrik Stene er der dog én ting, han sætter mest pris på blandt de nuværende projekttrænere, nemlig evnen til at blive ved:

“Det vigtigste for mig er, at jeg kan regne med vores projekttrænere. Det er en stor opgave, hvor de kan lære enormt meget om dem selv og deres evner som træner, men hvis de pludselig melder fra, så kan vi tabe nogle af de unge på gulvet, og det må ikke ske”.

Hvad får du mulighed for som projekttræner?

Hvis man slipper gennem nåleøjet og får tildelt et projekthold, så kan du som projekttræner regne med at få mulighed for følgende:

  • At følge et udvalgt hold gennem en hel sæson på et forventeligt højt niveau.
  • At være med i processen vedr. selektering og holdsætning blandt roerne i U19 og U23 aldersklasserne.
  • At få tæt sparring med DRC’s ansatte omkring alle temaer indenfor kaproning på højt plan.
  • At få udviklet dine kompetencer som træner på både kort og lang sigt.
  • At få gode oplevelser med unge, motiverede kaproere.
  • At rejse med som træner for projektroerne, når der skal ros internationale regattaer.
  • At deltage i samlinger og træningslejre som DRC afholder for aldersgruppen.

Hold øje med ansøgningen for den kommende sæson

Alle projekttrænere for sæson 2016/2017 er fundet, men hold øje med projekttræneransøgningen den kommende sæson 2017/2018, hvis du har fået lyst til at hjælpe unge talenter til tops!