5. March 2016:
Har operation gjort en forskel for Fie?
- Forside
- Nyheder
- Har operation gjort en forskel for Fie?
Af DRC Pressechef, Svend Bertil Frandsen
Sidste sæson endte i skuffelse for Fie Udby Erichsen (KVIK). Havde rodistancen ligget på 1500 meter i stedet for 2000 meter, ja så havde den charmerende og bomstærke roer fra Hobro ”ryddet bordet”. For det var netop på de sidste 500 meter, at ellers sikre top-placeringer fortonede sig på himlen over Poznan (EM) og ikke mindst Aiguebelette, hvor OL-kvalifikationen i august i første omgang stod på spil.
Det var såmænd ikke konkurrenterne, men voldsomme smerter i underarmene, der i sidste sæson i slutfasen af løbene forhindrede Fie i at indfri forventningerne. Derfor blev Fie sidste efterår indlagt til en operation for kompartmentsyndrom på Århus Amtssygehus. Og nu handler det så om, at kroppen reagerer positivt oven på operationen. Og dernæst drejer det sig om, at Fie skal genopbygge den form, som forhåbentlig vil kunne give hende OL-billetten ved kvalifikationen i Luzern i slutningen af maj.
Problemet er affaldsstoffer
Fies lidelse betyder, at musklerne i underarmene er for store i forhold til den hinde, der ligger omkring dem, og det har gentagende gange forårsaget store smerter hos den 30-årige eliteroer, og forhindret hende i at præstere på allerhøjeste niveau. “Det, der er problemet, når man har kompartmentsyndrom, er, at man ikke kan komme af med affaldsstofferne, når musklen svulmer op pga. den øgede blodtilførsel under hårdt arbejde. Dette bevirker ekstremt spændte muskler, der ikke kan arbejde optimalt. Når Fie så sidder i den sidste del af et løb, med underarme som sten, kan musklerne ikke opretholde muskelspændingen og hun kan derfor ikke holde fast i åren. Det er oftest noget, hun har oplevet til regattaer, hvor intensiteten har været maksimal og roningen er i højt tempo. Når bivirkningerne, i form af muskelspændinger, først er kommet, så kan de blive hængende i nogle uger eller måneder. Om operationen har virket optimalt får vi nok først endeligt svar på ved første World Cup i Varese”, siger træner Mads Haubro.
Fie fik for første gang mulighed for at teste underarmene i blikvand i forbindelse med landsholdets træningslejr i Portugal i februar. “Det er meget svært at sige, hvor jeg er. Jeg prøver selvfølgelig at mærke meget efter om det er bedre eller dårligere, så man kan sige, at jeg er meget overfølsom. Jeg synes, jeg har kunnet mærke, at jeg er lidt bedre i dårligt vand, men om det er noget, jeg bilder mig ind, kan jeg ikke være helt sikker på”, siger Fie, der i Portugal arbejdede specifikt med holdningen i båden samt at få tilført kraften til benene.
Desuden fik Fie i Portugal mulighed for at prøve evnerne i en ny og kortere båd, der var en smule bredere ved fødderne. Fordelen skulle være, at en kortere båd kan accelerere hurtigere i starten, men ulempen er, at den taber hurtigere fart. Båden var mere stabil og rolig at ro i for Fie, men alligevel valgte man i følge træner Mads Haubro, at droppe den og gå tilbage til den gamle fordi den nye båd havde for stor negativ acceleration i indsatsen og dermed udsving i farten igennem åretaget. Det betød, for Fie, at farten ikke kunne holdes konstant højt, men skulle accelereres op hvert eneste tag.
Fie drog i slutningen af februar afsted til Portugal igen med resten af landsholdet.