wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
DFfRs ferielangtur til Bodensøen er overstået, og turen bød på både godt vejr, fantastisk natur, utroligt rovand og en lettere kaotisk togtur

Af: Gustav Højmark-Jensen / [email protected].

Den fantastiske natur og det utrolige rovand var blot nogle af nøgleordene ved sommerens ferielangtur ifølge turleder Marianne Meilstrup, der sammen med den anden turleder, Claus Lerche, stod for afholdelsen af ferielangturen i uge 29. Det sociale samvær var også i højsædet, og der var lagt et spændende program for de 19 deltagere på turen. Programmet indebar både oplevelser på egen hånd, flotte seværdigheder, og selvfølgelig en masse spændende roning i et nyt farvand. De forskellige opgaver omkring afholdelse af en langtur deles mellem turlederne. Lina Birgitte Johansen og Peter Ley, turledere i uge 28, har bl.a. haft det store arbejde med at aftale overnatningssteder og togtransport.

billede-2-edited Bodensøen
Bådene gøres klar og man kan se de flotte bjergtinder, der har dannet baggrund for turen. Foto: Bo Markussen.

Ferielangturen blev afholdt af to omgange i uge 28 og 29, og begge uger bød på syv intense rodage, der startede med en overnatning i byen Konstanz. De første fem rodage tilbragte deltagerne i den største del af Bodensøen, kaldet Obersee, hvor der var planlagt overnatninger i byerne Arbon i uge 28 og Rorschach i uge 29, herefter var det Bregenz, Friedrichshafen og Überlingen. Derefter skulle der ros tilbage til Konstanz, hvor turens deltagere havde en enkelt overnatning, inden de sidste to rodage skulle tilbringes på den nederste del af Bodensøen, kaldet Untersee. Her havde de en overnatning i Radolfzell, inden der skulle ros på Rhinen, med afslutning i Schaffhausen.

Sammenlagt betød det en del tilbagelagte kilometer for de garvede deltagere ifølge Marianne Meilstrup:

“Enkelte af deltagerne har roet alle dage, og det betyder at de har roet omkring 250 kilometer, men ellers så ligger det på cirka 220 kilometer, hvis man har den her ene dag på land som der var lagt op til i og med at nogen skulle køre følgebilen inde på land hver dag”.

Undervejs på turen var der arrangeret besøg på både turistøen Lindau med den ikoniske løvestatue og flotte fyrtårn, blomsterøen Mainau og klosterøen Reichenau.

billede-3-edited Bodensøen
Den flotte blomsterfugl på Mainau skifter farve flere gange i løbet af sæsonen. Foto: Bo Markussen.

Men før årene kunne sættes i vandet skulle den lange togtur fra Kolding til endestationen overstås, og det skulle vise sig at blive en noget mere besværlig rejse, end først antaget:

“Vi har haft nogle udfordringer med transporten. Vi har valgt tog i år og DSB og Deutsche Bahn ville ikke lige helt det samme som vi ville. Derned af måtte vi løbe lidt efter togene og da vi startede ud i Kolding var der ikke lige så mange vogne i toget, som der skulle være, og på vores pladser sad der allerede nogen, fordi de ikke kunne være andre steder i toget. Det betød at vi nærmest ikke selv kunne komme ind i toget, og det gjorde, at vi blev lidt forsinkede der, og så måtte vi efterfølgende løbe lidt i Flensborg og også i Hamborg, så vi var varmet godt op da vi kom frem. Men vi kom frem til tiden og det var jo det vigtigste”.

Og hvis det ikke var nok for deltagerne, så brød toget sammen i Padbog da deltagerne var på vej hjem. Men de forskellige udfordringer med transporten ændrede ikke på, at turen til Bodensøen bød på enormt mange gode ro-oplevelser, smukke omgivelser og spændende bekendtskaber fra nye klubber, og heldigvis havde Marianne Meilstrup og hendes hold vejret med sig, da de endelig nåede frem:

“De to uger har budt på meget forskelligt vejr. Uge 28 havde to dage med voldsomt regnvejr, helt op til 30 millimeter om dagen, mens i uge 29, der var vi helt utroligt heldige med vejret. Det var helt fantastisk vejr, nærmest hedebølge flere af dagene, og det gør jo altid turene meget nemmere, når vejret er godt”.

billede-4-edited Bodensøen
Det enormt flotte vejr prægede en stor del af turen for deltagerne i uge 29. Foto: Bo Markussen.

Men vejret kan hurtigt skifte, når man ror på Bodensøen, og det var også noget som deltagerne og turlederne fik oplevet på langturen:

“Vejret kan skifte meget hurtigt, og hvis de ved, at der kommer uvejr så står der nogle lamper rundt om søen inde på land, som begynder at blinke, og så har man en halv time til at komme ind et eller andet sted. Dem der var afsted i uge 28 oplevede faktisk at blæse inde i en havn i næsten 5 timer. Det skifter simpelthen på nogle minutter, det er helt utroligt. Det er virkelig et vildt vejr man kan opleve nogle gange, med blæst og høje bølger, og så kan der gå en halv time og så kan du sidde udenfor og spise. Det vender virkelig sådan. Det er meget usædvanligt at opleve”.

billede-5-edited Bodensøen
De små “lygtepæle”, der står langs Bodensøen, kan advare om dårligt vejr cirka 30 minutter inden det rammer. Foto: Bo Markussen.

Solskinsvejret i uge 29 bød også på kolde øl, da deltagerne oplevede at formanden for en af de lokale schweiziske roklubber havde afkølede øl klar til dem da de ankom til klubben. En venlighed og et kammeratskab i romiljøet, der kendetegnede hele turen. Ord som Marianne Meilstrup fremhæver som de centrale nøgleord for ferielangturen.

billede-6-edited Bodensøen
God mal, øl og vin er der også plads til på langturen. Foto: Bo Markussen.

Men på trods af de mange gode oplevelser og nye bekendtskaber, så oplevede turlederne ikke helt den samme interesse som forrige år:

“Normalt har vi folk på venteliste, men det havde vi ikke i år, og det tror jeg kan være en kombination af, at der har været en tur til Bodensøen i efteråret for halvandet år siden, plus at der jo også er en tur til Lofoten snart, som DFfR også arrangere. Og udover det, så er der mange klubber, der selv arrangere ture til Tolo i Grækenland”.

Men det afskrækker ikke turlederen, hun ser det tværtimod som positivt, at der er kommet så mange gode og spændende tilbud til de roere, der gerne vil på en mere aktiv ferie med udfordringer og nye relationer, i stedet for bare at ligge på en strand. Ifølge Marianne Meilstrup er det er lige præcis det, som ferielangturene med DFfR kan byde på:

“Primært handler det om at komme ud og ro i et andet farvand, og så få knyttet nogle nye og gode sociale relationer. Samtidig handler det også om, at komme lidt ud af sin komfortzone, da der altid opstår lidt udfordringer undervejs, som man ikke havde regnet med. Man bliver budt nogle forskellige ting, og det skal man selvfølgelig være åbne overfor, og ofte resulterer det i en rigtig god og spændende tur”.

billede-7-edited Bodensøen
Glade deltagere på DFfRs ferielangtur på Bodensøen i uge 29. Foto: Bo Markussen.

Skulle du have fået lyst til at læse endnu mere om kommende ferielangture, kan du finde informationerne til højre. På roning.dk kan du også læse mere om, hvad det kræver, for at komme med på ferielangturene.