wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Et besøg på Ejby skole

Ejby Skole i Middelfart en solrig fredag i februar. Hallen summer af liv. 40 elever fra 8. og 9. årgang på sundhedslinjen har undervisning – og det er en helt særlig én af slagsen. De sidste fire uger har skolen haft 12 romaskiner til låns fra Dansk Forening for Rosport (DFfR) som en del af ”Sæt roning på skoleskemaet”,. Og som idrætslærer Jeppe Bovbjerg siger i sin introduktion til timen ”Maskinerne bliver hentet i næste uge, så hvis den skal have gas, så skal den altså have gas NU”. Og eleverne går til den med krum hals, og giver den max gas i maskinerne. Jeppe var i november måned på et 6 timers opkvalificerende kursus hos DFfR, for at blive klædt godt på til at lære sin klasse at ro. ”Jeg havde ikke selv styr på roteknikken inden, og kendte heller ikke til stafet i romaskine. Det skal vi lave her til sidst i timen, og det går eleverne helt vildt op i.”

Eleverne er alle enige om at det har været spændende og sjovt at have roning på skoleskemaet. ”Det har været mega fedt at prøve noget anderledes noget. Der er meget konkurrence i det, og især når vi har været i hold sammen, har man virkelig givet sig. Det er anderledes end at være på hold i håndbold eller fodbold. I boldspil er det tit én person der gør, at man kan vinde det hele. I roning kræver det at alle giver deres bedste.” fortæller en forpustet Nanna fra 9. klasse efter hun netop har tilbagelagt 200m i romaskinen. Cecilie fra 8. klasse lægger vægt på hvor vigtigt samarbejde er i roning ”Man er tæt på hinanden og man hjælper hinanden. Alle er med og gør deres bedste.”.

DFfR har udviklet undervisningsmaterialet Attention… GO!, som både lærere og elever har været glade for. Det består af undervisningshæfter, PowerPoints, instruktionsvideoer og billedmateriale, og omhandler rotaget i teori og praksis samt stafet og samarbejde i roning. Idrætslærer Sofie Strandgaard fortæller begejstret ”Materialet er lige til at gå til som lærer med den fine kombination af noget teoretisk og nogle praktiske øvelser og opgaver.” Nanna fra 9. klasse roser også materialet ”Undervisningsmaterialet har været mega godt. Det var så nemt at forstå den måde det var forklaret på i forhold til det materiale vi bruger i nogle af de andre fag” Igennem det fire uger lange undervisningsforløb får eleverne en forståelse for musklernes arbejde og leddenes bevægelser, og de udfører bevægelsesanalyse i en video app. ”Roning er træning for hele kroppen” som Daniel fra 8. klasse siger.

Cecilie fra 8. klasse lægger vægt på hvor vigtigt samarbejde er i roning ”Man er tæt på hinanden og man hjælper hinanden. Alle er med og gør deres bedste.”.

Det er Middelfart Kommunes Skoleafdeling og Sundhedsafdeling der har gjort denne undervisningsdag på Ejby Skole mulig. I samarbejde med Dansk Forening for Rosport sætter de roning på skoleskemaet på alle kommunens skoler. Skolekonsulent i Middelfart Kommune, Lars Jensen, er begejstret for samarbejdet med DFfR, der bringer bevægelse ind i undervisningen og foreningslivet ind i folkeskolen som en del af den åbne skole: ”Udover træning og viden om roning, kroppens anatomi og fysiologi, får eleverne en masse side indlæring som normer og værdier, relationer og idrætskultur.”

Fakta boks
Samarbejdet mellem Middelfart Kommune og Dansk Forening for Rosport består af tre dele:
1. Et 6 timers opkvalificerende kursus for kommunens idrætslærere, som introducerer dem til rotaget i teori og praksis
2. Et fireugers struktureret undervisningsforløb i roning, Attention… GO!, for eleverne på mellemtrinnet og i udskolingen samt lån af en trailer med 12 romaskiner
3. En afsluttende event, hvor alle kommunens 6. og 7. klasser mødes for at dyste om at blive Middelfarts Stærkeste Klasse, og forsøger at kvalificere sig til landsfinalen i Danmarks Stærkeste Klasse. Distancen er 4.000meter i én romaskine, og alle fra klassen skal ro mindst en gang.