8. November 2024:
Ny landstræner og udsigt til en spændende olympiade
- Forside
- Nyheder
- Ny landstræner og udsigt til en spændende olympiade
Af Sportschef Thor Juul Kristensen
I denne artikel præsenteres den nye landstræner for damelandsholdet. Sammen med denne store nyhed, gives også en opridsning af forventningerne til den kommende olympiade for Danmarks Rocenter og danske eliteroning, efter Team Danmark-forhandlingerne nu er så langt, at de mest afgørende rammer for arbejdet er sat.
Vi går en meget spændende og afgørende olympiade i møde. Overordnet er vi kommet i mål med en meget interessant Team Danmark-aftale. Den medfører nogle yderst interessante nyskabelser i arbejdet med at sikre positiv udvikling indenfor de tre strategiske prioriteter i støttekonceptet;
Generelt signalerer Team Danmark, at de ønsker at samarbejde mere omkring færre atleter. Det giver mening i forhold til den skærpede internationale konkurrence i toppen tabellerne. Alle forbund har individuelle udfordringer og modenhed indenfor de prioriterede strategiområder, og masterplansarbejdet har handlet om at overføre intentionerne i støttekonceptet til en roforbunds-kontekst. Det syntes jeg vi er lykkedes rigtig godt med på alle områder.
Indenfor arbejdet med elite- og verdensklasseatleterne har vi den udfordring, at en betydelig del af vores atleter for nuværende ikke ligger højt nok internationalt til at opnå alle privilegierne som højest prioriteret i Team Danmark-regi. Vi er til gengæld med mange af vores dygtigste roere, snublende nært ved at indskrive os i toppen i flere bådklasser. Feedbacken fra arbejdet i den olympiske sæson har været, vi ikke har fået nok ud af hinanden i træningsmiljøet på Bagsværd. Forstået på den måde at atleterne efterspørger bedre systematik i træningsfællesskaberne og en dynamisk tilgang til holddannelserne. I ordet dynamisk ligger der flere betydninger som: øget intern konkurrence, afveksling mellem hvem man sidder på hold med, hvilke bådtyper man roer samt vidensdeling på flere niveauer. Derfor har vi sat luppen ned over træningsmiljøet omkring landsholdet og har valgt en anderledes tilgang til arbejdet end tidligere samt skabt et korps af dygtige mennesker omkring atleterne. Team Danmark stiller en stor og kompetent skare af medarbejdere til rådighed for at løfte kompetenceniveauet i Danmarks Rocenter. Og for at højne sikkerheden for træningsprogrammernes effektivitet har Danmarks Rocenter indledt et samarbejde med tidligere roer Oscar Mazza fra Syddansk Universitet, om design og effekt af programmerne på individuelt niveau. Det sidste vigtige element for atletrne som er løftet i aftalen, er midlerne til træningslejre og konkurrencer. Her har Team Danmark sikret et tilsvarende niveau med tidligere år.
Med luppen over træningsmiljøet vil vi først og fremmest skabe et system, hvor det er muligt at avancere og man kan ro sin chance mod hinanden i et trygt, inspirerende og konkurrencefokuseret fællesskab. Indledningsvis er alle atleterne som er inviteret til Danmarks Rocenter opstartet i et scullerforløb med fokus på udvikling af egne rotekniske og fysiske færdigheder. Hvor meget kan DU udvikle dig? -har været det underliggende spørgsmål for denne periode. Scullerforløbet afsluttes med et langdistanceløb i sculler på Haraldsted Sø lørdag d. 9. november, hvor ca. 39 scullere dyster. Efterfølgende ledes over i et forløb i toer.
Styring af disse aktiviteter kræver et helt nyt niveau af samarbejde. Det sker med Talentcenter Øst, hvor Frederik Taulbjerg er nyudnævnt talentcenterkoordinator. Med uvurderlig hjælp fra DSR, er træner Johnny Bo Vikkelsøe tilknyttet Talentcenter Øst og dennes herregruppe. Det betyder at Jens Vilhelmsen og Johnny Bo Vikkelsøe i tæt forening varetager 14-16 herreroere. På damesiden er det den pr. 1.1.2025 nyudnævnte landstræner for damerne, Joshua Gautreau (kaldet Josh), og Frederik Taulbjerg som styrer dameroernes træningsgruppe. Vi afventer i spænding hvor mange atleter på damesider der indtræder i arbejdet frem mod 2025, da deltagerne fra det historisk store OL-damelandshold har fået frem til d. 1.12.2024 til at beslutte om de fortsætter eller træder ud af gruppen.
Nyheden om Josh som ny landstræner, leder videre til det andet strategiske fokus om trænerkompetencer. Med ansættelsen af Josh, tilfører vi en kapacitet fra udlandet med meget erfaring i at lede arbejdet i store træningsmiljøer. Han har mange års erfaring fra universitetsverdenen i USA på University of Washington og University of Virginia og arbejde med de amerikanske U23-landsholdsatleter. Han har særligt excelleret i at forene konkurrencemiljøer med trivsel blandt atleterne, og indgået i tæt samarbejde med verdens dygtigste trænere. Han har de senest år boet i Danmark, og selvom han uddannelsesmæssigt har den højeste rotrænergrad fra USA samt en træningsfysiologisk baggrund, har han via arbejdet med elitesport, oparbejdet en flot karriere ved LEGO DESIGN som Senior Manager med ansvar for team performance og kreativitet. Sammen med Jens Vilhelmsen kommer Josh til at være ansvarlig for præstationsdygtighed, kultur og trivsel for satsningsbådene i Danmarks Rocenter.
Med den tætte samarbejdsrelation mellem Talentcenter Øst og Danmarks Rocenter er vi allerede langt med at skabe en naturlig, og logisk transitionsvej for atleterne fra U- til A-landshold. Den tredje strategiske prioritering. Men udover dette er der efteråret igennem også knoklet for at skabe samenhæng i hele vores talentudviklingssystem. Team Danmarks fokus på den øverste del af elitearbejdet, har medført vi i DFfR har måttet omdefinere ansvar og opgaver i forbindelse med kaproningsarbejdet på kraftcenterniveau. Dette har medført der den kommende tid vil lanceres et nyt kaproningsudvalg, en ansættelse af en talentkoordinator på sekretariatet, en forbundsinvestering i kraftcenterbidrag og et forbundsansvarsløft for at prioritere udviklingen af flere roklubbers ungdomsafdelinger i de såkaldte puljeklubber.
Læg dertil, at en arbejdsgruppe er RIGTIG langt med stiftelse af Gudmund Schacks Akademi, et meget ambitiøst arbejde med målrettet rekruttering og udvikling af kaproere. Her vil der med flere ansættelser, bl.a. i Talentcenter Vest omkring det Midt- og Østjyske, virkelig være tale om en forandring. Lykkes forehavendet bliver det en helt ny muskel med kæmpe potentiale for at udvikle kaproere til både landsholdsaktiviteter og kaproningsafdelingerne i de klubber og kraftcentre som støtter op om initiativet.
Samlet set står vi stærkt, rigtig stærkt, på tærsklen til en ny olympiade. Vi har nu en god aftale, vi har gode roere og vi har gode og dygtige folk i vores klubber og kraftcentre. Jeg ser meget frem til hvordan alle de nye ting bliver taget imod af atleterne og alle frivillige ledere og trænere i strukturen. Årets kaproningsudvalgsmøde senere på måneden bliver en fin anledning til at stille spørgsmål og diskutere udviklingsmulighederne for kaproning i Danmark anno 2025.