wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Mette Dyrlund får som ny udviklingskoordinator i Kraftcenter København en central rolle i rekrutteringen og videreudviklingen af talentmassen i dansk roning (Foto: Svend Bertil Frandsen)

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Hvad ville du gøre, hvis du som ung talentfuld roer fik chancen for at komme i Danmarks Rocenter, men i første omgang blev fravalgt til en af satsningsbådene og derefter var i tvivl om, hvad dit næste træk skulle være? Det er en problemstilling, som dansk roning har kæmpet med i en lang række år, hvor unge roere med masser af talent i posen er blevet ”fanget i ingenmandsland” mellem ambitioner og deres øjeblikkelige format. Der har ikke rigtig eksisteret et sikkerhedsnet, som kunne gribe atleterne, hvis de ikke med det samme var i stand til at gøre sig gældende blandt eliten i Danmarks Rocenter, hvilket tidligere har skabt en mental kattepine for talentfulde roere oven i de udfordringer, som alle unge mennesker får i forbindelse med at skabe sig et liv i hovedstaden.

Det skal der gøres noget ved nu og derfor har Danmarks Rocenter indledt et banebrydende samarbejde med Kraftcenter København, hvor der skal skabes attraktive træningsmiljøer ved at sikre roerne en god trivsel og en systematisk udvikling af deres ro-mæssige kompetencer. Det er DSR, KR og KVIK, der sammen har skabt de økonomiske betingelser for at kunne ansætte en udviklingskoordinator, og valget er faldet på den tidligere landsholdsroer, Mette Dyrlund.

Central rolle
Mette Dyrlund får en central rolle i på den ene side, at skulle stå for det administrative og koordineringen i forhold til at få et skabt et velfungerende træningsklima, hvor man får fulgt op den enkelte roer og på den anden side at skulle sikre rekrutteringen af nye talenter fra klubber, skole og gymnasier primært til de tre klubber. På vandet bliver det Jesper Guldborg, der skal stå for træningen af ”boblerne” med et direkte link til landstræner Jens Vilhelmsen.

Leder af Kraftcenter København, Niels Hyldager, glæder sig meget over ansættelsen af Mette Dyrlund og siger: ”Mette har tidligere været igennem møllen, hun er tidligere landsholdsroer, og hun har selv tidligere oplevet, hvordan det er stå i periferien. Desuden er der rigtigt mange, der kender Mette i miljøet, så der vil hun gøre os rigtig stærke. Hun har allerede været i gang med rekrutteringsaktiviteter, undervist og lavet undervisningsmaterialer og derudover er hun idrætsuddannet, så hun har hele pakken.”

Alternativ sæson-plan
Hyldager understreger, at man i styre-gruppen for Kraftcenter København har været enige om, at man måtte gøre noget ekstraordinært for at få gang i tingene. ” Vi har kørt med det, der hedder Kraftcenter København et stykke tid, men vi har ikke haft super-mange aktiviteter, og vi har ikke kunnet blive ved med at skyde skylden på Corona. Det er vigtigt, at vi får styr på de roere, som vi har, så vi ikke mister flere. Samtidig har vi også haft en rigtig god dialog med Danmarks Rocenter omkring ”fast-track”- aktiviteter for hvis vi ikke også får sikret rekrutteringen, mister Kraftcenter København sit formål” siger Niels Hyldager.

Hyldager pointerer vigtigheden af, at der er talenter, der kan træde til, hvis nogen af de roere, der sidder på satsningsbådene i Danmarks Rocenter bliver skadet. Og derfor er det vigtigt at der findes et samspil mellem Jesper Guldborg, Mette og de landstrænere, der er i DRC, understreger Niels Hyldager. ”Hvis roere ikke kommer i betragtning til World Cup, vil vi gerne skabe en anden interessant sæson for dem, som kunne inkludere Ratzeburg, Holland Beeker, etc.. så man kan sige til dem: ”I øjeblikket er i ikke med på A-bådene, men vi har en plan for, hvordan I kan udvikle jer og kan stadigvæk skabe en attraktiv sæson for jer med de nævnte regattaer, så I får en fed sommer og så, hvis alt går vel, er I klar til at træde ind i en anden rolle senere.”

Kløft mellem sub-elite og elite
Sportschef Thor Juul Kristensen jubler over det samarbejde, der nu er kommet i stand og forener klubber, Kraftcenter og Danmarks Rocenter i højere grad end før. ”Det er er område, som jeg har brugt absolut flest arbejdstimer på siden jeg tiltrådte”, siger Thor Juul Kristensen. ”Landsholdet var blevet decimeret og indsnævret, så der var en uoverstigelig kløft i mellem sub-elite og elite. Vi sætter nu navn på og inviterer med på træningslejre en række roere, der ikke klarer cuttet til satsningsbådene, men som bliver grebet af en ny talentudviklings-struktur, hvor vi har et Kraftcenter København, som skal tage sig af U23-landshold og de seniorer, som ender med at skulle have en anderledes sæsonplan. Jeg tror det bliver enormt velfungerende og det er egentlig en ting, man længe har haft på tegnebrættet, men det er aldrig blevet effektueret”, siger Thor Juul Kristensen.

Selv om det er DSR, KR og KVIK, der sammen med Danmarks Rocenter står bag intiativet, er tilbuddet åbent for alle talentfulde roere, ligegyldigt om du kommer fra Jylland, Fyn eller Sjælland. ”Ligegyldigt hvor du kommer fra, kan du for et almindeligt DRC kontingent melde dig ind i Kraftcenter København og få et tilbud om at træne med i de tre største københavner-klubber med en professionel træner. Fra dag 1 du kommer til Sjælland har du et sted at træne, du har en træner, der ser efter dig, en, der fikser materiel for dig og et system, hvor samarbejdet mellem Kraftcentret og DRC garanterer at der foreligger en sæsonplan for den enkelte roer samt en plan for, hvordan den enkelte roer bedst udvikler sig”, siger Thor Juul Kristensen.

Dyrlund vil dele ud af sin erfaring
Mette Dyrlund glæder sig til at dele ud af sin erfaring i en af dansk ronings absolutte brændpunkter. ”Det er ekstremt vigtigt, at der er nogen til mentalt at bakke de unge mennesker op, når de måske ikke umiddelbart kan komme på nogen af satsningsbådene for at de føler, at man ikke har tabt troen på dem. Det er et kritisk tidspunkt i deres liv, hvor de er ved at forme sig selv som mennesker og samtidig har de også en stor udfordring i at få træning, uddannelse og i det hele taget hverdagslivet til at hænge sammen, siger Mette Dyrlund og fortsætter:

”Jeg vil gøre alt for at være i klubberne, på skolerne og gymnasierne, så folk hurtigt finder ud af, hvem jeg er. Det er vigtigt, at folk finder ud af, hvem jeg er både i DSR, i KVIK og i KR, så jeg ikke bare bliver en´, der sidder bag skrivebordet i Bagsværd”, slutter Mette Dyrlund.