wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Sverri Nielsen reddede æren for dansk roning ved at vinde guld på en dag hvor medaljerne ellers syntes forheksede for Danmark før den brølstærke færing satte trumf på en ellers svær dansk dag.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Det gik ellers indledningsvis bestemt ikke helt efter planen for Sverri, der ikke fik den start, han havde drømt om og lå på femtepladsen efter de første 500 meter. Men panikken satte aldrig ind hos Sverri og gradvist fik han kontakt med sine værste konkurrenter Kjetil Borch og Oliver Zeidler og havde overskud til at sætte dem til vægs i en dramatisk finale. ”Mine første 1000 meter var ikke så gode som jeg havde håbet. Men jeg følte stadig at jeg havde kontakt med nordmanden (Kjetil Borch) på banen ved siden af. Og de sidste 1000 meter, der kunne jeg mærke, at jeg havde noget mere at skyde med. Guldmedaljen betyder rigtig meget for mig. Det er skønt at få noget ud af sit arbejde.

Højdramatisk finale
Medalje blev det ikke til for Fie Udby Erichsen, selv om hun lå til bronze næsten hele vejen af et tæt ræs med Irlands Sanita Puspure og Østrigs Magdalena Lobnig. Fie fik som mange gange før en fin start og lå efter 1000 meter på andenpladsen 0,71 sek. efter Puspure. Men de næste 1000 meter roede hun i 5.bedste tid og det tillod først hendes gamle træningsmakker Lobnig at gå forbi hende og på de sidste 200 meter kom grækeren Annetta Kyridou med en voldsom spurt, der var nok til at fravriste Fie bronzemedaljen. Kyridou var i mål 1, 40 sek. foran Fie.

En fjerdeplads blev det også til for den danske damefirer med Christina Juhl Johansen, Lærke Berg Rasmussen, Frida Sanggaard Nielsen og Ida Gørtz Jacobsen, som i Poznan har været et stykke fra den form, der gav dem bronze ved sidste års VM i Linz. Søndag eftermiddag i Poznan havde de fire gæve piger også besværligheder med at finde ind i deres tidligere rytme og de var desværre aldrig rigtigt i nærheden af bronzen, hvor de indtog fjerdepladsen fra start til slut. Efter løbet sagde træner Mads Haubro: ”De roede bedre i dag end de to foregående dage. Men de er stadig ikke, hvor de gerne skal være teknisk, og derfor bliver det en lidt tung og død rytme. De havde nogle kortere perioder, hvor det var tæt på at spille, men det bliver desværre aldrig stabiliseret. Jeg må hjem og ryste tankerne og vi må tage fat på ny hen over vinteren.”

Moralsk boost
En fjerdeplads blev det også til for dametoeren med Nina Hollensen og Trine Dahl Pedersen, som virkelig har taget nogle kvantespring i Poznan. Forventningerne til parret var på forhånd sat på et lavt blus, men i Poznan har de givet eksempler på, at der kan være meget mere på vej fra deres kant i fremtiden. Nina og Trine indtog fjerdepladsen fra start til slut i dagens ræs, men de var desværre aldrig i stand til at true de førende både fra Rumænien, Spanien og Grækenland. Alligevel tager danskerne hjem med masser af moral i bagagen efter en præstation, der giver forhåbninger om en mulig OL-kvalifikation næste år. ”Vi har stadig nogle ting, vi kæmper med teknisk derude. Og for mit eget vedkommende er der noget vægt, der driller i forhold til at jeg ikke kommer ordentligt frem til min indsats. Men når man tænker på, at der stadig er nogle ting, som vi kan forbedre, så må man også sige at en fjerdeplads hernede er tilfredsstillende”, sagde Nina Hollensen efter løbet.

Skuffelsen var bestemt til at føle på, da Emil Espensen og Oscar Petersen lørdag gik glip af en plads i A-finalen. Derfor var det to meget målrettede landsholdsroere, der søndag stillede til start i Poznan. Og den målrettede indsats gav pote, da Emil og Oscar roede ind på andenpladsen efter den franske båd med Pierre Houin og Hugo Beurey. ”Der er ingen tvivl om, at vi var skuffede i går, men fik samlet os godt op, og fik roet som vi gerne vil i dag. Man kan sige, at vi var meget ivrige lørdage, vi ville meget gerne have været i den A-finale, og vi fik måske givet den for meget gas i starten til at vi kunne holde det hele vejen. Men vi fik rettet op på det til i dag. Og vi kan nu tage hjem med en god fornemmelse og tro på, at vores arbejde alligevel går den rigtige vej”, sagde drengene efter løbet.

Balance-problemer
Efter glæden over at være kommet i A-finalen, skulle Joachim Sutton og Frederic Vystavel i dag også vise, at de kunne gøre sig gældende i en A-finale. Indledningsvis gik det også glimrende, men omkring midterstykket begyndte kræfterne lige langsomt at ebbe ud. Parret blev distanceret af resten af feltet og de endte på sjettepladsen. Bagefter sagde træner Jens Vilhelmsen: ”Vi er lidt skuffede over A-finalen, drengene ville gerne have vist, at de hører til i det selskab. Og de kom egentlig også godt afsted og fulgte egentlig fint med feltet til omkring 800-900 meter og så har de også brugt en masse kræfter. De var blevet flyttet ud på bane 0, hvor opvarmningsbanen lå tæt på, og det var bestemt ikke en fordel for dem fordi de kæmper noget med balancen. Og det betyder at rytmen ikke bliver helt fri og de ikke helt får det drev, der skal til. Men de kæmpede fantastisk flot. Alt i alt var det flot, at de kom i en A-finale, men jeg er også overbevist om, at de her drenge de kan mere.

Poznan har været lidt af en rollercoaster for Marie Mørch og Mathilde Persson, der har haft en del højdepunkter og nedture igennem EM-regattaen. Men søndag fik parret sat et godkendt punktum for deres første internationale regatta eftersom parret ikke har haft så lang tid til at arbejde sammen. Nøglepunktet for parret er stadig overgangen fra start til banetempo og det er noget, der skal arbejdes på fremover. I søndagens B-finale indtog parret fjerdepladsen fra start til finish, så sammenlagt blev det til en 10.plads for Marie og Mathilde i Poznan.