wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Yderlige to både har kvalificeret sig til VM, der afholdes i Østrig i slutningen af måneden

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

For første gang siden 1995, sender Danmark igen en dameotter med styrmand med til VM. Det er en kendsgerning efter at Anne H. Larsen, Tanja Ehlers, Silja Davidsen, Astrid Steensberg, Nikoline Laidlaw, Louise Lund Hansen, Simone Sørensen, Marta Kempf og styrmanden Astrid Bruun Fejfer torsdag aften blev udtaget til VM.

Det er frugterne af meget velfungerende træningsmiljøer i Danmark, som man nu i skikkelse af dameotteren kan høste. Træningsmiljøer, der sammenkoblet med et talent- og udviklingsprogram har dannet fundamentet for at man i dag står med en samling af DRC-roere, U23-roere, og universitets-roere fra USA, der sammen danner en meget stærk gruppe.

Imponerende niveau
Henrik Mortensen har sammen med assisterende træner Jesper Guldborg været træner for pigerne siden projektet blev skudt i gang for ca. fem uger siden, og har generelt været meget tilfreds med niveauet. ”Otteren er normalt tiltænkt en rolle som rekrutteringsbåd for de andre både i centret. Men siden vi startede projektet i begyndelsen af juni, har pigerne vist en god udvikling i farten på vandet, som er endt med at kunne udtages til VM. Vi har hele tiden vidst at denne gruppe har et meget stort potentiale, og det har de bevist. Udtagelsesløbene har været en løbende proces, hvor vi startede med at ro 4:48 min og i tirsdags roede vi så 4:37 (efter 1500 meter), hvilket var blot et enkelt sekund fra den kvalifikationstid i optimalt vand, der var defineret for projektet”, siger Henrik Mortensen.

I lighed med sidste år får Danmark også en letvægtsherredobbeltfirer med til VM. Allerede sidste år beviste U23-roerne Frederik Taulbjerg, Jonas Lund, Jens Graudal og Christian Hagemann, at de har et enormt potentiale ved at besætte fjerdepladsen i A-finalen. Derfor blev det besluttet, at båden skulle fortsætte på senior-niveau i denne sæson med henblik på dels at være reserver til LM2x og at kvalificere sig til VM. Til gruppen kom desuden Frederik Leicht og Sebastian Terp, mens Jens Graudal besluttede at trække sig. Men planerne for de fem blev vanskeliggjort af, at Fredrik Leicht og Sebastian Terp fik ribbens-skader efter Påske-træningslejren. Det betød, at båden ikke kom i konkurrence, og at gruppen i stedet blev splittet op. Jonas Lund kom til U23 VM i singlesculler og Christian Hageman tog til U23VM i tung dobbeltsculler sammen med Oliver Christensen.

God modningsproces
Allerede dagen efter hjemkomst fra U23 VM i Sarasota (USA), 31. august, samledes hele letvægtsgruppen igen (Frederik Taulbjerg, Jonas Lund, Sebastian Terp, Christian Hagemann og Fredrik Leicht) for at tage hul på den første selektionsdag. Frem til mandag 5. august blev der kørt udtagelsesløb. På baggrund af de skader, der har forstyrret forberedelserne i denne sæson har træner Oliver Kiehn været overrasket over det niveau, som drengene har vist. ”Vi ror fire-fem sekunder hurtigere på 1500 meter end vi gjorde sidste år, og det kunne man ikke have forventet for drengene havde kun haft meget få ture i båden sammen.”

Oliver Kiehn glæder sig nu over, at der kommer et mandskab afsted til VM, hvilket har stor betydning for roernes generelle udvikling: ”Det betyder vildt meget at komme med til VM. Sidste år var vi afsted med et helt ungt hold, hvor én af roerne havde taget en U23 medalje. Vi havde snuset lidt til World Cup, men aldrig været med til en af de her store mesterskaber, hvor alle de bedste nationer kommer. I år ror de med en helt anden modenhed, og de tror på det, de laver. Så de flagrer ikke i så mange retninger. De er blevet mere stædige og er blevet bedre til at tage deres egne beslutninger derude. Og så er det også vigtigt, at Fredrik Leicht, som har lidt mere erfaring, og som har vundet flere medaljer til U23 VM, er kommet med i båden”, siger Oliver Kiehn.

Økonomisk udfordring
”Desværre fik vi ikke herredobbeltfireren at se i konkurrence på grund af omstændighederne, og de har derfor gennemført nogle iagttagelsesløb sammen med dameotteren, som selv har måttet vente på at kunne blive sat sammen. Når vi tager potentialet i betragtning og det, de har præsteret på kort tid til testene og træning, så har den sportslige ledelse og kaproningsudvalget været enige om, at det giver god mening at udtage bådene til VM”, kommenterer sportschef Finn Trærup-Hansen.

Økonomisk er 2019 sæsonen en udfordring med U23 VM i USA, U19 VM i Japan lige og OL-pladser på spil ved VM i Linz i slutningen af august.

”At kunne sende så mange gode roere til VM – og dermed også dyrke fremtiden – har kun kunnet lade sig gøre med en engageret og også økonomisk opbakning fra klubberne. Samtidig spiller roernes velvilje en væsentlig rolle”, slutter sportschefen.

Følgende roere er udtaget til VM:
W8+: Anne H. Larsen (Odense), Tanja Ehlers (KVIK), Silja Davidsen (Roskilde), Astrid Steensberg (DSR), Nikoline Laidlaw (DSR), Louise Lund Hansen (KVIK), Simone Sørensen (Roskilde), Marta Kempf (DSR) og styrmanden Astrid Bruun Fejfer (DSR)

LM4x:
Frederik Taulbjerg (Holstebro), Fredrik Leicht (København), Jonas Lund (Furesø), Christian Hagemann (Lyngby)