wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Fysioterapeuternes vigtighed bliver ofte glemt i offentligheden. Glemt på trods af, at de opfylder de en uhyre vigtig rolle på det danske landshold.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Når de danske landsholdsroere opnår store resultater rundt omkring i verden ved forskellige regattaer, så det oftest naturligvis dem selv, trænerne og i sidste ende sportschefen, der løber med en del af æren. Men ud af til glemmer man ofte et led i lovprisningerne, når der skal gøres status over præstationerne: Fysioterapeuterne!!

Begyndelsen og slutningen af dagen
Det, som de færreste er klar over, hvis de da ikke selv har været landsholdsroere, det er, at den første, der tager imod roerne, når de kommer i land er som regel altid fysioterapeuten. Kasper Sander og Nicolai Hjelmroth, der udgør landsholdets medicinske stab, repræsenterer en ofte i offentligheden overset del af landsholdet. De finder meget sjældent vej til avisernes spalteplads eller TV-kanalernes spotlights. Alligevel kan deres betydning for landsholdets fysiske og mentale tilstand ikke overvurderes.

Det kan som sådan være vanskeligt, at fange ”fysserne” til en snak (ud over måltiderne) for roernes dag både starter og slutter på behandlernes værelse ligegyldig om det drejer sig om massage, akupunktur, mobilisering, udspænding, råd om genoptræning eller andre ting. Men denne eftermiddag i Beograd, er det nu alligevel lykkedes undertegnede at få Kasper til en snak of fysioterapeuternes rolle.

Dosering af træning
” Det handler hele tiden om at optimere roernes fysiske tilstand. Hver roer har sit udgangspunkt, og det gælder for os om at gøre hver roer den ene procent bedre, så de træne optimalt og præstere, når de er ude til regattaer. Vi er en del af teamet og der er forskellige opgaver. Først og fremmest skal vi forsøge, at sikre os, at de ikke bliver skadede. Og det gør vi ved, at lave nogle screeninger, hvor vi kan se om de har nogle svagheder og hvor de kan forbedre sig, og også hvor de er stærke, stabile og mobile og har deres primære styrker”, siger Kasper Sander.

Især er det én type skader, der udfordrer Nicolai og Kasper. ”Det er især overbelastningsskader, der kommer i rosporten. Og overbelastningsskader handler næsten altid om dosering. Hvor meget har man trænet i mængde og intensitet i forhold til den restituering, som man har givet kroppen lov til bagefter. Og det er en udfordring fordi det er altid noget man kan føle, og veje og måle. Det kommer næsten altid forsinket, og der har vi en opgave i at vejlede trænerne i, at nu er de ved at være der, og nu skal vi til at tænke os om”, siger Kasper.

Kommunikation et nøgleord
I det hele taget er kommunikation mellem trænerne og fysioterapeuterne et nøgleord i forhold til roernes velbefindende og om de rent faktisk forbedrer sig i træningen: ”Elitesport er kompromisernes holdeplads. Vi forsøger så vidt muligt, at have så meget kommunikation med trænerne som muligt”, siger Kasper Sander. En af de trænere, som nyder meget gavn af fysioterapeuternes indsigt i roernes fysiologi er Thomas Poulsen, der understreger vigtigheden af fysioterapeuternes funktion.

”Der er den klassiske fysioterapeut, der laver de klassiske behandlinger, og det er ikke sådan en, der ser hvad vi har gavn af. Vi har brug for de fysioterapeuter, der går dybere ned i tingene og forsøger at forstå kroppens bevægelsesmønster ligesom Nicolai og Kasper. Der kan være roere, som har svært ved at gøre nogle ting fordi de rent fysiologisk slet ikke er bygget til det. Og der har fysioterapeuterne en enorm vigtig rolle i at gå ind og definere, hvor roerne er stærke og hvor er de svage, og så kan man så ind og lave noget specialtræning med den enkelte roer baseret på den viden”, siger Thomas Poulsen.

Halvt behandler, halvt psykolog
En ting er, at roerne kan få behandling til hjælp af fysiske skavanker. En anden er den funktion, de udfylder ved også at være indirekte kilder til roernes mentale sundhedstilstand gennem de samtaler, som de i løbet af behandlingerne har med roerne inden for fortrolighedens trygge rammer.

”Der er en fortrolighed i lokalet og de har mulighed for at snakke om alt lige fra udfordringer i deres privatliv, udfordringer med trænerne eller usikkerheder i forhold til ens egen formåen. Og det skal vi selvfølgelig være klar til at håndtere. Der er nogle, der har meget nemt ved at åbne op om sig selv og så er der andre, der holder tingene mere for sig selv. Men tit op til regattaer, er folk meget lukkede og fokuserede på forestående opgaver”, siger Kasper Sander.

Thomas Poulsen understreger, at fysioterapeuterne også har et stort ansvar i at hjælpe til med at gøre roerne mentalt klar til forestående opgaver i kraft af den psykologiske funktion, som de har. ”Der sker egentlig det med den menneskelige psyke, at når man ligger på briksen og man bliver trykket på, så åbner man også meget tit op rent mentalt. Og der skal fysioterapeuterne være dygtige til at reagere på den rigtige måde i forhold til det, som atleterne åbner op omkring. Og derfor er det vigtigt, at de er gode til at lytte og snakke”, slutter Thomas Poulsen.