wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Årgangsmesterskab nr. 41 i rækken måtte lide lidt under det ustadige vejr

Af Bianca Toftebjerg, [email protected]
Billeder: Næstved Roklub og Morten Hæk

I weekenden lagde Vandkrafssøen i Holstebro endnu en gang omgivelser til Årgangsmesterskaberne, som er Holstebro Roklubs mesterstykke udi en regatta, som i høj grad er til for de yngste danske roere.

Årgangsmesterskaberne 2019 bød på en smule flere tilmeldte end i 2018, hvor mesterskaberne blev afholdt med løse starter, da startanlægget fredagen forinden var blevet blæst i stykker af stormen Johanne. Som en helgardering mod en gentagelse af sidste år, så havde de regattaansvarlige i år sørget for at stormsikre startanlægget med ekstra pæle.

Men igen i år måtte mesterskaberne lide lidt under, at det danske sensommervejr kan være en svær størrelse at arbejde med.

Sportslig ansvarlig og banedommer ved mesterskaberne Flemming Gaur fortæller at man lørdag måtte evakuere roerne fra søen midt i frokostpausen og deres træning:

”Midt under middagspausen lørdag, måtte vi springe fra frokosten og evakuere de roere som lå og trænede ude på søen, da det begyndte at tordne. Vi udskød regattaen en time, og kunne herefter gennemføre, dog med kraftig sidevind.”

Roernes sikkerhed er naturligvis førsteprioritet ved en regatta, og videre fortalte Flemming Gaur at lørdagens løb blev afsluttet en time senere end planlagt – den time som regattaen blev udskudt ved frokosttid.

Traditionen stillede de unge årgangsmestre op til fællesbillede Foto: Morten Hæk

Også mastersløbene måtte lide lidt under det blæsevejr, som hang over Vandkraftssøen store dele af lørdagen og det meste af søndagen.

Normalt regnes der tidshandicap ud, således at de tilmeldte roere i et løb, sendes afsted forskudt. Men grundet blæsevejret blev alle sendt afsted samtidig, og handicappet tilføjet efterfølgende. Noget der blandt andet kan lade sig gøre, takket være de dygtige og rutinerede dommere som vi har i dansk roning.

Otterløb for juniorroerne

Lørdagens sidste løb, var traditionen tro et otterløb hvor alle junior B- og C-roere har mulighed for at deltage. Igen i år var der stor tilslutning, så fem ottere og over 40 juniorroere var af to omgange på vandet for at dyste i otter. Da mange klubber ikke har ottere, så er det for flere af roerne første gang de prøver det. Og med en rutineret styrmand, så blev otterløbene i ca. 9 m/s, en succes fortæller Flemming Gaur.

Selvom blæsten gav roerne ved Årgangsmesterskaberne 2019 lidt ekstra udfordringer, så var det ikke noget der havde den store indflydelse på stemningen fortæller Flemming:

“De fleste har nok glemt, at vejret til de indledende løb om lørdagen faktisk var meget godt, fordi det blæste så meget under resten af regattaen. Men alle løb blev gennemført, og der var den sædvanlige gode regattastemning.”

Og slutter af med at rose både arrangementet, arrangørerne og deres professionelle tilgang til regattaen.