wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Bastian Secher er en af dansk ronings største ungdoms talenter, og ifølge ham giver Vinderskolen perfekt træning

Han var knap hjemvendt fra B VM i Boston, før han satte dansk juniorrekord. Bastian Secher er et af Danmarks største talenter, men han kommer ikke sovende til succesen.

Af: Jonas Melander Hammer

Han er blot 16 år gammel, men er allerede indehaver af et resumé, der tæller masser rekorder – danske såvel som internationale. Den 190 centimeter høje Bastian Secher er et af Danmarks absolut største ro-talenter. Allerede som 12-årig slog han tre verdensrekorder. På samme dag. Det var for henholdsvis flest meter roet på 30 minutter – 7.669 meter, 1000 meter og 500 meter. Og herfra er det kun gået fremad.

At Bastian er kommet så langt i en så ung alder vidner om en træningslyst og en målrettethed af den kaliber, kun elitesportsudøvere er skabt af. Selv er han heller ikke i tvivl om, at det er det, der kræves for at nå toppen.

”Jeg træner hårdt for at nå mine mål. Når jeg træner, prøver jeg hele tiden at tænke på, hvorvidt det jeg gør nu, er noget, der kan betale sig for mig senere hen.”

Motivationen til træning er ikke noget, han har svært ved at samle sammen. Når hverdagens træning står for døren, og det regner udenfor, er det konkurrencerne, der holder gejsten oppe.

”Jeg synes, det er sjovt at træne generelt. Men det giver mere for mig, hvis jeg træner op mod noget. Konkurrencer. Jeg er helt vild med at konkurrere, og jeg hader ikke at være først,” siger han.

Netop den konstante drivkraft der er ved konkurrencerne, betaler sig mange gange igen, når man står ved regattaerne. Som tidligere nævnt, er han netop hjemvendt fra B VM i Boston.

”VM var en helt vildt god oplevelse. Det er fedt at komme ud til et stort stævne igen. At mærke stemningen – det er jo det, der driver mig. Det er også, når jeg er ved regattaerne, at jeg kan mærke, at dét her, det er alle træningstimerne værd!” siger han.

Vinderskolen
Når kalenderen siger uge 32, skal Bastian træne på Vinderskolen i Holstebro. Det er noget, der giver ham ekstra procenter.

”Jeg synes, Vinderskolen er helt vildt fed! Der er rigtigt gode ro-forhold og dygtige trænere.”

Han bruger både Vinderskolen i sin træning men også personligt, hvor den bidrager med motivation og venskaber.

”Det sker ofte, der kommer top-roere som f.eks. Mads Rasmussen forbi – det er sindssyg god motivation. Vinderskolen er også rigtig god til at skabe nye venskaber på tværs af klubberne, og det er fedt!” siger han.

Når han opsummerer hans udbytte af skolen er det de samme ord, der går igen. Nye venner, gode foredrag fra tidligere roere og små tekniske finesser, der gør ham endnu bedre på vandet.

Fremtiden
Når snakken falder på hans mål, er der en helt klar plan. Både kortsigtet og langsigtet.

”Mit mål er først og fremmest at kvalificere mig til juniorverdensmesterskaberne i år. Det bliver højdepunktet i 2016, hvis jeg skal med. Men på lang sigt er min drøm med roning helt klart at komme på det danske seniorlandshold. Og så er der selvfølgelig altid håbet om at deltage ved OL,” siger han optimistisk.

For folk med kendskab til roning, vil navnet Secher sikkert lyde familiært – med rette. Niels Henry Secher har tidligere vundet VM i roning i 1970, ligesom han roede sig til en fjerdeplads ved OL i 1972. At Bastian kommer fra en familie med stolte ro-traditioner, er dog ikke noget, han føler et pres ved.

”Jeg ved ikke, om navnet forpligter. Men jeg synes, at det er fedt at have muligheden for at føre traditionen videre!” slutter han.