wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Det danske landsholdsroere hev ikke færre end fem semifinaler i land på en dag, hvor den tunge danske damefirer havde is i maven trods kaotiske forberedelser

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Det største drama fredag udspillede på mærkværdig vis ikke på Sava Søen i Beograd men i formiddagstimerne snarere i Københavns lufthavn. Det var meningen, at Frida Sanggaard Nielsen (Bagsværd Roklub) skulle være stødt til resten af besætningen (Anne Larsen og Marta Kempf fra Odense Roklub samt Trine Dahl Pedersen fra Holstebro Roklub) allerede torsdag (da hun skulle overstå en skriftlig eksamen om onsdagen), men flyet over Frankfurt blev aflyst og så var gode råd dyre.

Det lykkedes dog at få Bagsværd-pigen med på en formiddags-afgang, men Frida landede blot ca 90 minutter før hun skulle på vandet og hastede derefter til rostadion. Men på trods af mindst sagt kaotiske forberedelser, så var pigerne kølige og afbalancerede i sandhedens stund, hvor de på meget flot maner sikrede sig en tredjeplads efter Rusland og Holland, der foreløbigt nuppede de to finalepladser mens danskerne skal i opsamling for at nå finalen.

Efter løbet var der forståeligt nok stor tilfredshed blandt pigerne med dagens præstation. ”Vi har egentlig ikke ladet os påvirke af situation omkring Frida. Vi var enige om, at det ikke skulle ødelægge vores forberedelser, og Frida var 100% mentalt klar, da hun ankom. Og generelt fik vi også roet et rigtig fornuftigt løb”, lød det fra pigerne, der sluttede i tiden 06,54,79 min ca 5,30 sek. efter hollænderne.

Den anden danske kvartet ved stævnet, herrernes M4- med Steffen Bonde Jensen (Odder), Lars Fjord Garvey (DSR), Tøger Berg Rasmussen (DSR), Tobias Kempf (DSR) måtte også i opsamling efter at være sluttet på tredjepladsen efter Østrig og Sydafrika i indledende heat. Efter den meget flotte femteplads ved sidste års VM i Sarasota er forventningerne til den tunge herrefirer utvivlsomt høje blandt mange rofans og eksperter. Og de forventninger indfriede den nye konstellation, hvor Lars Fjord Garvey har afløst Jonathan Sutton fra sidste års VM, foreløbig fredag i opsamlingsløbet, hvor den danske kvartet førte fra start til slut og sluttede 1,56 sek. foran Kina 2, hvilket gav danskerne en plads i semifinalen.

Fie Udby Erichsen er ligeledes i semifinalen efter endnu en duel mod hendes gamle rival og tidligere træningspartner fra Østrig, Magdalena Lobnig. Lobnig vandt bronze ved sidste års World Cup samme sted, og var dermed også favorit i løbet. Lobnig havde efter 1000 meter opbygget et par længders forspring til Fie, og selvom Fie roede i bedste tid på de sidste 1000 meter, kunne hun ikke hente Lobnig. Det betød dog ikke så meget for Fie havde for længst sikret sin plads i semifinalen, da heatets nummer tre, svenske Lovisa Claesson var mere end 15 sekunder efter Fie på trods af at tingene slet ikke spillede i båden for Fie.

”Jeg kom videre, og det er det bedste, der er at sige om det. Jeg havde en meget skidt første 1000 meter, og det værste er, at jeg ved faktisk ikke rigtig, hvad der gik galt. Allerede i opvarmningen kørte det ikke og det er usædvanligt. Men på de sidste 1000 meter fik jeg en anelse modvind og kom bedre ind i rytmen, men jeg skal virkelig forbedre mig for at komme i finalen”, sagde Fie.

Sidste sæson fik Sverri S.Nielsen (DSR) øgenavnet ”watt-monstret” efter at han havde lavet en fremragende præstation i Team Danmarks VO2 Max-test. Sverri fik sit internationale gennembrud med finalepladsen ved World Cuppen i Luzern sidste år, men før denne sæson har han været meget i tvivl om, hvor han stod formmæssigt. Foreløbig går det dog glimrende, og den brølstærke færing kan i aften gå veltilfreds i seng efter at han uden de store problemer roede sig videre fra indledende løb og kvartfinaler til semifinalen. I kvartfinalen besatte han andenpladsen efter Schweizs Roeosli i et løb, hvor de tre første gik videre.

Mathias Larsen (Bagsværd Roklub) har i dagene i Beograd tydeligvis været besværet af, at han manglede sin medicin grundet den manglende bagage. Medicinen fik han torsdag aften, men han leder stadig efter sin form og skal i LM1x efter dagens præstationer enten ro C- eller D-finale. Til gengæld var hos andre af de danske letvægtsherrer, nærmere betegnet Emil Espensen (DSR) og Alexander Modest (Lyngby Roklub) stor glæde, da de i deres første internationale løb sammen i LM2x tog sejren i indledende løb foran den tjekkiske båd (som Emil og Mathias tabte til sidste år), og dermed bookede billetten til semifinalen. ”Det har været svært at vide, hvor man stod i forhold til den internationale konkurrence og hvad man kunne forvente af dagens ræs, men det er selvfølgelig superfedt, at det det gled perfekt. Det giver tro på noget mere”, sagde Alexander Modest efter ræset i en bådklasse, der er præget af knivskarp konkurrence.

Også sidste års bronzevindere fra VM i USA, Lærke Berg Rasmussen og Christina Juhl Johansen er videre til semifinalen. Det foregik i meget suveræn stil, hvor hverken Polen eller Kina kunne true danskerne, og dermed fik pigerne en perfekt start på et stævne, hvor de står svagere end ellers grundet den pause de har holdt på grund af Christinas lungehindebetændelse. Parret var dog enige om, at det går langsomt men sikkert fremad.

Lærke: “Vi lagde hårdt fra start på de første 1000 meter og heldigvis fik vi skabt lidt afstand til de andre. Vi er selvfølgelig sat lidt tilbage, men til VM skal vi nok være helt klar igen”. Christina: “Jeg mærkede ikke noget synderligt til lungerne ud over at jeg måske syrer til lidt hurtigere. Men jeg føler jeg er næsten frisk igen.”