wave Created with Sketch.
Se alle nyheder
Benhård vægttræning er en afgørende faktor for, at Danmark til VM i Bulgarien råder over en række kvinder, der tilhører den absolutte verdenselite.

Af DRC Pressechef Svend Bertil Frandsen

Hvis man går mere end ti år tilbage, var vægttræning ikke en fast eller struktureret del af træningen i Danmarks Rocenter. Der var langt mere fokus på selve rotræningen mens andre træningsformer var sat i baggrunden. Ud fra egne erfaringer som eliteroer, idrætsstuderende og viden fra andre nationer stod det klart for Mads Haubro, at hvis roerne ønskede at gøre sig gældende på internationalt niveau, skulle vægttræning integreres som en vigtig del af deres ugentlige skema.

Radikal ændring
”Team Danmark var en god sparringspartner i forløbet for, hvordan vægttræningen skulle integreres, men det, der virkelig gjorde en forskel var erfaringsudveksling med landstrænere i andre sportsgrene. Det førte til en radikal ændring i vintertræningen omkring efteråret 2011. Allerede samme vinter så vi store effekter af træningen og siden da har det fortsat været en stor og vigtig del af træningen”, siger Mads Haubro.

Kvinderne har siden man integrerede vægttræning haft stabile forbedringer på deres ergometer-rekorder og skærer i gennemsnit 2-5 sek. af pr år på 2km – selv de roere der har en lang træningshistorik. Baggrunden for de stabile rekord-forbedringer findes i vægttræningen. Roning er en styrkeudholdenhedssport, der både kræver en enorm aerob kapacitet, men også stor styrke. Dette er netop en af udfordringerne med styrkeudholdenhedssportsgrene: Det er svært, at opbygge muskelmasse og -styrke samtidig med at den aerobe kapacitet udvikles.

”Vi ved fra egen og andres erfaring, at det er rigtig svært for kvinderne at tage muskelmasse på, når de samtidig skal udvikle deres aerobe kapacitet. Det lykkes dog for DRC’s kvinder. Eksempelvis tager Lærke (Berg Rasmussen, red..) i gennemsnit 1-2 kg muskelmasse på om året, mens Anne (Larsen, red..) der er ny på landsholdet tog to-tre kg muskelmasse på hen over vinteren. Effekten er generelt størst de første år, men fortsætter efter flere års træning. Således har vi mange roere som formår, at tage muskelmasse på hver vinter”, siger Mads Haubro.

Tæt på verdensrekorden
Den målrettede vægttræning i damegruppen kan ses på roernes ergometerrekorder. Fie og Lærke, der begge har vægttrænet i flere år er således de to roere på landsholdet, der på tværs af de åbne dame- og herre klasser, er tættest på de stående verdensrekorder. Ligeledes føler begge roere sig i dag bedre i stand til at klare den store træningsmængde.

Lærke, føler sig i dag stærkere og mere kraftfuld i sin roning takket være den ekstra vægttræning og den øgede muskelmasse. ”Jeg kan sidde stærkere og kan holde til mere træning uden at gå i stykker”, siger Lærke, der i dag vejer ca. 7 kg mere i vintervægt, med samme fedtprocent i forhold til, da hun startede i DRC i efteråret 2012.

Også Fie Udby Erichsen høster til daglig frugterne af vægttræningen: ”Der hvor jeg oplever størst effekt af vægttræningen er kroppens holdbarhed i forhold til den store mængde roning”, siger Fie således. Mens Fie i dag træner i Hobro enten alene eller med en Team Danmark fysiolog, træner resten af kvinderne sammen i Danmarks Rocenter. Her nyder man effekten af, at kunne presse hinanden fortæller Lærke: ”Alle vil gerne være bedst og tage flest kilo i de forskellige øvelser. Men det hjælper også at køre træningen sammen, så vi lettere kommer gennem den store volumen af træning”, siger Lærke afslutningsvis.